Inspectie Gezondheidszorg legt last onder dwangsom op aan huisartsenketen Co-Med

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft huisartsenketen Co-Med een last onder dwangsom opgelegd: elke dag dat de spoedzorg en bereikbaarheid van de praktijken niet naar de richtlijnen van de Landelijke Huisartsen Vereniging zijn, moet het bedrijf een boete betalen. De boetes kunnen bij elkaar oplopen tot 750.000 euro. Dat heeft de inspectie vorige week besloten en woensdag bekendgemaakt.

In februari van 2024 verplichtte de inspectie Co-Med om maandelijkse overzichten aan te leveren van de bezetting per praktijk. Daaruit bleek dat „in de praktijken regelmatig onvoldoende bescherming was om de spoedzorg voor de patiënten veilig uit te voeren”. Ook waren de praktijken „regelmatig” niet goed genoeg bereikbaar. Daarop is de last onder dwangsom opgelegd.

Co-Med, de grootste commerciële huisartsenketen van Nederland, is al langer in de problemen. Patiënten stonden voor gesloten deuren, op sommige momenten is er geen huisarts aanwezig en wegens gebrek aan protocollen moeten assistenten soms taken uitvoeren waarvoor ze niet bevoegd zijn. Vorige week donderdag maakten de vier grootste zorgverzekeraars in Nederland CZ, Menzis, VGZ en Zilveren Kruis bekend hun betalingen aan Co-Med op te schorten omdat het bedrijf „geen goede zorg” kan garanderen. Een dag later bleek dat alle huisartsenpraktijken van Co-Med tot nader order gesloten waren. De inspectie onderzoekt nog „wat dit betekent voor de opvolging” van de last onder dwangsom.


Lees ook

Vijftigduizend patiënten van Co-Med zitten sinds deze week per direct zonder huisarts. Waarom greep niemand in?

Vijftigduizend patiënten van Co-Med zitten sinds deze week per direct zonder huisarts. Waarom greep niemand in?