Spanje, Frankrijk, Oostenrijk en de Europese Unie hebben maandag afkeurend gereageerd op de dringende oproep van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu om de VN-vredestroepen van UNIFIL uit Zuid-Libanon te laten vertrekken.
De Spaanse premier Pedro Sanchez zei dat van terugtrekking van UNIFIL geen sprake zal zijn. Hij veroordeelt de oproep van Netanyahu, die de vredestroepen beticht van partijdigheid in het conflict tussen Israël en Hezbollah. Volgens de Franse minister van Buitenlandse Zaken is „de bescherming van vredestroepen een verantwoordelijkheid van álle betrokken partijen”. Daarmee verwees hij naar het incident van afgelopen zondag toen twee Israëlische tanks een VN-basis in Libanon binnendrongen. Vijftien blauwhelmen raakten daarbij gewond.
Ook Oostenrijk, in Europa de grootste bondgenoot van Israël, reageerde afkeurend op de uitspraken van Netanyahu en op de aanval op de VN-basis. Alexander Schallenberg, de Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken, noemde de aanvallen „simpelweg onacceptabel” en zei dat UNIFIL niet uit de regio zal vertrekken. „Nee, ze zullen zich niet terugtrekken”, zei hij. „Ja, ze zullen blijven om hun mandaat te vervullen en ja, we verlangen van alle partijen dat ze dit mandaat en de veiligheid van onze blauwhelmen zullen respecteren”.
‘Onacceptabel’
De buitenlandchef van de Europese Unie, Josep Borrell, zei maandag dat het werk van UNIFIL in Libanon, waaraan zestien Europese lidstaten hun bijdrage leveren, „erg belangrijk” is. Ook noemde hij de aanval van Israël op de VN-basis „compleet onacceptabel”.
Netanyahu verwijt de secretaris-generaal van de VN, António Guterres, dat hij het met werk van UNIFIL in Libanon opzettelijk het Israëlische leger zou tegenwerken, en daarmee partijdig zou zijn in de oorlog. Volgens Netanyahu zijn de blauwhelmen een menselijk schild voor Hezbollah. Mede daarom verklaarde hij Guterres vorige week tot persona non grata.
Borrell benadrukte maandag dat niet Guterres, maar de veiligheidsraad van de VN beslist over de vraag of UNIFIL in het gebied actief blijft, „dus stop met verwijten richting Guterres”, aldus Borrell.