Intimidatie of bedreigingen: met name weerstand tegen azc’s mondt uit in agressie of geweld tegen politieke ambtsdragers

In ’s-Heerenberg staat een bronzen beeldje van een heks. Mechteld ten Ham vroeg in de zeventiende eeuw om een proces, om de beschuldiging van hekserij aan haar adres voor eens en altijd te weerleggen. Ze werd veroordeeld tot de brandstapel.

Maar maandagavond kwam ze, ondanks die veroordeling, als heldin ter sprake in de raadszaal van ’s-Heerenberg. „Als Mechteld ten Ham nog had geleefd”, zei een inspreker tegen de raadsleden, „had ze jullie met pek en veren besmeurd en het dorp uitgejaagd.” Op de achtergrond klonken knallen van vuurwerk.

De gemeenteraad van Montferland, waar ’s-Heerenberg onder valt, sprak maandag over de komst van een asielzoekerscentrum. De vergadering was bedoeld om bewoners te betrekken bij de plannen. Bij aankomst werden raadsleden opgewacht door zo’n dertig actievoerders en kregen ze zwaar vuurwerk naar zich gegooid. Een van de raadsleden heeft nog steeds last van oorsuizen en zware hoofdpijn, zei burgemeester Harry de Vries dinsdagmiddag op een persconferentie. „Deze mensen roepen dat asielzoekers te maken hebben met criminaliteit, maar wat ik gisteren heb gezien, is voor mij criminaliteit”, zei hij.

De raadsvergadering ging na de tumultueuze binnenkomst wel gewoon door. Insprekers uitten hun boosheid over de mogelijke komst van het opvangcentrum voor 250 asielzoekers. Ze vrezen overlast en vinden dat de gemeente de plannen „gewoon erdoorheen wil drukken”.


Lees ook

‘Ik wil niet dat het onder mijn huid gaat zitten’. Drie lokale politici over wat bedreigingen aanrichten

Fatihya Abdi en Itay Garmy in Amsterdam. Zij zijn respectievelijk raadslid voor PvdA en Volt.

Dreiging

Het gebeurt de laatste maanden vaker dat weerstand tegen azc’s uitmondt in bedreigingen van lokale bestuurders en politici. Zo ontving eerder dit jaar de gemeente Velsen dreigbrieven over azc-plannen. In een daarvan stonden de namen van de dochters van de burgemeester en een wethouder. De raad kwam daarna met een oproep aan inwoners: stop met ons te intimideren. Ook in Tubbergen werden dit jaar raadsleden en de burgemeester bedreigd om de komst van een azc.

Uit het recentste onderzoek van het ministerie Binnenlandse Zaken in 2022, bleek dat 77 procent van de burgemeesters, 67 procent van de wethouders en 45 procent van de raadsleden te maken had met verbale of fysieke agressie, intimidatie of bedreigingen. Twee jaar eerder was dat 50 procent van de burgemeesters, 46 procent van de wethouders en 33 procent van de raadsleden. Die toename ziet de Vereniging van Nederlandse Gemeenten ook. „Vergaderingen waar bijvoorbeeld over asielzoekerscentra wordt gesproken, worden preventief afgesloten, omdat de openbare orde in het geding is”, zegt woordvoerder Cees den Bakker.

Lastig uit te leggen: Montferland moet een azc accepteren vanwege een landelijke wet, waarover landelijke politici roepen dat-ie wordt afgeschaft

Niet alle agressie of dreiging is zo zicht- dan wel hoorbaar als vuurwerk. Bovendien vinden raadsleden het vaak ingewikkeld om over intimidatie of agressie te praten, zegt Hilde Westera. Ze is coördinator bij het Netwerk Weerbaar Bestuur, dat in 2018 werd opgericht toen bleek dat steeds meer politieke ambtsdragers mikpunt werden van agressie of geweld.

Door voorlichting, bewustwording en ondersteuning wil het netwerk bereiken dat politieke ambtsdragers hun functie „veilig en integer” kunnen uitoefenen. Want intimidatie kan gevolgen hebben voor het democratisch proces, zegt Westera. „Je moet je als volksvertegenwoordiger vrij voelen om te zeggen wat je wil, zonder last en ruggespraak.”

Schrik

Kan dat nog in Montferland? Volgens burgemeester Harry de Vries heeft de vuurwerkactie raadsleden „heel veel schrik aangejaagd”. Maar hij is vastbesloten het azc-plan door te zetten, dat is volgens hem gewoon „een wettelijke opdracht”. De spreidingswet schrijft gemeenten voor hoeveel asielzoekers ze moeten opvangen.

Maar diverse raadsleden zeggen dat ze het moeilijk krijgen uitgelegd: dat Montferland een azc moet accepteren vanwege een landelijke wet, waarvan de landelijke politiek steeds roept dat hij wordt afgeschaft. „Dat krijgen wij ook bijna niet uitgelegd”, zegt Erik Wassing van Lijst Groot Montferland.

Inwoners verkeren volgens Wassing in de veronderstelling dat de gemeente niet meer is gebonden aan de spreidingswet en daarom een azc kan weigeren. „Dan zeg ik tegen ze: dat kan wel, maar dan wordt het ons alsnog opgelegd via de provincie. Nu kunnen we tenminste nog in gesprek over de beste plek voor zo’n azc.”

Wat de burgemeester betreft zijn de demonstranten bij de volgende raadsvergadering over het azc op 12 december niet meer welkom. „Ik vind dit geen demonstreren”, zei hij op de persconferentie. „De volgende keer verbied ik het gewoon.”


Lees ook

Sinds wanneer zijn bedreigingen tegen politici normaal?

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam deed twee weken geleden aangifte vanwege een groot aantal bedreigingen.