Israël verwerpt VN-resolutie over langere gevechtspauzes in Gaza

Israël verwerpt VN-resolutie over langere gevechtspauzes in Gaza

Israël verwerpt de resolutie die de VN-Veiligheidsraad woensdag heeft aangenomen, die oproept tot „langere humanitaire pauzes” in de gevechten in de Gazastrook, schrijft de Israëlische krant Haaretz. Volgens Israël is daar geen ruimte voor zolang Hamas nog mensen gegijzeld houdt. De resoluties van de Veiligheidsraad zijn bindend onder het internationale recht, maar Israël heeft in het verleden al vaker bindende resoluties naast zich neergelegd.

De Israëlische VN-ambassadeur Gilad Erdan is verontwaardigd dat Hamas niet expliciet veroordeeld wordt in de resolutie. „De strategie van Hamas is om opzettelijk de humanitaire situatie in de Gazastrook te verslechteren en het aantal Palestijnse slachtoffers te vergroten, om zo de VN en de Veiligheidsraad Israël te laten stoppen”, zegt Erdan. „Dat zal niet gebeuren. Israël zal doorgaan totdat Hamas is vernietigd en de gijzelaars vrij zijn.”

Ook de Verenigde Staten vinden het onbegrijpelijk dat de misdaden van Hamas onbenoemd blijven in de resolutie en onthielden zich daarom van stemming. „Er is geen excuus om deze terreurdaden niet te veroordelen”, reageerde de Amerikaanse VN-ambassadeur Linda Thomas-Greenfield volgens internationale persbureaus. Maar de VS hebben geen gebruik gemaakt van hun vetorecht om de resolutie te dwarsbomen.

Israël kondigde vorige week dagelijkse gevechtspauzes van vier uur aan, maar in de resolutie wordt opgeroepen tot „dringende en uitgebreide humanitaire pauzes en corridors in de hele Gazastrook”. Die moeten lang genoeg duren om „volledige, snelle, veilige en ongehinderde toegang voor humanitaire organisaties van de Verenigde Naties en hun uitvoerende partners mogelijk te maken.”

Behalve de VS onthielden ook Rusland en het Verenigd Koninkrijk zich van stemming. De andere twaalf landen die momenteel deel uitmaken van de Veiligheidsraad stemden voor. Dat de resolutie is aangenomen betekent dat de internationale druk op Israël toeneemt, ook al is het land niet van plan gehoor te geven aan de oproep.

Rook boven het noorden van de Gazastrook als gevolg van Israëlische raketaanvallen. Foto Atef Safadi / EPA