ING groeit, ondanks kritiek op spaarrente en duurzaamheid

ING lijkt geen last te hebben van negatieve berichten over de lage spaarrentes van de Nederlandse grootbanken. Protestacties van Extinction Rebellion en een rechtszaak van Milieudefensie deren Nederlands grootste bank evenmin, afgaande op de donderdag gepubliceerde tweedekwartaalcijfers.

Het aantal klanten van ING groeide in de maanden april, mei en juni met 248.000 tot 13,7 miljoen. Een „significante” toename, aldus bestuursvoorzitter Steven van Rijswijk. De groei kwam vooral uit Spanje, Duitsland en Nederland.

ING had dit voorjaar in eigen land te maken met acties van onder meer Extinction Rebellion, dat meerdere keren demonstreerde bij het voormalig hoofdkantoor aan de A10 in Amsterdam. Actiegroep Milieudefensie, dat ING ervan beschuldigt ‘dé bankier van de klimaatcrisis’ te zijn, wil de bank binnenkort dagvaarden vanwege onvoldoende zorg voor het klimaat. Ten slotte beschuldigde toezichthouder ACM ING ervan met Rabobank en ABN Amro een „stilzwijgend kartel” te vormen op de spaarmarkt. Van Rijswijk zei er, gezien de klantengroei in Nederland, „geen invloed” van te hebben waargenomen.

Rentemarge

Over het afgelopen kwartaal boekte ING 1,78 miljard euro winst. Dat is 17 procent minder dan een jaar eerder, maar toen maakte ING dankzij sterk gestegen rentes de hoogste kwartaalwinst ooit: 2,16 miljard euro.

Ondanks de inmiddels gedaalde rente lukt het ING prima om geld te verdienen op de hoofdbron van inkomsten voor de meeste banken: de rentemarge. Dat is het verschil tussen de rente die de bank betaalt op spaartegoeden en de rente die ze vraagt op leningen. De marge bedroeg het tweede kwartaal iets minder dan 1,5 procent, een lichte daling ten opzichte van afgelopen jaar.

Van Rijswijk sprak in zijn toelichting op de cijfers over een „commercieel goed kwartaal”. Dat had vooral te maken met de inkomsten uit diensten (fees) die de bank aanbiedt, zoals vergoedingen voor een bankrekening, afsluitkosten van een hypotheek en de vergoeding voor het aanhouden van een beleggingsrekening.

Eigenlijk streven alle banken ernaar om deze inkomsten te verhogen, omdat die als zekerder gelden dan rente-inkomsten. Die laatste zijn sterk afhankelijk van het beleid van de centrale banken. Doordat die lange tijd de rente negatief hielden, hadden de commerciële banken jarenang veel moeite voldoende winst te maken.

De ING-inkomsten uit vergoedingen bedroegen afgelopen kwartaal 999 miljoen euro, 10 procent meer dan in het tweede kwart van vorig jaar. Dat kwam door het hogere aantal klanten, en doordat de bank meer hypotheekleningen verstrekte, meer verdiende op verzekeringen en doordat klanten van sparen overstapten naar beleggen. Verder verhoogde ING de tarieven voor een basisrekening. In Nederland gingen die kosten per 1 maart 16 procent omhoog.

Over geheel 2024 verwacht ING 4 miljard euro aan fees binnen te krijgen. In 2027 moet dat 5 miljard euro zijn, meldde de bank onlangs aan analisten en beleggers.

Die stijging met een kwart denkt ING niet te halen door een bankrekening nog duurder te maken, aldus Van Rijswijk. Waar zijn bank ooit de goedkoopste aanbieder was, stegen de kosten voor de basisrekening in vijf jaar tijd met 135 procent. De Consumentenbond uitte recent kritiek op de over een brede linie sterk gestegen kosten voor een bankrekening, met als uitschieter de tarieven van ING.

Van Rijswijk: „De grootste groei moet komen uit verdere groei in het aantal klanten én door hen vervolgens meer diensten van ons te laten afnemen.” Zo heeft nog maar een fractie van de klanten een beleggingsrekening. „Daar zit een kans.” Verder is de bank onlangs begonnen zakelijke klanten verzekeringsproducten aan te bieden.

Neo-bank

ING hoopt daarnaast in Duitsland, waar de bank tot nu toe alleen grootzakelijke klanten bediende, midden- en kleinbedrijf en zelfstandigen als klant binnen te halen. Van Rijswijk: „Eigenlijk is er op dit moment geen digitaal bankaanbod voor kleinere ondernemers daar. En wij zijn daar heel goed in.”

Duitsers zien ING volgens hem als een neo-bank. „Wij geloven dat wij een aanbod hebben dat beter is dan dat van de Duitse banken – en trouwens ook die in Spanje en Italië. In die markten kunnen wij wat betekenen voor bedrijven, voor klanten. En dat is ook goed voor ING.”

ING bericht in het kwartaalrapport trots over zijn nieuwe duurzaamheidsleningen en andere duurzame diensten. Zo sloot de bank 367 „duurzame deals” in het voorbije halfjaar, tegenover 234 een jaar eerder. Onder meer verschafte ING Eurostar een kredietlijn van 750 miljoen euro om vijftig nieuwe treinen te kopen.

In de kwartaalrapportage heeft de bank het niet over haar inspanningen om de betrokkenheid bij de gas- en oliesector te verminderen. ING kondigde in december aan die blootstelling in 2040 naar nul te willen brengen. „We zullen dat aan het einde van het jaar rapporteren”, aldus Van Rijswijk. „Maar je ziet al wel dat onze blootstelling aan olie en gas lager is dan dat wat wij doen in hernieuwbare energie.”


Lees ook

Waarom merkt de spaarder zo weinig van de hogere rentestand?

Minister van Financiën Sigrid Kaag liet zich deze week kritisch uit over het feit dat banken de spaarrente nauwelijks verhogen maar wel eigen aandelen opkopen.