India lanceert raket die op de maan zal proberen te landen

Ruimtevaart India zou het vierde land zijn dat succesvol op de maan landt. De maanmissie moet wetenschappelijk onderzoek gaan doen, maar is vooral ook een prestigeproject.
Alleen de Verenigde Staten, China en de Sovjet-Unie zijn eerder succesvol op de maan geland.
Alleen de Verenigde Staten, China en de Sovjet-Unie zijn eerder succesvol op de maan geland. Foto via ISRO

Het Indiase ruimtevaartprogramma (ISRO) heeft vrijdag een onbemande raket gelanceerd naar de maan. Dat blijkt uit beelden van de lanceringsinstallatie aan de kust van de Baai van Bengalen. De in India ontwikkelde raket Chandrayaan-3 draait — als alles goed gaat — eerst in een baan rond de aarde voordat zij op weg gaat naar de maan, waar zij op 23 augustus een landingstoestel met een maanwagentje zal afzetten.

Als het de Chandrayaan (‘maanvehikel’ in het Sanskriet) lukt op de maan te landen, wordt India het vierde land dat het hemellichaam bereikt, na de Verenigde Staten, China en de toenmalige Sovjet-Unie. De regering van premier Indiase Narendra Modi steekt omgerekend honderden miljoenen euro’s in de ontwikkeling van de ruimtevaart in het land. De maanmissie zal wetenschappelijk onderzoek doen, maar is vooral ook een prestigeproject voor het snel opkomende Aziatische land.

Wat dat betreft heeft de ISRO iets goed te maken; de Chandrayaan-2 werd in 2019 naar de maan gestuurd om kraters te onderzoeken die mogelijk water bevatten, maar het landingstoestel week af van zijn koers en sloeg te pletter tegen het maanoppervlak. De eerste Chandrayaan-raket bleef rond de maan hangen, maar een landing werd niet gepoogd.

Het zeswielige maanwagentje aan boord van de derde Chandrayaan zal onder meer oeroud gesteente op het maanoppervlak onderzoeken en straling meten. Het karretje blijft veertien ‘aardedagen’ actief, oftewel een dag op de maan. Daarna zal de apparatuur bezwijken onder de slopende weersomstandigheden van de maan.

Alhoewel de eerste bemande maanmodule — de Apollo 11 — al in 1969 onder toeziend oog van de wereld landde, is de interesse in de maan sindsdien flink afgenomen. Lange tijd ondernamen alleen de Sovjets en de Amerikanen maanmissies. In de jaren tachtig is zelfs geen enkele maanmissie gelanceerd, aldus de archieven van het Amerikaanse ruimtevaartprogramma NASA.

Inmiddels is de interesse in ruimtevaart weer nieuw leven ingeblazen. In 2019 landde China voor het eerst een onbemande module op de maan, en afgelopen mei kwamen voor het eerst Saoedische astronauten naar het internationaal ruimtestation ISS. Ook private partijen, zoals het SpaceX van Elon Musk, proberen de grenzen van de ruimtevaart te verleggen. Musk denkt dat het mogelijk is om in 2029 de eerste mens op Mars te laten landen. De Bank of America voorspelt dat de wereldwijde ruimtevaartindustrie kan groeien tot omgerekend 1.250 miljard euro in 2030. In 2019 ging het nog om 326 miljard euro.