Israël valt zuiden van Libanon aan, Hezbollah vuurt raketten af op Israëlische basis

Israël heeft zaterdagavond met tientallen gevechtsvliegtuigen het zuiden van Libanon aangevallen. Het zou daarbij meer dan honderd doelen van de militante groep Hezbollah hebben geraakt, waaronder een aantal raketlanceerinstallaties, meldt persbureau Reuters.

De gevechtsvliegtuigen zijn volgens een woordvoerder van het Israëlische leger betrokken bij „uitgebreide”, preventieve aanvallen op Zuid-Libanon, „na de ontdekking dat Hezbollah zich voorbereidde om op Israëlisch grondgebied te vuren”, schrijft de BBC.

Hezbollah vuurde zondagochtend vroeg raketten af op een militaire basis nabij het Israëlische Haifa, als vergelding voor een Israëlische luchtaanval op vrijdag waarbij minstens 37 mensen zijn omgekomen, onder wie een van de hoogste leiders van de organisatie.

Het was niet direct duidelijk of bij die aanval, waarbij volgens Hezbollah tientallen raketten zijn afgevuurd, doelen zijn geraakt, meldt persbureau AP. Lokale media melden dat raketten uit Libanon zijn onderschept in de regio’s van Haifa en Nazareth. Het Israëlische leger liet weten dat het de lancering van „ongeveer tien raketten” vanuit Libanon had gemonitord, waarvan de meeste werden onderschept.

Reddingsteams

De aanvallen over weer zijn onderdeel van een nieuwe cyclus van escalatie tussen de twee zijden, die de vrees doen toenemen op een bredere oorlog in het Midden-Oosten. Eerder op zaterdag wisselden Israël en Hezbollah hevig vuur uit toen reddingsteams in Beiroet het puin doorzochten van een appartementsgebouw dat de dag ervoor door de Israëlische aanval was verwoest.

Hezbollah heeft gezworen wraak te nemen op Israël voor een golf van ontploffingen van piepers en walkie talkies van Hezbollah-leden op dinsdag en woensdag. Daarbij zijn zeker 37 mensen omgekomen, onder wie twee kinderen. Ongeveer drieduizend mensen raakten gewond. De aanvallen zijn door veken aan Israël toegeschreven; Israël heeft verantwoordelijkheid niet bevestigd of ontkend.


Lees ook

Aanvallen op piepers en walkie talkies overspoelen medische zorg in Libanon: ‘Ik zag de gruwelijkste verwondingen’

Familieleden van mensen die dinsdag gewond raakten bij de explosie van piepers in Libanon wachten woensdag bij de ingang van het American University Hospital in Beiroet.