Iraanse dissident Jafar Panahi wint Gouden Palm in door stroomsabotage getroffen Cannes

Sabotage aan het stroomnet – er werd gefluisterd over de lange arm van Moskou en over anarchisten – legde vanochtend tijdelijk de filmzalen van Cannes stil. Maar het Gouden Palm-gala ging gewoon door volgens schema: het kolossale Palais des Festivals huisvest drie robuuste nood-aggregaten. Grote winnaar was zaterdagavond het Iraanse It Was Just An Accident van Jafar Panahi.

De dissident Panahi, die sinds 2011 een film- en spreekverbod heeft, bracht datzelfde jaar zijn in het geheim met een iPhone opgenomen film This Is Not a Film, op een USB-stick verstopt in een cake, naar Cannes. In 2015 won hij in Berlijn de Gouden Beer met een andere guerrillafilm, Taxi Teheran, die in een auto werd opgenomen met Panahi zelf als taxichauffeur.

Jafar Panahi, die in 2022 nog een anderhalf jaar werd opgesloten, mocht van het door interne oppositie en nederlagen in het Midden-Oosten verzwakte regime onverwachts zelf naar Cannes reizen met een film waarin vrouwen geen hijab of hoofddoekjes dragen en de schurk een hypocriete fanaticus is die tegenstanders van de theocratie martelt en verkracht. Dat Panahi in de prijzen viel verbaasde niemand: het is een krachtig signaal naar het Iraanse volk, dat apetrots is op zijn mondiale filmsucces. Maar maestro Panahi levert gewoon ook weer een voortreffelijke, wijze en vaak ook mild humoristische moraalvertelling af.

De Noor Joachim Trier regisseerde de pers- en publiekfavoriet Sentimental Value, die eerder een staande ovatie van vijftien minuten kreeg. Hij mocht met de Grand Prix, de tweede prijs, naar huis: een film over een oude regisseur (Stellan Skarsgard) die zich via een nieuwe film hoopt te verzoenen met zijn stuurse dochter Nora, een toneelactrice. Zij wordt vertolkt door Renate Reinsve, die in 2021 in Cannes uit het niets de prijs voor beste actrice won met Joachim Triers millennial-tragikomedie The Worst Person in the World.

Oscarkandidaten

Het zijn twee topfilms uit de opvallend sterke 78ste editie van Cannes, die minder geheide Oscarkandidaten lijkt te tellen dan vorig jaar, toen Anora, The Substance en Emilia Pérez doorstoomden naar Oscarglorie. Al kan je dat ook niet uitsluiten voor het Braziliaanse The Secret Agent (O Agente  Secreto) van Kleber Mendoça Filho, die als enige twee prijzen won: beste regie en beste acteur.

Wagner Moura speelt wetenschapper Marcelo die in 1977 in de nadagen van Brazilië’s militaire dictatuur naar de noordelijke stad Recife vlucht met twee huurmoordenaar op zijn hielen. Zijn verhaal wordt veel later opgediept als een student een oude cassettetape vindt.

Net als recent Oscarwinnaar I’m Still Here toont de film een vergeetachtig Brazilië wat de realiteit van dictatuur is. De apolitieke Marcelo loopt in de weg van een maffiose zakenman en het recht van de sterkste telt in deze grillige, meeslepende thriller vol magisch realisme – zo gaat een uit een haaienmaag gevist mensenbeen en geheel eigen leven leiden op Recife’s tippelzone.

Cannes oude werkpaarden, de gebroeders Dardenne – naast twee Gouden Palmen wonnen deze maestro’s van het sociaal-realisme in de 21ste eeuw bijna elke denkbare prijs in Cannes – kregen voor de tweede maal de prijs voor beste scenario met Jeune Mères, een vierluik over tienermoeders in een opvanghuis. Aanvankelijk een soort catalogus van tienerleed – drugs, foute kerels, moederissues – krijgen de broers het gaandeweg weer voor elkaar: de meisjes komen echt tot leven en weten je diep te raken.

De Juryprijs – de derde prijs – ging naar het mystieke, shockerende Sirât, waar een haveloze groep ravers in een techno-pelgrimage diep de Marokkaanse woestijn in trekt als de Derde Wereldoorlog lijkt uitgebroken. Beproevingen wachten: Sirât bevat een van de meest schokkende scènes in de recente filmgeschiedenis. De Spaanse regisseur Oliver Laxe deelde de prijs met de Duitse Mascha Schilinski voor haar spookachtige, visueel unieke Sound of Falling, waarin de levens van vier generaties vrouwen op een Duitse boerenhoeve op zeer morbide wijze in elkaar verstrikt raken.

Beste actrice werd debutant Nadia Meliti, die in La petite dernière een prachtrol speelt als jonge, eigengereide Française van Algerijnse komaf Fatima wier lesbische geaardheid schuurt met de islam. Terwijl zij zichzelf geleidelijk bevrijdt – via een depressieve grote liefde rolt ze in het lesbische circuit – gaan de patriarchale banden knellen. Een prima, wat voorspelbare uit de kast-film. Een speciale vermelding was er voor het ondoorgrondelijke Chinese scifi-epos Resurrection van Bi Gan.

Uiteraard vielen er ook dit jaar weer meesterlijke films buiten de prijzen: het aanbod in Cannes in bijna gênant rijk. Zoals het autobiografische Romería, het loodzware Oekräïense noodlotsdrama Two Prosecutors, het elegante, lucide Nouvelle Vague over filmlegende Jean-Luc Godard of de gay smachtfilm The History of Sound, gefilmd in de sjieke traditie van Merchant-Ivory. Om nog te zwijgen van die tientallen sterke films uit Cannes andere prestigieuze competities: arthouse-thriller Rietland van Nederlands talent Sven Bresser bijvoorbeeld, die ondanks de positieve filmpers niet in de prijzen viel in het programma Semain de la Critique. Maar meedoen in Cannes is al heel wat: veel films draaien komend jaar in de Nederlandse filmtheaters. Het filmseizoen 2025-2026 is begonnen.