Israël doodt Hamas-leider met drone-aanval in Beiroet

Met een Israëlische drone-aanval in de Libanese hoofdstad Beiroet is dinsdagavond een prominente leider van de Palestijnse terreurbeweging Hamas gedood.

Het doelwit van de aanval, waarbij volgens Libanese staatsmedia zeker vijf andere mensen omkwamen, was Saleh al-Arouri. Dat is een van de oprichters van de gewapende vleugel van de Palestijnse groep, de Kassam Brigades. Hij was ook vicevoorzitter van de politieke tak van Hamas.

De 57-jarige Al-Arouri was aanwezig op een kantoor in Dahiyeh, een buitenwijk van Beiroet waar de Hezbollah-militie sterk aanwezig is. In een bericht via de officiële kanalen van Hamas werd de actie veroordeeld als „een verraderlijke zionistische aanval”. Een lid van het politburo van Hamas, Izzat al-Sharq, sprak van „een laffe moordaanslag”.

Na de aanvallen van Hamas op 7 oktober heeft Israël gezegd dat het leiders van Hamas die in andere landen hun toevlucht hebben gezocht, wil elimineren. Daarbij zijn specifiek drie landen genoemd: Libanon, Qatar en Turkije.

In een reactie op dat dreigement zijn in Turkije de afgelopen dagen 33 mensen aangehouden die ervan worden verdacht lid te zijn van de Mossad, de Israëlische geheime dienst, of daarmee samen te werken. Die aanhoudingen werden eerder dinsdag bekendgemaakt.

Het doelwit van de drone-aanval in Beiroet gold als een van de hoogst geplaatste leiders van Hamas. Al-Arouri zou vijftien jaar in een Israëlische gevangenis hebben gezeten en woonde in Libanon, waar hij veelvuldig optrad als internationale woordvoerder van Hamas. Hij had daar ook goede relaties opgebouwd met Iran en met de Hezbollah-militie.

Al-Arouri is geboren op de Westelijke Jordaanoever en heeft daar volgens verschillende persbureaus ook lang een leidende rol gespeeld in de vertegenwoordiging van Hamas daar. Hij was in 1987 lid geworden van Hamas.

Israël heeft dinsdagavond niet officieel gereageerd op de dood van Al-Arouri. Een adviseur van premier Netanyahu, Mark Regev, onderstreepte na de aanslag wel tegenover de Amerikaanse tv-zender MSNBC dat „wie het ook heeft gedaan, dit moet duidelijk zijn: dit was geen aanval op de Libanese staat”. Hij sprak van „een precieze aanval tegen de leiding van Hamas”.

Een door Israël uitgevoerde aanval op een Palestijns doelwit in Libanon is sinds het begin van de oorlog niet eerder voorgekomen. De actie zou kunnen leiden tot een verdere escalatie in de toch al toegenomen spanningen tussen Israël en Libanon, thuisbasis van de militie Hezbollah.

De Libanese premier Najib Mikati noemde de aanval „een misdaad” en zei dat de actie bedoeld was „om Libanon in een nieuwe fase van de confrontatie met Israël te slepen”.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Teheran voorspelde dat de aanval het verzet tegen Israël zal aanwakkeren en Israëls tegenstanders zal motiveren.