Inwoners Ohio stemmen tegen wet die vastleggen abortusrecht moeilijker moest maken

Referendum De door de Republikeinen gesteunde wet ‘Issue 1’ had de drempel moeten verhogen om de grondwet van Ohio te wijzigen en het daarmee moeilijker te maken het recht op abortus grondwettelijk te verankeren.
Dennis Willard van One Person One Vote viert het resultaat van het referendum in Ohio, waardoor het niet moeilijker wordt het recht op abortus vast te leggen.
Dennis Willard van One Person One Vote viert het resultaat van het referendum in Ohio, waardoor het niet moeilijker wordt het recht op abortus vast te leggen. Foto AP Photo/Jay LaPrete

Inwoners van Ohio hebben dinsdag in een referendum tegen een door de Republikeinen gesteunde wet gestemd om het moeilijker te maken de staatsgrondwet te wijzigen, meldt persbureau AP. Met het grootste deel van de stemmen geteld was 60 procent van de kiezers tegen en 40 procent voor.

De wet Issue 1 had de drempel om een wetvoorstel aan te nemen moeten verhogen van minstens 50 procent van de stemmen naar minstens 60 procent en was onder meer bedoeld om te voorkomen dat het recht op abortus wordt opgenomen in de grondwet van de staat. Op initiatief van de Democraten mogen kiezers zich daar op 7 november over uitspreken en met deze referendumuitslag volstaat dan een gewone meerderheid.

Lees ook: In Ohio willen de Democraten bewijzen dat ze zelfs in een dieprode staat kunnen winnen

Ohio is een dieprode staat die stevig in Republikeinse handen is, maar toch wist de Democratische oppositie de bevolking ervan te overtuigen het bemoeilijken van grondwetswijzingen te voorkomen. „De democratie in Ohio heeft vanavond een grote overwinning geboekt”, reageerde woordvoerder Dennis Willard van de oppositiecampagne One Person One Vote tegenover AP. „De meerderheid regeert nog steeds in Ohio.”

Campagnegeld van buiten

Mede omdat het Amerikaanse Hooggerechtshof vorig jaar het federale recht op abortus schrapte, had het referendum landelijke uitstraling. De anti-abortusgroepering Susan B. Anthony Pro-Life America noemt het resultaat „een trieste dag voor Ohio” en weet dat mede aan het geld dat de oppositie kreeg van buiten de staat. In werkelijkheid ontvingen de campagnekassen van beide kampen miljoenen dollars van donateurs van buiten Ohio. Volgens CNN in totaal meer dan 26 miljoen dollar.

Naast het vastleggen van het recht op abortus wordt verwacht dat de Democraten met deze uitslag ook gaan proberen per referendum een einde te maken aan gerrymandering in Ohio, waarbij kiesdistricten al tijdenlang in het voordeel van Republikeinen worden ingedeeld.