In Zuid-Afrika dooft het licht niet meer

Net toen begin dit jaar de verkiezingscampagnes begonnen, sprong in Zuid-Afrika het licht weer aan. Dat was verdacht. Oppositiepolitici wisten het zeker: de dag na de verkiezingen van 29 mei zou het systeem van load shedding – gepland uitschakelen van de elektriciteit wegens capaciteitstekort – vast weer beginnen. „Zo makkelijk laten we ons niet voor de gek houden”, oreerde de populistische politicus Julius Malema bij een campagne-evenement in Soweto. De op ondernemend Zuid-Afrika gerichte liberale partij Democratische Alliantie liet weten ervan overtuigd te zijn dat generatoren op grote schaal diesel verstookten om het ANC, sinds 1994 aan de macht, opnieuw de verkiezingen te laten winnen.

Beide veronderstellingen bleken onjuist. Het ANC verloor de verkiezingen, en het licht bleef op 30 mei en daarna gewoon branden. Het geplaagde nationale elektriciteitsbedrijf Eskom liet vorige week trots weten dat het nu al 150 dagen aan een stuk door aan de vraag naar stroom heeft kunnen voldoen. Rond de verkiezingen werd weliswaar nog steeds veel diesel verbrand, maar aanzienlijk minder dan een jaar eerder. Gaf Eskom in april 2023 nog 2,3 miljard rand (zo’n 116 miljoen euro) aan diesel uit, een jaar later was dat in dezelfde maand 583 miljoen rand (zo’n 29 miljoen euro). Diesel wordt volgens het bedrijf nu weer gebruikt zoals het bedoeld is: om tijdens ochtend- en avondpieken de stroomlevering stabiel te houden. Volgens Eskom-president-commissaris Mteto Nyati zijn de acute capaciteitsproblemen van Eskom „opgelost”.

En van politieke inmenging was geen sprake, zei Nyati eind mei al tegen de Britse zakenkrant Financial Times. In februari kondigde het bedrijf aan dat de stroom ook uit moest tijdens de jaarlijkse ‘troonrede’ van de Zuid-Afrikaanse president, de State of the Nation-toespraak in het parlement in Kaapstad. Nyati: „Mensen waren geïrriteerd, maar we zeiden dat we moesten doen wat goed is voor Eskom.”

Corruptie en wanbeleid

Jarenlang had Eskom door achterstallig onderhoud, corruptie en wanbeleid te weinig stroom kunnen produceren om aan de vraag van particulieren en bedrijven te voldoen. Eind 2023 was sprake van een dieptepunt toen fase 8 van load shedding bereikt werd: nog maar de helft van de tijd was er stroom. De app waarin je kunt zien wanneer in jouw wijk de stroom eraf gaat, stond in Zuid-Afrika vorig jaar vrijwel permanent bij de meest gedownloade apps. De corruptie in het bedrijf was haast niet te stoppen, schreef voormalig bestuursvoorzitter André de Ruyter in een opzienbarend boek. Volgens hem waren er criminele „kartels” die goede kwaliteit steenkool stalen en inruilden voor kool waar Eskom niets aan had. ‘Klokkenluider’ De Ruyter heeft Zuid-Afrika inmiddels verlaten nadat hij op kantoor bij Eskom naar eigen zeggen vergiftigd is met cyanide in zijn koffie.

Dat het met het bedrijf nu beter gaat, is vooral het resultaat van beter management, zei Nyati, eerder succesvol bestuursvoorzitter van de Zuid-Afrikaanse telecomreus MTN. Ongeveer driekwart van de problemen werd veroorzaakt door wanbeleid bij zes van de vijftien steenkoolcentrales. De leiding werd daar vervangen, fraude en corruptie rond de steenkoolaanvoer werden aangepakt.

Dat beaamt energie-analist Chris Yelland in Johannesburg. Maar het succes kent meer vaders dan Eskom alleen, zegt hij telefonisch. In juli 2022 kwam president Cyril Ramaphosa met een Energy Action Plan dat de nationale energiecrisis moest aanpakken. Advies 1 van dat plan: „Fix Eskom”.

Economie van grootverbruikers

Daarvoor is vanuit het kantoor van de president en door de speciaal aangestelde minister voor Elektriciteit, Kgosientsho Ramokgopa (zelf ingenieur), nauw samengewerkt met het machtige Zuid-Afrikaanse bedrijfsleven, dat kennis en middelen ter beschikking stelde. De staat maakte 12,8 miljard euro vrij om het onderhoud aan de verouderde kolencentrales te verbeteren en om de immense schuldenlast van het bedrijf (21 miljard euro) te verlichten. Inmiddels heeft Ramaphosa ook een wet getekend die een eind moet maken aan het monopolie dat Eskom sinds de jaren vijftig heeft. „Dit is allemaal lang voor de verkiezingen begonnen”, zegt Yelland. „Het kost tijd, maar uiteindelijk zie je de positieve gevolgen.”

Een generator levert stroom voor deze winkel en koffiebar in Johannesburg, zodat die ook tijdens de stroomuitval open kon blijven.

Foto’s: Kim Ludbrook/EPA

En dat zijn niet alleen brandende lampen. Door de betrouwbaarder levering van stroom laat Zuid-Afrika voor het eerst in heel lange tijd betere economische vooruitzichten zien. De waarde van de rand is tegenover de euro de laatste zes maanden met 5 procent toegenomen. De beurs van Johannesburg ging er diezelfde periode 15 procent op vooruit.

Eskom liet trots weten dat het nu al 150 dagen stroom heeft kunnen leveren

Alleen al in 2023, schatte minister Ramokgopa, was de schade van load shedding voor de Zuid-Afrikaanse economie 81 miljard euro. In dat jaar zou onbetrouwbare stroomlevering volgens hem 860.000 banen hebben gekost. Volgens de laatste cijfers van het Zuid-Afrikaanse CBS, StatsSa, zit een derde van de Zuid-Afrikanen op dit moment zonder werk.

Ironisch genoeg heeft die zwakke economie geholpen Eskoms problemen op te lossen. De vraag naar stroom nam af, zegt Yelland, ook doordat de prijs door Eskoms problemen omhoog ging. „Zuid-Afrika was een economie van grootverbruikers, met veel mijnbouw en bijvoorbeeld aluminiumsmelters. We zijn langzaam aan het overgaan van een energie-intensieve economie naar een diensten- en maakeconomie.”

Emissies verdubbelen

Die kleinere stroomverbruikers in het bedrijfsleven hebben, net als particulieren, de laatste jaren alternatieven gezocht voor het onbetrouwbare Eskom. Duizenden bedrijven en rijke huishoudens zijn nu off the grid. Vorig jaar alleen al werd, volgens cijfers van Eskom, voor 2.600 megawatt aan zonnepanelen geïnstalleerd. In totaal komt nu 5.900 megawatt van de stroom in Zuid-Afrika uit zonlicht.

Dat betekent niet dat de Zuid-Afrikaanse energiesector opeens helemaal groen is geworden, waarschuwt politiek wetenschapper Frans Cronje. Oud-bestuursvoorzitter De Ruyter ging daar volgens hem iets te snel in. „Van steenkool rechtstreeks naar groene energie werkt niet. Het ANC was bang dat dat de economie verder onderuit zou halen”, zegt Cronje. „Als de huidige strategie wordt voortgezet, is er geen beperking aan de groei van Zuid-Afrika. Om ons werkloosheidscijfer van 33 naar 10 procent terug te brengen en op een groei te komen die bij een opkomende economie past, zullen we de emissies moeten verdubbelen.”

Waarmee we terug zijn bij de verkiezingen. Uit onderzoek van de Social Research Foundation, waarvan Cronje directeur is, bleek vorig jaar al dat voor 41 procent van de ANC-kiezers load shedding de reden was naar andere partijen te kijken. Inmiddels is een coalitieregering aangetreden met naast het ANC onder andere de Democratische Alliantie. „Het overleven van die regering is afhankelijk van economische successen”, zegt Cronje. Dat vereist volgens hem een meer geleidelijke vergroening. „Op dit moment kunnen we hier nog niet zonder steenkool. Ik probeer Europese diplomaten uit te leggen dat we over twintig jaar pas aan net zero kunnen gaan werken, dat je niet met een Europese blik naar dit land kunt kijken.”

Tegen die tijd, erkent Cronje, zijn de Zuid-Afrikaanse steenkoolreserves vrijwel uitgeput.

Foto Per-Anders Pettersson/Getty Images