Iraans kabinet compleet na goedkeuring parlement

Alle voorgestelde leden van het te vormen Iraanse kabinet zijn woensdag door het Iraanse parlement aangenomen. Dat meldt persbureau AP. Het kabinet is samengesteld door de huidige president Masoud Pezeshkian, die werd verkozen nadat zijn voorganger Raishi in mei omkwam tijdens een helikoptercrash. Alle negentien voorgestelde ministers zijn met een meerderheid goedgekeurd. 288 van de 290 parlementariërs waren aanwezig om te stemmen.

Dat een volledig kabinet wordt goedgekeurd, is zeldzaam in Iran. Sinds 2001 is dat niet meer voorgekomen. Zo werd de beoogd minister van Onderwijs niet geaccepteerd na de verkiezingen in 2021 en werden in 2013 drie door voormalig president Rouhani voorgestelde ministers door het parlement afgewezen.

Abbas Araghchi is één van de aangenomen ministers. Hij behaalde 247 stemmen en wordt minister van Buitenlandse Zaken. Araghchi was eerder al onderminister van Buitenlandse Zaken en onderhandelde in die hoedanigheid over een internationaal nucleair akkoord. Ook is Farzaneh Sadegh, een voormalig architect, aangenomen als minister van Huisvesting en Infrastructuur. Zij is de enige vrouwelijke minister in het kabinet en is ook de tweede vrouwelijke minister in Iran sinds de Islamitische Revolutie in 1979. Sadegh ontving 231 stemmen.


Lees ook

Gematigd hervormer die loyaal aan Irans regime blijft

Masoud Pezeshkian, Irans nieuwe president.