Italië begint met schrappen namen van niet-biologische lesbische moeders uit geboorteakten

Draagmoederschap Het gaat om de namen van partners van vrouwen die in het buitenland kunstmatige inseminatie hebben ondergaan en zo zwanger zijn geworden. Tijdens haar verkiezingscampagne zwoer premier Meloni dat ze ten strijde zou trekken „tegen de lhbti-lobby en de genderideologie”.
Draagmoederschap moet volgens Meloni een „universeel misdrijf” worden.
Draagmoederschap moet volgens Meloni een „universeel misdrijf” worden. Foto Fabio Frustaci/EPA

Het bestuur van de Noord-Italiaanse stad Padua heeft de namen van 27 niet-biologische lesbische moeders van de geboorteaktes van hun kinderen gehaald. Dat bevestigt de openbaar aanklager in Padua vrijdag aan CNN, na eerdere berichtgeving van meerdere internationale persbureaus. Het gaat om de namen van partners van vrouwen die in het buitenland zwanger zijn geworden door kunstmatige inseminatie.

Het stadsbestuur van het centrum-linkse Padua had eerder juist beloofd de traditionele vermeldingen van moeder en vader op de geboorteakten uit te breiden, waardoor ook niet-biologische moeders konden worden toegevoegd aan een akte in gezinssituaties met twee vrouwen en een kind. Het bestuur draaide dit besluit terug omdat de regering van president Giorgia Meloni opdroeg te stoppen met het registreren van beide namen van ouders van hetzelfde geslacht. De maatregel geldt dan ook voor mannelijke stellen die kinderen hebben. Zij moeten voortaan kiezen wie van de twee als wettelijke vader op de geboorteakte wordt vermeld. Een niet-biologische ouder moet nu al de wettelijke weg van adoptie afleggen.

Lees ook: Italiaanse regering voert ‘politieke aanval tegen lhbti-gezinnen’ uit

Door de wijziging krijgen de niet-geregistreerde ouders minder rechten, schrijft CNN. Zij hebben onder meer toestemming nodig om alledaagse taken uit te kunnen voeren, zoals het kind uit school ophalen of namens het kind gebruikmaken van publieke diensten. Tot nu toe heeft alleen Padua geboorteakten gewijzigd, maar de verwachting is dat besturen van andere Italiaanse gemeenten binnenkort hetzelfde doen.

Het lhtbi-huwelijk en het draagmoederschap zijn beide illegaal in Italië. Het laatste moet volgens Meloni zelfs een „universeel misdrijf” worden. Als een wetsvoorstel hierover goedkeuring krijgt, dan kunnen ook Italianen die buiten Italië via een draagmoeder een kindje kregen, in een land waar dat wettelijk mag, vervolgd worden als ze met het kind naar Italië komen. Er is sprake van celstraffen tot twee jaar en geldboetes van 600.000 tot 1 miljoen euro. Tijdens haar verkiezingscampagne zwoer Meloni al dat ze ten strijde zou trekken „tegen de lhbti-lobby en de genderideologie”.