Internationaal Atoomenergieagentschap keurt Japanse plannen voor oceaanlozing afvalwater Fukushima goed

Fukushima Vooral China, dat grenst aan de Stille Oceaan, verzet zich al jaren tegen de „uiterst onverantwoordelijke” Japanse lozingsplannen. Het atoomagentschap beoordeelt dat die een „verwaarloosbare radiologische impact hebben op de bevolking en het milieu”.
Milieuorganisaties protesteren tegen de afvoer van radioactief water door Japan aan de Japanse ambassade in Seoel.
Milieuorganisaties protesteren tegen de afvoer van radioactief water door Japan aan de Japanse ambassade in Seoel. Foto Jeon Heon-Kyun/EPA

Japan mag radioactief koelwater lozen dat overbleef na de kernramp in Fukushima in de Stille Oceaan. Die conclusie komt voort uit een twee jaar durend onderzoek dat het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) dinsdag publiceerde. De Japanse plannen om gezuiverd water uit de beschadigde kerncentrale in de oceaan te lozen voldoen volgens het agentschap aan de internationale veiligheidsnormen. Het zou gaan om meer dan een miljoen ton vervuild water.

De goedkeuring werd tijdens een bezoek aan Tokio bekendgemaakt door het hoofd van de IAEA, Rafael Grossi. Volgens hem zouden de „gecontroleerde en geleidelijke lozingen van gezuiverd water in zee een verwaarloosbare radiologische impact hebben op de bevolking en het milieu”. Vermoedelijk zal het lozen van het water zo’n dertig tot veertig jaar duren.

Naast Zuid-Korea verzet China, dat grenst aan de Stille Oceaan, zich al jaren tegen de „uiterst onverantwoordelijke” Japanse lozingsplannen. Dat standpunt herhaalde het land dinsdag. Beijing vreest voor de kwaliteit van het zeewater en mogelijke gezondheidsproblemen voor haar burgers. De Chinese ambassade in Japan benadrukte dinsdag dat het rapport van de IAEA niet moet worden geïnterpreteerd als een vrijbrief voor het lozen van water, zo meldt persbureau Reuters.

Opslagcapaciteit bijna ten einde

In maart 2011 werd de oostkust van Japan getroffen door een zware aardbeving en een tsunami waardoor drie reactoren van de kerncentrale van Fukushima beschadigd raakten. Het was de grootste nucleaire ramp sinds Tsjernobyl. De kerncentrale raakte zwaar beschadigd en radioactieve lekken dwongen tienduizenden inwoners van de omliggende gebieden hun huis te verlaten.

De opslagcapaciteit voor het koelwater in Fukushima loopt ten einde, vermoedelijk bereikt die komend jaar zijn limiet. Het IAEA drong er in 2018 bij Japan op aan dringend een oplossing te zoeken voor het afvalwater, gezien het risico op lekkages. Een commissie van het Japanse ministerie van Economische Zaken kwam tot de conclusie dat het gecontroleerd in zee laten lopen in een tijdsbestek van decennia de minste veiligheidsrisico’s opleverde. In 2021 legde Japan haar plannen voor nader onderzoek voor aan het Internationaal Atoomenergie Agentschap.

Lees ook: Wat te doen met het vervuilde water van Fukushima?