Bij een Israëlische beschieting van Palestijnen in het noorden van de Gazastrook die voedsel in ontvangst wilden nemen van een hulpkonvooi, zijn volgens het Palestijnse ministerie van Gezondheid donderdag zeker 112 mensen om het leven gekomen en zeker 760 gewond geraakt.
De exacte toedracht van het incident is nog niet duidelijk. Honderden mensen hadden zich in de Al-Rashid straat in het zuiden van Gaza-stad verzameld in de hoop meel te verkrijgen. „Ik heb sinds gisteren staan wachten”, vertelde een Palestijnse ooggetuige, geciteerd door de Arabische zender Al Jazeera. „Om ongeveer 4.30 uur vanochtend arriveerden de eerste vrachtwagens. Toen we dichterbij kwamen, begonnen Israëlische tanks en vliegtuigen ons te beschieten, alsof het een val was.” Hij noemde de Israëlische aanval „een misdaad”.
Israëlische woordvoerders meldden aanvankelijk dat er slachtoffers waren gevallen doordat mensen elkaar vertrapten toen de vrachtwagens met meel arriveerden. Later meldden ze dat sommige mensen in de menigte een gevaar voor Israëlische soldaten hadden gevormd, waarop die zouden zijn gaan schieten. Weer later omschreef een woordvoerder van de regering het incident als „een tragedie”. De Israëlische minister van Nationale Veiligheid Itamar Ben-Gvir schreef op X dat de humanitaire hulp aan Gaza moet worden stopgezet en noemde het „een gevaar voor Israëlische soldaten”.
Het Israëlische leger publiceerde ook luchtopnames van de plaats van het incident. Daarop zou volgens het leger te zien zijn hoe een grote menigte de trucks „aanviel” en er door vertrappingen tientallen doden vielen. Op de beelden is echter alleen een samendringende menigte te zien. Volgens Israël zouden Israëlische militairen vervolgens eerst in de lucht hebben geschoten en vervolgens meer gericht op de benen van de mensen die meel in handen probeerden te krijgen buiten de reguliere distributie om. Ook zou een tank het vuur hebben geopend.
Kapotte wegen
Op beelden in handen van Al Jazeera is te zien hoe een grote menigte in het donker om de wagens dringt en er vervolgens schoten klinken en chaos ontstaat. In de ochtend, zo is op andere beelden te zien, zijn tientallen doden op karren gelegd. Ambulances konden de plaats niet bereiken door de kapotte wegen in het gebied.
Na de schietpartij werden de weinige overgebleven medische faciliteiten overspoeld met gewonden, waaronder het Kamal Adwan ziekenhuis, vertelt arts Hussam Abu Safiya aan NRC. „Na de moordpartijen kwamen er 170 gewonden binnen en tien doden, onder wie een kind van vijftien van wie we niet weten wie hij is.”
Ook in het Al-Shifa ziekenhuis, net als het Kamal Adwan ziekenhuis nog maar gedeeltelijk operationeel, is het na de aanval op het hulpkonvooi overvol, rapporteert Al Jazeera. „De meeste slachtoffers hadden geweerkogels en scherven van granaten in het hoofd en hun bovenlichaam”, vertelt een medewerker. „Ze waren geraakt door direct artillerievuur, drones en geweerschoten.”
Het Palestijnse ministerie van Buitenlandse Zaken sprak van een „bloedbad” en noemde de beschieting onderdeel van Israëls „genocidale oorlog”. Hamas waarschuwde dat dit nieuwe bloedbad de al weken lopende indirecte besprekingen met Israël over een staakt-het-vuren, waarbij overgebleven gijzelaars van Hamas zouden worden geruild voor Palestijnse gevangenen in Israëlische gevangenissen, in gevaar brengen.
Lees ook
Onderhandelen tegen de klok om bloedbad in Rafah te vermijden
Humanitaire noodsituatie
Nog meer dan elders in de Gazastrook heerst er in het noorden een humanitaire noodsituatie. Al sinds 23 januari waren daar geen hulpgoederen meer afgeleverd, ook al verblijven ook daar nog vele duizenden bewoners tussen de puinhopen van Gaza-Stad en andere plaatsen. Abu Safiya van het Kamal Adwan ziekenhuis vertelt dat daar al zeven kinderen door de honger zijn gestorven.
Volgens de speciale VN-rapporteur voor het recht op voedsel, Michael Fakhri, hongert Israël de Palestijnen in Gaza bewust uit door voedselvoorraden te bombarderen en de toegang van humanitaire hulpgoederen ernstig te beperken, en is er sprake van een „situatie van genocide”.
Functionarissen van de Verenigde Naties waarschuwden twee dagen geleden dat ruim een kwart van de bevolking van Gaza inmiddels „slechts één stap is verwijderd van honger”.
Ze wezen er ook op dat de landbouw in het noorden zwaar onder de oorlog tussen Israël en Hamas te lijden heeft gehad, waardoor de bevolking bijna niets heeft om op terug te vallen. Een recent rapport van de Wereldbank schatte zelfs dat voor de Gazastrook als geheel zo’n 80 tot 96 procent van de landbouwgebieden en instrumenten beschadigd of verwoest is. Ook de visserij is vrijwel tot staan gekomen. De Wereldbank noemde de economische klap die de Gazastrook na het uitbreken van de vijandelijkheden op 7 oktober kreeg „een van de hevigste economische schokken in de recente geschiedenis”.
Lees ook
‘Voor Gazanen met brandwonden zijn er geen pijnstillers of zalf’
herhaaldelijk humanitaire konvooien en hulpposten beschoten. „Er bestond hevige angst om naar Al-Rashid Straat te gaan om meel op te halen”, zei Aseel Ayman, een 23-jarige Palestijnse, een dag eerder tegenover The New York Times. „Want het is een zak meel of je leven.”
Het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid, dat onder controle staat van Hamas, maakte donderdag bekend dat het totale dodental in Gaza sinds 7 oktober is gestegen tot 30.035. De cijfers van het ministerie worden gebruikt in VN-rapportages en zijn ook volgens andere internationale organisaties over het algemeen betrouwbaar.