N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Nog geen vier maanden nadat industrieconcern SHV het transport- en hijsbedrijf Mammoet in de etalage zette, staakt het de verkooppoging alweer. In een korte verklaring maakte het concern donderdag bekend van een verkoop af te zien, omdat die er niet toe zou leiden „een betere eigenaar te vinden”. Mammoet is het grootste bedrijf ter wereld in zijn soort.
Volgens Het Financieele Dagblad waren een aantal private-equityfondsen geïnteresseerd, maar boden die veel minder dan SHV wilde hebben. De geïnteresseerde partijen zouden volgens het FD een probleem hebben gehad met de hoge schuld van Mammoet. Het bedrijf heeft een lening van 770 miljoen euro openstaan bij SHV. Die zouden potentiële kopers moeten financieren via banken, die vanwege de huidige marktomstandigheden niet zo happig zijn om grote leningen voor dit soort overnames te verstrekken.
Mammoet is een van de drie bedrijfsonderdelen van SHV die het bedrijf in maart besloot af te stoten. De technische groothandel Eriks en de Zuid-Amerikaanse activiteiten van horecagroothandel Makro staan nog altijd te koop. Destijds zei SHV dat een andere eigenaar meer groei zou kunnen realiseren en dat SHV zelf op die manier meer zou kunnen investeren in andere takken.
Corruptiezaak
Opvallend is dat alle drie de bedrijfstakken die SHV wilde afstoten, betrokken waren bij een corruptiezaak. In 2021 trof SHV daar een schikking voor, waarna het meer dan 40 miljoen euro moest betalen. Medewerkers van de bedrijven kochten ambtenaren in meerdere landen om in ruil voor opdrachten. SHV is het investeringsbedrijf van de (invloed)rijke familie Fentener van Vlissingen.
Als Eriks en de Zuid-Amerikaanse tak van Makro wel worden verkocht, heeft SHV nog de gasleverancier SHV Energy (met name lng en lpg), certificeringsbedrijf Kiwa, diervoederbedrijf Nutreco, olie- en gasbedrijf ONE-Dyas en investeringsmaatschappij NPM Capital over in zijn portfolio.