Israëlisch parlement voert fel omstreden wetswijziging die rechterlijke macht inperkt door

Democratie in crisis Verwoede pogingen, ook binnen de regering-Netanyahu, om tot een compromis te komen met tegenstanders van de ingrijpende wetswijziging, liepen maandag op niets uit.
Binnen de coalitie, die geleid wordt door premier Benjamin Netanyahu, was onenigheid ontstaan over hoe radicaal de wet er moest uitzien.
Binnen de coalitie, die geleid wordt door premier Benjamin Netanyahu, was onenigheid ontstaan over hoe radicaal de wet er moest uitzien. Foto Maya Alleruzzo/AP

Het Israëlische parlement heeft het fel betwiste wetsvoorstel van de ultrarechtse regering maandag definitief goedgekeurd. Dat schrijven Israëlische media. Eerder op de dag werden verwoede pogingen ondernomen om tot een compromis te komen met tegenstanders van de wetswijziging die de rechterlijke macht stevig zou terugschroeven. Die onderhandelingen liepen op niets uit. Afgelopen juni liepen vergelijkbare compromisbesprekingen ook al vast.

Binnen de coalitie, die geleid wordt door premier Benjamin Netanyahu, was onenigheid ontstaan over hoe radicaal de wet er moest uitzien. Zo vond defensieminister Yoav Gallant dat de coalitie zich bereid moest tonen om de scherpe randen van de nieuwe wet weg te slijpen. Maar die bereidheid bleek er niet te zijn. De wetsaanpassing houdt in dat de macht van het Israëlische Hooggerechtshof om rechterlijke toetsing uit te voeren aanzienlijk wordt begrensd, waardoor het minder snel kan ingrijpen bij voorgestelde wetten uit het parlement.

Voor aanvang van de urenlang durende stemming in de Knesset had de hoop bij de oppositie ook al een dieptepunt bereikt. „Je kunt met deze regering geen overeenkomsten sluiten die de democratie van Israël beschermen”, had oppositieleider Yair Lapid tegenover Israëlische media gezegd. „Schaam je!”, klonk het tijdens de stemming vanaf de banken van het parlement vanuit de oppositie.

De afgelopen maanden hebben Israëliërs — dit weekend gingen nog honderdduizenden mensen de straat op — zich luidkeels verzet tegen de ingrijpende wetswijzigingen. Ook maandag blokkeerden prodemocratische Israëli’s uit protest de toegang tot de Knesset. In het land wordt gesproken van een de ergste politieke crises die het land in decennia gekend heeft.

Lees ook: Protest in Tel Aviv: ‘Soms snap ik niet wat ik nog in Israël doe’