Inspectie: OM, minister en betrokken organisaties schoten tekort bij steekpartij Haagse Turfmarkt

Rond de dodelijke steekpartij die in de zomer van 2023 plaats had in een Albert Heijn aan de Turfmarkt in Den Haag, zijn fouten gemaakt door verschillende betrokken instanties. Onder meer het Openbaar Ministerie en toenmalig minister Sander Dekker (VVD, Rechtsbescherming) zijn tekort geschoten in de aanpak van Jamel L., de dader van de steekpartij. Dat schrijven de Inspectie Justitie en Veiligheid en de Hoge Raad maandag in twee afzonderlijke rapporten.

Bij de steekpartij kwam een Roemeense vrouw om het leven die in de supermarkt werkte. Ze werd omgebracht door Jamel L., die minder dan twee weken eerder was vrijgekomen uit de gevangenis. Eerder dit jaar kreeg L. tien jaar celstraf en tbs met dwangverpleging opgelegd, een vonnis waartegen de verdachte in hoger beroep is gegaan.

Wat staat in de rapporten?

Volgens de Inspectie Justitie en Veiligheid hebben instanties en organisaties voorafgaand aan de steekpartij niet de hulp aan L. geboden die paste bij zijn gedrag en bij de maatschappelijke veiligheidsrisico’s. Er zou te weinig zijn gedaan om de man in beeld te krijgen en te houden, en men wist L. niet altijd te bieden wat hij vanwege zijn verwarde gedrag nodig had. Ook zou de informatie-uitwisseling tussen instanties van onvoldoende niveau zijn geweest, waardoor nazorg niet tot stand kwam.

“De casus van Jamel L. is helaas niet nieuw en uniek. De knelpunten die we tegen zijn gekomen, illustreren waar organisaties mee te maken hebben. Het is lastig om passende zorg en begeleiding te geven aan mensen met een (gewelddadig) justitieel verleden die ook psychische problemen hebben en die niet openstaan voor hulp”, aldus de Inspectie JenV, die benadrukt dat onduidelijk is of de dodelijke steekpartij hiermee voorkomen had kunnen worden.

De Hoge Raad schrijft dat niet alle informatie over het verleden van L. op zijn strafblad was vermeld. Onder meer een veroordeling in het Verenigd Koninkrijk, die was overgenomen door Nederland in 2013 en waarbij L. had moeten worden opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis, ontbrak in de administratie. In 2018 was L. veroordeeld op Curaçao en had hij tbs opgelegd gekregen. Dat was niet gemeld door het Caribische OM. Ook de Hoge Raad wijst op een noodzakelijke verbetering in de uitwisseling van informatie.