N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Schroot Na aandringen van de Indiase eigenaar heroverweegt Tata Steel de vergroeningsplannen. Door het moederbedrijf in Mumbai zijn nu verrassende opties op tafel gekomen, zoals een toekomst als smelter van schroot.
De maquettes van de nieuwe fabriek waren al klaar en aan buurtbewoners getoond. Bij de receptie van staalfabriek Tata Steel staat op pilaren geschreven dat waterstof de toekomst is. In 2021 haalde het besluit om in de toekomst met waterstof staal te gaan maken de voorpagina’s van landelijke media.
Donderdag maakte Tata Steel bekend dat het toch niet zeker is of deze staalfabriek op waterstof er komt. Na aandringen van de Indiase eigenaar is het bedrijf nog eens naar andere opties gaan kijken, zo bevestigen betrokkenen. Daarbij zijn op initiatief van het moederbedrijf in Mumbai verrassende scenario’s op tafel gekomen – zoals een toekomst waarin het smelten van schroot een grote rol speelt.
De plottwist bij ’s lands grootste CO2-uitstoter is voor een belangrijk deel een erg technisch verhaal. Maar deze kan grote gevolgen hebben voor de uitstoot, de werkgelegenheid en de concurrentiepositie van een van de grootste industriële werkgevers van Nederland. Ook groeit de kans op een conflict met de ondernemingsraad en vakbond FNV. Zij hebben al aan de Nederlandse directie laten weten niks te zien in een toekomst zonder waterstof, zo blijkt onder meer uit een brief waar NRC de inhoud van kent.
Waterstof in plaats van kolen
Tata Steel IJmuiden (circa 9.000 werknemers) is verantwoordelijk voor 7 procent van de Nederlandse CO2-uitstoot. Staal maken draait op dit moment om een reactie tussen kolen en ijzererts, waarbij gigantische hoeveelheden CO2 vrijkomen. Dat wilde de fabriek gaan oplossen door staal te maken met waterstof in plaats van kolen, zo maakte het bekend in 2021. Die route kiezen veel staalbedrijven in Europa op dit moment.
De nu ontstane twijfel heeft een voorgeschiedenis van een paar maanden. Het idee om naar andere opties te kijken is oorspronkelijk ingegeven door de Indiase eigenaar. Dit voorjaar schreef het moederbedrijf rode cijfers en de ‘waterstofroute’ is relatief duur, hoewel er geen precieze cijfers bekend zijn. Verder is de onzekerheid over gasprijzen toegenomen; in de waterstofroute zou de fabriek tijdens een tussenfase op aardgas draaien. In nieuwe Haagse klimaatplannen zou aardgas bovendien ook nog eens extra belast kunnen gaan worden. En dan zijn er nog de verslechterde economische omstandigheden in de hele wereld.
Zo kwam het installeren van een ‘electric arc furnace’ (EAF) in beeld. Dit is een bewezen en goedkopere techniek, waarbij oud schroot kan worden omgesmolten tot nieuw staal. In feite is het een hele grote smeltoven.
Voor Tata Steel in IJmuiden zou dit een enorme verandering zijn – misschien nog wel het meest voor het zelfbeeld van het personeel. Met EAF maak je kwalitatief veel minder goed staal. EAF-installaties golden lang als vergroeningsmethode voor de Britse fabrieken van Tata Steel, die notoir verouderd en verlieslatend zijn. Maar IJmuiden zou ook na de vergroening door waterstof hoogwaardig staal blijven maken: voor toepassingen in de auto-industrie of in voedselblikjes. Hoewel de buitenwereld de voormalige Hoogovens misschien als oude rommel inschat, is dat in de staalwereld niet zo. Daar geldt IJmuiden als een kwalitatief zeer goede fabriek, met een veelgeprezen onderzoeksafdeling.
‘Beste van beide werelden’
Toch is, na een eerste schok, de laatste weken ook in IJmuiden het idee van een EAF iets meer ingedaald. Ten eerste omdat deze praktijk kan worden gecombineerd met een waterstofinstallatie in een soort ‘beste van beide werelden’-scenario. In dat geval zou de fabriek ook zelf ijzererts blijven voorbewerken en dit mengen met schroot in een EAF. De bedoeling is dat dit alsnog staal van goede kwaliteit kan opleveren, hoewel de meest hoogwaardige producten waarschijnlijk niet zomaar meer te maken zijn.
Ten tweede omdat een EAF uitzonderlijk circulair is: in feite ben je deels een recyclingsfabriek. In de gesprekken die Tata Steel de afgelopen maanden met omwonenden heeft gehad over de vergroeningsplannen is de gebrekkige circulariteit van het waterstofplan regelmatig aan bod gekomen. Bij Tata Steel zelf is daardoor het besef hierover ook gegroeid. Greenpeace, een van de grootste critici van Tata Steel, reageerde daarom donderdag positief op het idee van een EAF.
Tata Steel heeft nog geen besluit genomen, dat wil het na de zomer doen. Bij veel mensen binnen de fabriek bestaat de verwachting dat de keuze uiteindelijk zal vallen op een combinatie van een EAF en een kleinere waterstofstaalfabriek.
Grote vraag is hoe de ondernemingsraad en vakbond FNV daarop reageren. Donderdag maakten de raad en de vakbond, waarvan een groot deel van het personeel lid is, al meteen duidelijk dat ze niks zien in een plan waarbij waterstof helemaal uit beeld verdwijnt. Juist de ondernemingsraad en de vakbond speelden een grote rol bij de keuze voor de waterstofroute in 2021, die volgens hen de voorkeur genoot boven het afvangen van CO2.
Maar ook bij de combinatieroute heeft de ondernemingsraad veel „bedenkingen”, zo blijkt uit een interne brief. Volgens de raad staat bij een EAF de werkgelegenheid en de concurrentiepositie van Tata Steel onder druk. Dit vooral vanwege de slechtere kwaliteit staal die dan gemaakt wordt. Als er „meer doorsnee producten gemaakt gaan worden is de COR [centrale ondernemingsraad] bezorgd dat we het als bedrijf daarmee niet gaan redden”.
Ondertussen blijft één aspect nog grotendeels onduidelijk: wat zijn de gevolgen voor de omgeving van alle opties? Tata Steel krijgt al jaren veel kritiek van omwonenden vanwege de schadelijke stoffen die de fabriek uitstoot. Voor inwoners van plaatsen als Wijk aan Zee telt vooral het moment waarop de kooksfabrieken dichtgaan. Die fabrieksonderdelen gelden als meest vervuilend. Hoeveel vervuiling de verschillende scenario’s precies zullen opleveren, is Tata Steel naar eigen zeggen nog aan het uitzoeken. Het bedrijf laat weten hier bij de keuze „extra op te letten”.