Internationaal Strafhof in Den Haag vaardigt arrestatiebevel uit tegen Poetin

Oorlogsmisdaad De Russische president wordt ervan verdacht kinderen te hebben gedeporteerd uit bezette gebieden in Oekraïne naar Rusland.

De Russische president Vladimir Poetin woont een ceremonie bij ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag in het Kremlin in Moskou op 8 maart.
De Russische president Vladimir Poetin woont een ceremonie bij ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag in het Kremlin in Moskou op 8 maart.

Foto Mikhail Metzel/Reuters

Het Internationaal Strafhof in Den Haag (ICC) heeft vrijdag een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de Russische president Vladimir Poetin. Dat meldt het strafhof in een persbericht. Poetin is volgens het tribunaal verantwoordelijk voor de oorlogsmisdaad van het onwettig deporteren van kinderen uit bezette gebieden in Oekraïne naar Rusland.

Volgens het ICC zijn er redelijke gronden om aan te nemen dat Poetin voor deze oorlogsmisdaad individueel strafrechtelijk verantwoordelijk is. Zo zou hij de misdaden rechtstreeks hebben gepleegd, alleen of in samenwerking met anderen, of zou hij toestemmingen hebben gegeven om de misdaden uit te voeren.

Naast Poetin is er ook een ander arrestatiebevel gevorderd, tegen Maria Lvova-Belova, de Russische commissaris voor kinderrechten. Ook zij wordt er van verdacht verantwoordelijk te zijn voor de deportatie van Oekraïense kinderen naar Rusland.

De president van het ICC Piotr Hofmánski liet tijdens een persconferentie weten dat het volgens de internationale wet verboden is om burgers te deporteren vanuit hun leefgebied. „Kinderen genieten een speciale bescherming, opgenomen in de Geneefse conventies”, aldus Hofmánski.