Incidenten in het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel komen steeds vaker voor en worden ernstiger. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerde brief van de Inspectie Justitie en Veiligheid aan demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel, VVD). De inspectie schrijft dat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) hulp nodig heeft om ervoor te zorgen dat iedereen veilig kan overnachten.
In de nacht van 4 op 5 december sliepen 2.340 mensen in het aanmeldcentrum, terwijl is afgesproken dat dat aantal niet meer boven de tweeduizend mag komen. Voor asielzoekers bovenop die tweeduizend „wordt niet voldaan aan de meest basale eisen van opvang op het gebied van bed en bad”, schrijft de inspectie.
„Het bewaken van de orde en veiligheid is niet mogelijk waardoor het risico op ernstige incidenten toeneemt”, staat in de brief. Daarbij is vaak een „specifieke groep van ongeveer 200 tot 250 overlastgevende asielzoekers betrokken”.
Begin november hadden twee inspecties al felle kritiek op de situatie in Ter Apel. Ze concludeerden dat asielzoekers te lang moeten wachten op medische screening, en dat minderjarigen zonder ouders te weinig begeleiding krijgen. Omdat een oplossing uitbleef, besloot de Inspectie Justitie en Veiligheid op 5 december nog eens langs te gaan.
Lees ook
Asielzoekers moeten te lang wachten op een medische screening, kwetsbaren te laat in beeld
Wachtruimtes
Medewerkers van het COA en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) „doen wat ze kunnen”, schrijft de inspectie deze donderdag. Ze hebben wachtruimtes en recreatieruimtes ingericht als overnachtingsplek.
De hygiëne in die ruimtes schiet tekort, schrijft de Groningse GGD in een rapport dat EenVandaag donderdag heeft gepubliceerd. Asielzoekers zitten dicht op elkaar, zijn niet allemaal gescreend op ziektes en kunnen hun kleren niet wassen. Bovendien gebruiken „vele alleenstaande mannen” de zware pijnstiller methadon, wat voor „onderlinge spanningen” kan zorgen.
De gemeente Westerwolde, waar Ter Apel in ligt, maakte zich volgens een woordvoerder zorgen over de omstandigheden in de wachtruimtes en vroeg de GGD daarom onderzoek te doen. „We hebben niet voor niets aan de bel getrokken, maar zijn toch geschrokken van de inhoud van het rapport.”
Lees ook
In Ter Apel stierf in augustus een baby. Wat ging daaraan vooraf? Een reconstructie
Leeslijst