Is het gezonder om je bed niet op te maken?

Durf te vragen Dode lichaamscellen, vocht… het bed is een ideaal broeinest voor ongenode gasten, zoals de huisstofmijt.

Foto Getty Images

In een gemiddeld matras wonen naar schatting zo’n 100.000 tot een miljoen huismijten, aldus onderzoekers van Ohio State University. En zo’n 10 procent van het gewicht van een twee jaar oud kussen bestaat uit dode mijten en hun uitwerpselen. Zeggen ze daar in Ohio. En schrijven media gretig over. Of dat precies klopt laten we even in het midden – er circuleren allerlei verhalen, terwijl degelijke studies ontbreken – maar fris is je matras in elk geval niet.

Dekbed teruggeslagen

Zou het dan niet verstandiger zijn om ’s ochtends je bed niet op te maken, maar het dekbed teruggeslagen te laten liggen? Dan kan het bed immers sneller drogen en afkoelen. Is het daardoor een minder ideaal broeinest is voor ongenode gasten?

Het meest relevant in dit verhaal zijn huisstofmijten. Die leven van de minuscule dode huidcellen die je elke dag rondstrooit, en die daarmee ook in je bed terechtkomen en diep in je matras zakken. Onze opperhuid vernieuwt zichzelf voortdurend van binnenuit, waarbij we aan de buitenkant dode huidcellen afstoten. En flink wat. Volgens hetzelfde artikel uit Ohio gaat het om zo’n 8 gram per persoon per dag – bijna 3 kilo per jaar. Aangezien we grofweg een derde van ons leven in bed doorbrengen, komt dat neer op een kilo huidcellen die jaarlijks in je matras zakt – zo rekent De Morgen ons voor.

Je bed is een prachtige leefomgeving voor huisstofmijten

Dat kan best weleens minder zijn – tijdschrift Kijk houdt het op een kwart tot driekwart kilo huidschilfers per jaar, overdag en ’s nachts opgeteld – maar dan nog. Tel daarbij op het zweet dat we ’s nachts verliezen, en waarvan ook een deel in het matras terechtkomt, inclusief de oliën en vetten van onze huid. Ook over dat zweet lopen de schattingen uiteen, maar een paar honderd milliliter is het zeker. Per nacht.

„Een prachtige leefomgeving voor huisstofmijten”, zegt Mike Brooks, bioloog bij het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen. „Het is er vochtig, wat mijten heel fijn vinden. Er is voldoende voedsel, en dan is er ook nog eens dat mooie kacheltje dat daar de hele nacht bovenop ligt.”

Kilo’s huidcellen

Over die aantallen mijten en kilo’s huidcellen durft Brooks geen uitspraken te doen, want daarover kent hij geen goede studies. „Het lijken me schattingen met een natte vinger. Maar in elk geval hopen die dode cellen zich op in dat matras – plus de dode mijten, uitwerpselen en vervellingshuidjes. Dus na een paar jaar kan het zeker over kilo’s gaan.”

Sommige mensen reageren zeer allergisch op huisstofmijt, vooral op de uitwerpselen van de mijten. Daarom is de ophoping ervan een probleem. Elders in huis kun je van alles doen om huisstofmijten te weren – zoals vaak stofzuigen en je tapijt vervangen door een gladde vloer – maar in je matras kun je niet goed schoonmaken.

Wat is er dan aan te doen? „Er bestaan chemische middeltjes die je op je bed kunt spuiten”, vertelt Brooks, „om de mijten te doden. Maar dan kom je nog steeds niet van de dode resten af. En die stoffen… of ze voor ons schadelijk zijn weet ik niet, maar als je de omstandigheden niet verandert, dan keren die mijten natuurlijk heel snel terug.”

Wat dan wel? Een kussen kun je wassen op 60 graden, maar een matras? „Luchten”, zegt Brooks. „Draai het af en toe om. Zorg voor een luchtige constructie van bed en bedbodem. En vervang het matras na een jaar of tien.”

En dus je bed niet opmaken? Overdag het dekbed terugslaan? „Ja, ik denk zeker dat dat helpt. Hoeveel? Geen idee, maar alle beetjes helpen.”