Het nieuws heeft de podcast enigszins ingehaald. Het had De Co-Med Crisis goed gedaan om te kunnen openen met de ontwikkeling dat de huisartsenpraktijk Co-Med, na een veelvoud aan misstanden en gebrekkige zorgverlening, gaat sluiten.
Er scheelt meer aan deze podcast. De muziek is vaak niet dienend aan het verhaal, eerder overheersend en afleidend. En de voice-over van EenVandaag-journalist Paul Schram is veel te nadrukkelijk verontwaardigd – de ernst van de situatie wordt al goed duidelijk uit de betogen van geïnterviewden.
Maar journalistiek gezien is het een interessant verhaal. Schram volgt de wantoestanden rondom de huisartsenzorgketen namelijk al jaren. Gedupeerden komen aan het woord, artsen, (oud)-medewerkers, Co-Med-oprichter Guy Vroemen zelf en, bijna nog interessanter, zijn voormalig zakenpartners. Zij onthullen een verontrustend verleden.
De 25-jarige debutant Thymen Arensman heeft zaterdag voor een grote verrassing gezorgd in de Tour de France. Arensman, rijdend voor INEOS Grenadiers en debutant in de Tour, wist de veertiende etappe van de Ronde van Frankrijk te winnen.
Arensman, die in de tiende etappe van deze Tour al behoorlijk dicht bij een ritzege kwam, bewees gedurende de rit tot de beste klimmers ter wereld te behoren. Deze etappe, de derde in een reeks klimritten in de Pyreneeën met de slotklim Luchon-Superbagnères, wordt beschouwd als een van de zwaarste in zijn soort.
Toch wist Arensman zich staande te houden. Met nog ruim 36 kilometer te gaan ging de Gelderlander op soloavontuur. Al snel sloeg hij een gat van drie minuten. In slotkilometers besloten Tadej Pogacar en Jonas Vingegaard, respectievelijk nummer één en twee in het klassement, nog in de aanval te gaan, maar het gat met Arensman bleef uiteindelijk groter dan een minuut.
Lees ook
Thymen Arensman is ‘een denker’ en de meest veelbelovende ronderenner van Nederland
De interne systemen van het Openbaar Ministerie (OM) zijn nog altijd uit de lucht. Dat bevestigt een woordvoerder zaterdagmiddag tegenover NRC. Na ruim anderhalve dag duurt het onderzoek naar het beveiligingsprobleem voort en hebben medewerkers nog geen toegang tot de digitale werkomgeving.
Het OM koppelde vrijdag alle interne systemen los van het internet na een waarschuwing van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). Dat signaleerde vorige maand een „kwetsbaarheid” bij de software NetScaler van het Amerikaanse bedrijf Citrix, waarmee werknemers op afstand via een beveiligde verbinding kunnen inloggen in systemen.
Kwaadwillenden konden mogelijk toegang krijgen tot het systeem. Of dat daadwerkelijk gebeurd is, heeft het OM nog niet kunnen vaststellen. Wel is duidelijk dat er „geen enkel signaal” is binnengekomen dat de „hoogbeveiligde omgeving” is getroffen door hackers, blijkt uit een intern bericht van zaterdagmiddag dat NRC inzag.
Of de verstoring ook gevolgen heeft voor strafzaken, kan een woordvoerder van het OM niet zeggen.
Brainstorming
Na eigen onderzoek zei het OM vrijdag wel reden te hebben dat er „werkelijk gebruik is gemaakt” van de mogelijke kwetsbaarheid in het systeem. Daarom werd besloten de interne systemen offline te halen, waarmee naast de eigen medewerkers ook eventuele inbrekers toegang is ontzegd tot de digitale werkomgeving.
Als gevolg van de afsluiting van het internet kunnen medewerkers die op afstand aan het werk zijn niet meer inloggen. Op de kantoren van het OM kan nog wel worden gewerkt, maar verbinding maken met het internet is niet mogelijk.
Het OM verwacht van medewerkers die hun reguliere werk niet kunnen uitvoeren dat ze de komende dagen „alternatieve taken” oppakken, blijkt uit het interne bericht. Daarbij moet worden gedacht aan ‘offline’ werkzaamheden, zoals archivering van papieren dossiers, brainstormsessies of teamontwikkeling.
Met medewerking van Rik Wassens en Marcel Haenen.
Lees ook
Openbaar Ministerie is offline vanwege ernstige zorgen over ICT-beveiliging, datalek niet uitgesloten
Congo en de rebellengroepering M23 hebben zaterdag een overeenkomst gesloten in Qatar. Dat meldt persbureau Reuters. De partijen hebben in een intentieverklaring afgesproken op 18 augustus een vredesovereenkomst te tekenen. De afgelopen maanden maakte M23, met steun van Rwanda, een bloedige opmars in Oost-Congo. Eind juni tekenden Congo en Rwanda al een vredesovereenkomst in de Verenigde Staten.
Qatar werpt zich sinds maart op als bemiddelaar in het conflict. In eerste instantie leidde dat tot een oproep tot een staakt-het-vuren door de Congolese president Félix Tshisekedi en de president Paul Kagame van Rwanda. In april volgden directe gesprekken tussen Congo en M23 in Qatar. De onderhandelingen verliepen volgens bronnen van Reuters stroef, onder meer omdat Congo leden van M23 die het gevangenhoudt niet wil vrijlaten. Het is onduidelijk welke afspraken er precies gemaakt zijn in de overeenkomst die nu is gesloten.
De gevechten in Oost-Congo laaiden op in januari. M23 nam de Oost-Congolese stad Goma in. Daarbij vielen volgens de VN zevenhonderd doden, waaronder veel burgerdoden. Ook waren er berichten van verkrachtingen en plunderingen. In de eerste maanden van het conflict vielen er volgens de VN zevenduizend doden, ook raakten bijna een half miljoen mensen ontheemd.
Lees ook
Is dit het einde van het conflict tussen Rwanda en Congo? En drie andere vragen.