N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Met de aankondiging van India om voorlopig geen visa uit te reiken aan Canadese burgers heeft de diplomatieke rel tussen Canada en India een nieuw hoogtepunt bereikt. Dat melden internationale persbureaus donderdag. De verhoudingen tussen de twee landen zijn al sinds juni gespannen. Toen werd de Indiase sikh-leider Hardeep Singh Nijjar door twee gemaskerde mannen doodgeschoten bij een sikh-tempel in een voorstad van de Canadese stad Vancouver.
Aanhangers van de separatistische leider – Sikh-separatisten streven naar een autonome staat in de Indiase deelstaat Punjab – hielden India al direct verantwoordelijk. Afgelopen maandag zette de Canadese premier Justin Trudeau deze aantijging kracht bij, door India in een verklaring in het Canadese parlement te beschuldigen van mogelijke betrokkenheid bij de moord. Als het onderzoek van de Canadese veiligheidsdiensten daadwerkelijke betrokkenheid van de Indiase regering uitwijst, is dat volgens Trudeau „een onaanvaardbare schending van onze soevereiniteit”.
„Absurd”, reageerde het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken op de aantijging en de uitwijzing van de Indiaase diplomaat. De Indiase premier Narendra Modi vindt juist dat Canada te weinig actie onderneemt tegen sikhs die „de soevereiniteit en territoriale integriteit van India blijven bedreigen”. Als tegenreactie zette hij vervolgens een Canadese topdiplomaat uit, al is niet bekend om wie het gaat. Woensdag waarschuwde India zijn burgers in Canada al om „uiterst voorzichtig” te zijn vanwege „toenemende anti-Indiase activiteiten en politiek gedoogde haatmisdrijven en crimineel geweld”. Het stopzetten van visa voor Canadezen is de volgende stap.
Sikhs zijn een etnisch-religieuze minderheid. Na Punjab heeft Canada met bijna 800.000 sikhs de grootste sikh-bevolking. Hoewel de separatistische Sikh-beweging al sinds de jaren tachtig verboden is door India, blijven sommigen zich inzetten voor de gedroomde onafhankelijke staat, genaamd Khalistan. De 45-jarige Nijjar hield zich vanuit Canada bezig met de onafhankelijke staat door een niet-bindend referendum voor de lokale sikh-gemeenschap voor te bereiden.
Lees ook: Sikh-separatisme raakt in India een gevoelige snaar