Al snel nadat Shamsud-Din Jabbar (42) tijdens de jaarwisseling op een menigte in New Orleans was ingereden en het vuur op willekeurige passanten had geopend, spraken zowel de lokale autoriteiten als president Biden van een terroristische aanslag. Die zijn aanzienlijk zeldzamer dan zomaar een schietincident, waarvan Amerikanen tegenwoordig nauwelijks meer opkijken. In New Orleans vielen zeker vijftien doden. Volgens Biden bleek uit video’s dat de verdachte oud-militair enkele uren voor zijn daad had verklaard dat hij door Islamitische Staat was geïnspireerd. Ook had hij een IS-vlag aan zijn auto bevestigd. Zes vragen over de verdachte en de huidige kracht van IS.
1Hoe sterk zijn de aanwijzingen voor banden tussen Jabbar en IS?
In vijf videofragmenten verklaart Jabbar dat hij zich kort voor de zomer bij IS heeft aangesloten. Een broer bevestigde naderhand dat de christelijk opgevoede Jabbar zich al vrij jong tot de islam had bekeerd. In diezelfde video-opnames vertelt Jabbar ook dat hij zijn voormalige gezin – hij was in 2022 gescheiden – aanvankelijk voor „een viering” bij elkaar had willen roepen en dat hij hen had willen doden. Uiteindelijk veranderde hij van plan omdat hij een nadrukkelijker signaal wilde geven in „de oorlog tussen gelovigen en ongelovigen”.
De politie concludeerde na onderzoek dat Jabbar wel degelijk in zijn eentje had geopereerd. Ook is er geen samenhang vastgesteld met een exploderende auto voor een Trump-hotel in Las Vegas op woensdag. Net als Jabbar kwam ook daarbij de bestuurder, eveneens een veteraan, om het leven. Hoe Jabbars radicalisering precies is verlopen, blijft nog in nevelen gehuld. Maar Colin P. Clarke, specialist in terrorismebestrijding, constateerde tegenover The New York Times: „Deze afschuwelijke aanslag is een pijnlijke herinnering hoe effectief de IS-propaganda is bij het inspireren van gewelddadige extremisten, velen die in het Westen leven incluis.”
2Hoe sterk is IS op het ogenblik?
IS is geen schim meer van de organisatie die ze tijdens het door haar uitgeroepen ‘kalifaat’ een decennium geleden was. Toen beheerste IS grote delen van Syrië en Irak en oefende een schrikbewind uit over miljoenen mensen. Het kalifaat trok radicale moslims uit Europa en elders aan, deels gelokt door de gelikte propaganda die IS destijds volop produceerde. Een internationale coalitie onder leiding van de VS maakte in samenwerking met de Koerden in 2019 na harde strijd een einde aan het kalifaat. Maar verdwenen is IS nooit helemaal. Enige duizenden overgebleven IS’ers, onder wie de centrale leiding, leiden sindsdien een bestaan vol ontberingen in afgelegen gebieden in oostelijk Syrië. Af en toe worden ze gebombardeerd. Zo ook een paar weken geleden omdat de VS wilden voorkomen dat IS gebruik zou maken van het machtsvacuüm dat in Syrië dreigde door de val van het bewind van president Assad. Vastere grond onder de voeten heeft de Afghaanse tak, IS-K, ondanks periodieke harde confrontaties met de Taliban. Vanuit Noord-Afghanistan coördineren IS-strijders acties van verder autonome groepjes in de Centraal-Aziatische regio en Rusland. Begin 2024 werden bijvoorbeeld niet ver van Afghanistan bij een aanslag in het Iraanse Kerman 84 mensen gedood en in maart bij een grote aanslag op een theater in Moskou zelfs 140 mensen. Daarnaast zijn er IS-afdelingen actief in Somalië, enige Sahel-landen, Mozambique en Congo.
3Wordt IS de laatste tijd weer actiever?
In de VS werden volgens de Amerikaanse IS-onderzoeker Aaron Zelin in 2024 14 mensen gearresteerd in verband met IS-activiteiten. Een jaar eerder waren er negen arrestaties. Ook in Europa lijkt IS weer iets actiever. In Italië werden de laatste maanden bijvoorbeeld zes mensen gearresteerd, deels uit Centraal-Azië. „Het gaat daarbij vaak niet direct om het plegen van aanslagen maar IS stuurt mensen om een organisatie op touw te zetten die dan op den duur ook aanslagen kan plegen”, zegt Antonio Giustozzi via de telefoon. Hij is onderzoeker bij het Royal United Services Institute, een vooraanstaande Londense denktank over veiligheidskwesties. „Dit kost vaak veel tijd, vooral in Europa, omdat je daar moeilijker dan in de VS aan vuurwapens komt. Met alleen een mes kun je niet zoveel uitrichten.”
4Vormen solisten zoals Jabbar niet vooral een bron van zorg?
IS lijkt er vooral op gespitst om moslimgemeenschappen uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika in de diaspora te infiltreren. „IS’ers gaan naar plaatselijke moskeeën en proberen daar mensen voor zich te winnen. Eerst met religieus materiaal en later met meer militante propaganda. Ook proberen ze aansluiting bij criminele netwerken te krijgen, om zo gemakkelijker toegang tot wapens te krijgen. De online propaganda van IS is afgenomen, ook omdat de politie en inlichtingendiensten veel alerter zijn geworden met het monitoren van elektronische communicatiemiddelen dan voorheen.”
5Zijn er nieuwe grote acties van IS te verwachten?
Grote aanslagen zijn een manier om aandacht te trekken en nieuwe donoren te trekken. Geld is ook voor IS van cruciaal belang. Ruim een jaar geleden waren er berichten over IS-commandanten die bij de leiders om geld bedelden om hun manschappen te kunnen betalen en zelfs om van voedsel te voorzien. Dit kwam mede doordat de Turkse autoriteiten een einde maakten aan profijtelijke investeringen die IS in betere dagen in dat land had gedaan. „Na de grote aanslag in Moskou verbeterde de toestand weer voor IS. Er zijn toen kennelijk nieuwe donoren bijgekomen”, zegt Giustozzi. Amerikaanse deskundigen waarschuwen ook al enige tijd dat de oorlogen in de Gazastrook en Zuid-Libanon IS kunnen helpen en kunnen bijdragen aan radicalisering van moslims in westerse landen.’
6Schept de val van Assad nieuwe mogelijkheden voor IS?
IS is Syrië, waar zijn hoofdstad Raqqa was gevestigd, altijd blijven beschouwen als een kerngebied van de beweging. „Ze zouden juist in Syrië graag laten zien dat ze weer op de weg terug zijn”, bevestigt Giustozzi. „Maar het is te vroeg om te voorspellen of dat lukt.” Het hangt er bij voorbeeld van af of HTS (de rebellengroep die nu de macht in handen heeft in Damascus) door radicale moslims wordt gezien als te slap jegens Israël, Turkije en het Westen. Daarvan zou IS kunnen profiteren. Ook moet IS over voldoende fondsen beschikken om groeiende aantallen aanhangers te betalen. Giustozzi: „Daarom zullen ze misschien proberen de olievelden in het noordoosten te veroveren, al zullen vooral de Amerikanen dat proberen te voorkomen.”
Lees ook
‘IS en IS-K proberen met aanslag Moskou hun neergang een halt toe te roepen’