Israël en Hamas bereiken akkoord over bestand en gevangenenruil

Israël en Hamas hebben woensdagavond volgens diverse betrokkenen een akkoord bereikt, dat een einde zou kunnen maken aan de al vijftien maanden durende Gaza-oorlog. Na maanden van indirecte onderhandelingen, bemiddeld door Egypte, Qatar en de VS, hebben de partijen volgens Israëlische en Palestijnse functionarissen ingestemd met een plan voor een bestand in Gaza en een ruil van gijzelaars en gevangenen.

Tijdens een persconferentie op woensdagavond zei de Qatarese premier Mohammed Al Thani dat de wapenstilstand van kracht wordt op 19 januari.

Hoewel betrokkenen bij de onderhandelingen al dagen optimistische berichten de wereld instuurden dat een akkoord aanstaande was, bleven er in de loop van woensdagavond wisselende berichten naar buiten komen over de voortgang van de gesprekken. Ondanks de bevestiging door onderhandelaars dat zowel Hamas als Israël instemmen met het huidige voorstel, liet het kantoor van de Israëlische premier Netanyahu woensdagavond weten dat details van het akkoord nog niet rond zijn.

Drie stappen

Het akkoord, dat overeenkomt met een voorstel uit mei vorig jaar, bestaat uit drie stappen. De eerste fase bestaat uit een wapenstilstand van 42 dagen. In deze periode laat Hamas in totaal 33 vrouwelijke burgers en soldaten, kinderen, en ouderen vrij, in ruil voor de vrijlating van honderden Palestijnen in Israëlische gevangenissen. Daarnaast zal het Israëlische leger zich terugtrekken uit centrale, dichtbevolkte gebieden in Gaza, en laat het ontheemde Palestijnen terugkeren naar hun grotendeels verwoeste woonplaatsen. Ook zal er meer humanitaire hulp in Gaza worden toegelaten.

Na het verloop van zestien dagen volgen nieuwe onderhandelingsrondes over fases twee en drie, die moeten leiden tot een definitief bestand. Tijdens de tweede fase laat Hamas de resterende levende gijzelaars vrij, in ruil voor een onbekend aantal Palestijnse gevangenen, en volgt de volledige Israëlische terugtrekking uit Gaza. In de laatste fase worden de lichamen van gijzelaars en gevangenen vrijgegeven, in combinatie met een meerjarig plan voor de heropbouw van Gaza.

Familieleden en medestanders van Israëlische gijzelaars die worden vastgehouden door Hamas in Gaza reageren woensdag in Tel Aviv op het akkoord over een staakt-het-vuren.
Foto Abir Sultan / EPA

Minder dan honderd burgers en soldaten die op 7 oktober werden meegenomen naar Gaza worden momenteel nog vastgehouden door Hamas en andere militante Palestijnse groepen. Een derde van hen is volgens het Israëlische leger niet meer in leven. Als het Hamas niet lukt om aan de 33 levende gijzelaars te komen in de eerste fase, zullen in plaats daarvan lichamen worden vrijgegeven. In Israëlische gevangenissen worden ruim tienduizend Palestijnen vastgehouden, onder wie duizenden zonder aanklacht of proces, en honderden kinderen.

Belegering van Gaza

De grote onzekerheid is of het akkoord en de wapenstilstand de eerste fase zullen overleven. Israël kan de belegering van Gaza tegen die tijd alsnog voortzetten, zelfs als tientallen gijzelaars dan in handen zouden blijven van militante Palestijnse groepen. Volgens een kopie van het voorstel, in handen van persbureau AP, moet er in de tweede fase sprake zijn van „duurzame rust” in Gaza, maar de precieze invulling daarvan is onduidelijk.

Bovendien zal tijdens de gesprekken over de latere fases mogelijk ook worden gesproken over het bestuur van de Gazastrook na eventuele Israëlische terugtrekking. Israël houdt vast aan het doel om Hamas te ‘vernietigen’, hoewel dit door zowel sommige Israëlische legerleiders als analisten onmogelijk wordt geacht. Hamas hanteert de volledige Israëlische terugtrekking uit Gaza en een einde van de oorlog als voorwaarde voor de vrijlating van alle gijzelaars.

De grote onzekerheid is of het akkoord en de wapenstilstand de eerste fase zullen overleven

Bovendien wijst Israëls militaire infrastructuur in onder meer de ‘Netzarim-corridor’, waarmee het de Gazastrook doormidden heeft gesplitst, er niet op dat het van plan is zich op korte termijn terug te trekken. Het was Israëls aandringen op blijvende militaire aanwezigheid in de Netzarim-corridor, waarmee het de beweging van noord naar zuid in Gaza controleert, en de Philadelphi-corridor aan de grens met Egypte, dat voorheen een van de obstakels vormde in de onderhandelingen.

Eerdere gespreksrondes

Terwijl de Israëlische premier Benjamin Netanyahu volgens Israëlische functionarissen tijdens eerdere gesprekrondes steeds met nieuwe eisen kwam, waren extreemrechtse politici uit zijn coalitie fel gekant tegen een akkoord, en dreigden in dat geval uit de regering te stappen. Donderdag stemt het Israëlische kabinet over het akkoord, en dan moet blijken of de tegenstanders ook daadwerkelijk instemmen. Hamas heeft, behalve de instemming met het voorstel, vooralsnog geen officiële reactie gegeven.

Palestijnen vieren het nieuws van een akkoord over een staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas, woensdag in Khan Younis, in het zuiden van de Gazastrook.
Foto Hatem Khaled / Reuters

Op woensdagavond werd het akkoord ook bevestigd door zowel de uitgaande Amerikaanse president Joe Biden als de inkomende president Donald Trump. In Gaza werd het nieuws over een wapenstilstand op woensdagavond op diverse plekken gevierd. Ook in Israël gingen mensen de straat op om het akkoord te vieren.

Tijdens de door Hamas geleide aanval in het zuiden van Israël op 7 oktober 2023 werden ongeveer 1200 burgers en soldaten gedood en 250 Israëliërs en buitenlanders meegenomen naar Gaza. Sinds het begin van de Israëlische aanvallen op Gaza zijn ruim 46.600 Palestijnen gedood. Volgens schattingen ligt het werkelijke aantal een stuk hoger.

Familieleden en medestanders van Israëlische gijzelaars die worden vastgehouden door Hamas in Gaza steken fakkels aan tijdens een betoging om op te roepen tot een akkoord over een staakt-het-vuren, woensdag in Tel Aviv.
Foto Abir Sultan / EPA