IOM hekelt passieve houding internationale gemeenschap in humanitaire hulp aan Soedan

De internationale hulp aan Soedan blijft onvoldoende, terwijl het Afrikaanse land ruim een jaar na het begin van de oorlog tussen het Soedanese regeringsleger en de rivaliserende Rapid Support Forces (RSF) in een diepe humanitaire crisis verkeert. Dit zegt de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) dinsdag. Nieuwe cijfers tonen hoe de grootste ontheemdingscrisis ter wereld zich verder uitbreidt. Het aantal intern (binnen de landsgrenzen) ontheemde Soedanezen is gegroeid tot zeker 10,7 miljoen mensen, een aandeel van een op vijf op de gehele bevolking in Soedan. Naar schatting 2,1 miljoen mensen zijn naar omliggende landen gevlucht, vanwege het aanhoudende geweld in het machtsconflict tussen beide partijen.

In de dinsdag uitgestuurde verklaring stelt de IOM dat in Soedan sprake is van een „catastrofaal breekpunt” in de humanitaire situatie. De organisatie spreekt de internationale gemeenschap rechtstreeks aan omdat deze onvoldoende bijdrage levert om de humanitaire crisis voor de mensen in Soedan tegen te gaan. De IOM zou slechts 21 procent hebben ontvangen van de steun die nodig is om levensnoodzakelijke hulp te kunnen bieden aan de Soedanese bevolking.

Nagenoeg alle intern ontheemde Soedanezen, zo’n 97 procent, bevinden zich momenteel in gebieden waar acute voedselonzekerheid heerst. De IOM schat dat 26 miljoen mensen in Soedan moeite hebben om aan hun dagelijkse maaltijden te komen en waarschuwt voor verdere dreiging van hongersnood, met miljoenen levens op het spel.


Lees ook

Steeds meer gewapende burgergroepen maken van Soedan een nieuw Somalië

Een regeringssoldaat rijdt door wat is overgebleven van de historische Al-Shaabi-markt in Omdurman, net buiten hoofdstad  Khartoem.

Daarnaast spreekt de IOM van van „afschuwelijke niveaus” van mensenrechtenschendingen zoals gericht etnisch geweld,  massamoorden op burgerbevolkingen en gender-gerelateerd geweld. 

Bovenop de hongersnood krijgt de regio vanwege het regenseizoen sinds juni te maken met wijdverbreide overstromingen, die ook al meer dan 20.000 mensen dakloos hebben gemaakt in 11 van de 18 Soedanese staten. De overstromingen bemoeilijken ook de levering van essentiële humanitaire hulpgoederen. Daarnaast staan, volgens IOM, zowel het regeringsleger als het RSF behoorlijke toegang tot hulp in de weg.

Zondag deed de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, António Guterres, een nieuwe oproep aan de strijdende partijen om via ​​onderhandelingen te komen tot een staakt-het-vuren.

Vredesbesprekingen

Op initiatief van de Verenigde Staten –  Washington stuurde zowel RSF als de landelijke regering eind juli een uitnodiging – worden vanaf woensdag gesprekken gesprekken gevoerd in Zwitserland. Of een delegatie van de Soedanese regering daarbij aanwezig zal zijn, was maandag nog hoogst onzeker.

Tom Perriello, speciale VS-gezant voor Soedan die zelf ook naar Genève vliegt, sprak maandag op een persconferentie de hoop uit om de „crisis in Soedan te beëindigen”. Eerdere onderhandelingsrondes in het Saoedische Jeddah mislukten, maar dienen volgens Perriollo als „verlengstuk” voor de vredesbesprekingen in Zwitserland. „De tienduizenden burgers binnen en buiten Soedan (…) willen een einde aan de dagelijkse terreur van beschietingen, hongersnood en belegeringen”.


Lees ook

De vechtende generaals in Soedan zien zelfs medemenselijkheid als een bedreiging

Een brand woedt na een bombardement door de RSF van generaal Hemedti op de veemarkt in al-Fasher, de hoofdstad van de provincie Noord-Darfur in Soedan.

De oorlog in Soedan komt voort uit een een machtsconflict na de mislukte integratie van het RSF in het nationale leger. Sindsdien hebben  RSF-milities naast de hoofdstad Khartoem delen van West-Soedan in handen genomen. Met haar terreinwinst schuift de RSF steeds verder op naar het centrum van het land.

Naast de miljoenen mensen die vanwege het geweld ontheemd zijn geraakt, vielen bij het geweld ook duizenden doden. Eerder dit jaar beschuldigde mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch de RSF en andere geallieerde milities al van genocide in verschillende Soedanese regio’s. Zo zouden de milities meerdere niet-Arabische gemeenschappen willen uitroeien en verdrijven. De Verenigde Naties waarschuwden eerder herhaaldelijk voor een „direct risico” van hongersnood voor alle Soedanezen.