Dit collegejaar is de instroom van internationale bachelorstudenten op Nederlandse universiteiten met 6 procent gedaald ten opzichte van vorig collegejaar. Dat blijkt woensdag uit (voorlopige) cijfers van koepelorganisatie Universiteiten van Nederland (UNL). Waar vorig collegejaar 18.600 internationale studenten begonnen aan een Nederlandse universiteit, waren dat er dit jaar 17.400. Voor niet-internationale studenten waren dat er respectievelijk 40.600 en 41.000.
Bij sommige universiteiten daalde de bachelorinstroom van internationals dit jaar drastisch, zoals op de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) met 23,5 procent.
In collegejaar 2023-2024 was de instroom van internationale bachelorstudenten ongeveer even groot als die in collegejaar 2022-2023. De jaren daarvóór, ongeveer vanaf 2015, steeg het aantal aanmeldingen uit het buitenland ieder jaar.
UNL wijt de daling aan maatregelen van de universiteiten, waarmee ze de hoge instroom van internationale studenten beteugelden. Zo werven ze niet meer in het buitenland, behalve voor studies die opleiden tot een beroep in een krappe arbeidsmarktsector. Ook waarschuwen universiteiten buitenlandse studenten niet naar Nederland te komen als ze er geen huisvesting hebben gevonden.
Lees ook
Iedereen wil studiemigratie begrenzen. Maar over de manier waarop verschillen de meningen
Wetsvoorstel
De Wet internationalisering in balans (WIB) is nog niet van kracht. Die zou ook moeten helpen met het indammen van de instroom, als het aan het kabinet ligt. Het wetsvoorstel ligt nu bij de Tweede Kamer. De wet is in het leven geroepen omdat de hoge instroom van internationale studenten onder meer zorgt voor een groot tekort aan studentenkamers, overvolle collegezalen en verengelsing van het hoger onderwijs.
In het wetsvoorstel staat bijvoorbeeld de mogelijkheid voor universiteiten om een numerus fixus in te stellen op alléén de Engelstalige variant van een opleiding. En de verplichting om hun lessen in het Nederlands in plaats van het Engels te geven. Daar horen wel uitzonderingscriteria bij, bijvoorbeeld voor universiteiten die in een krimpregio liggen waardoor ze moeilijk zonder internationale studenten kunnen en voor studies die opleiden tot een beroep in een tekortsector.
Nu universiteiten zien dat de instroom al is gedaald zónder de wet, maken ze zich nog meer zorgen
Universiteiten hebben kritiek op het wetsvoorstel: ze vrezen een grote inbreuk op hun autonomie. Nu ze zien dat de instroom al is gedaald zónder dat de wet van kracht is, maken ze zich nog meer zorgen, zegt UNL-voorzitter Caspar van den Berg. Hij ziet namelijk óók een daling van de internationale instroom bij „vakgebieden waar de arbeidsmarkt om mensen staat te springen”. „Dit kabinet wil desondanks het aantal internationale studenten met rigoureuze wetgeving nog sterker terugdringen.”
UNL laat aan NRC weten dat de instroom van internationale studenten uit de Europese Economische Ruimte bij studies in de richting ‘natuur’ (waar bijvoorbeeld natuurkunde onder valt) met 16 procent is gedaald. Er is echter in de richting ‘techniek’ wél een stijging te zien, van 8,5 procent. Eerder schreef NRC dat internationale bachelorstudenten voornamelijk voor een studie kiezen in de niet-tekortsector ‘gedrag en maatschappij’. Daar is nu een afname te zien van 7 procent.
Lees ook
Het wordt lucratief als de internationale student hier gaat werken