Indiaas hof draait omstreden vrijlating verkrachters terug

Opnieuw heeft de Indiase moslimvrouw Bilkis Bano, slachtoffer in een van de gruwelijkste zedenzaken die het land in recente geschiedenis kende, haar gelijk gehaald bij het Hooggerechtshof. Dit keer hoefde ze er niet vele jaren op te wachten. Maandagochtend besloten de opperrechters dat elf mannen die waren veroordeeld voor haar groepsverkrachting en moord op haar familieleden, terug moeten naar de gevangenis. Hun vervroegde vrijlating, in augustus 2022, wordt teruggedraaid.

Het is de laatste ontwikkeling in de beruchte zaak, die in India nog altijd de gemoederen in beroering brengt. In maart 2002 was Bilkis Bano 21 jaar oud en zwanger, toen ze op familiebezoek ging in de deelstaat Gujarat. Er woedden destijds gewelddadige rellen en klopjachten op moslims, die door de aanvallers verantwoordelijk werden gehouden voor een treinramp waarbij zestig hindoes waren omgekomen. Bano, haar ouders en anderen sloegen op de vlucht toen mannen hun dorp binnenvielen. Een groep buurmannen vond het gezelschap toch. Veertien mensen werden vermoord, onder wie Bano’s driejarige dochter en zes andere familieleden. Zijzelf werd op brute wijze door meerdere mannen verkracht; ze verloor haar bewustzijn en werd voor dood achtergelaten.

Tegenwerking politie

In 2008 werden elf mannen tot levenslang veroordeeld voor de gruwelijkheden. Bano moest in het gerechtelijk proces opnieuw een lijdensweg doorstaan. Ze kreeg te maken met tegenwerking van politieagenten en andere functionarissen. Uiteindelijk verwees het Hooggerechtshof de zaak naar een rechtbank elders in het land, omdat een proces in Gujarat niet eerlijk dreigde te verlopen. Pas toen volgden arrestaties.

De vervroegde vrijlating vorig jaar was een beslissing van een rechtbank in Gujarat – die, zo stelt het Hooggerechtshof nu, niet daartoe bevoegd is. „De deelstaat waar de dader is veroordeeld is de bevoegde autoriteit om kwijtschelding te verlenen, niet de regering van de deelstaat waar het misdrijf heeft plaatsgevonden”, aldus het vonnis. De elf veroordeelden krijgen van het Hooggerechtshof twee weken de tijd om zich weer bij de gevangenis te melden.

Een oom van het slachtoffer stelde opgelucht te zijn over de beslissing. Aan het Hooggerechtshof vertelde Bano eerder dat de vrijlating van de mannen „me heeft verlamd”.

De verkrachtingszaak maakte enorme indruk op het Indiase publiek. Dat de mannen vervroegd werden vrijgelaten wegens ‘goed gedrag’ en de gezeten tijd – veertien jaar van de levenslange straffen – leidde afgelopen zomer ook tot grote ophef. Niet alleen Bilkis Bano, ook mensenrechtenorganisaties en burgers vroegen het Hooggerechtshof die beslissing te bekijken.


Lees ook
De volksrellen in Gujarat in 2002 achtervolgen premier Modi

Indiërs kijken naar de uitzending van <strong>‘The Modi Question’</strong>.” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2024/01/indiaas-hof-draait-omstreden-vrijlating-verkrachters-terug.jpg”><br />
</a> </p>
<p>Er zit ook een politieke component aan de zaak. Deelstaat Guajarat geldt als bolwerk voor de hindoenationalistische BJP, die ook de nationale regering leidt. De toestemming die voor de vrijlatingsprocedure nodig is, kwam van de Indiase minister van Binnenlandse Zaken Amit Shah, tevens BJP-kopstuk en rechterhand van premier Narendra Modi. Modi was in 2002 regeringsleider in Gujarat, de BJP is nog altijd aan de macht in de deelstaat. Er wordt hem verweten dat hij onvoldoende ingreep in de gewelddadige rellen en de volkswoede die zich destijds tegen moslims keerde. In drie dagen tijd vielen daarbij meer dan duizend doden.</p>
<p><dmt-util-bar article=