In Washington groeit de frustratie over Poetins onwil om oprecht over Oekraïne te onderhandelen

Drie burgers gedood, zeker achttien gewond; de ‘schade’ van een doordeweeks etmaal in Oekraïne als gevolg van Russische aanvallen met 74 drones, deze keer vooral op de stad Charkiv en de regio’s Donetsk, Zaporizja, Cherson en Odesa. Langs de lange frontlijn werden dinsdag meer dan 216 gewapende confrontaties geregistreerd, het merendeel rond de stad Pokrovsk.

Twee maanden na de eerste pogingen van Donald Trump om „snel” een einde te maken aan de oorlog in Oekraïne heeft de belegerde bevolking nog geen enkele aanwijzing dat de Amerikaanse president de juiste aanpak heeft gevonden. In elk geval zien weinig Oekraïners de recente ‘onderhandelingen’ tussen Washington en Moskou op korte termijn leiden tot een duurzame gevechtspauze, laat staan een rechtvaardige vrede. De Russen, zo betoogt president Zelensky, „rekken de gesprekken uit en proberen de VS vast te zetten in eindeloze en zinloze discussies over fake voorwaarden, alleen maar om tijd te winnen en meer grondgebied te pakken”.

Frustratie bij Trump over het uitblijven van een snelle ‘deal’ lijkt erop te duiden dat ook tot het Witte Huis de mogelijkheid is doorgedrongen dat Poetin niet serieus van plan is te onderhandelen over vrede in Oekraïne. Trump zelf zei zondag bij nieuwszender NBC „pissed off” (pisnijdig) te zijn over Poetins twijfel aan de geloofwaardigheid van Zelensky, en dreigde met heffingen van 25 tot 50 procent tegen landen die Russische olie kopen.

Meer druk op Moskou

Trump heeft de afgelopen weken naar buiten toe herhaaldelijk gezegd dat hij erop vertrouwt dat Poetin de oorlog wil beëindigen. Maar adviseurs van Trump zouden volgens persbureau Reuters inmiddels intern erkennen dat Poetin zich actief verzet tegen de Amerikaanse pogingen om een duurzaam vredesakkoord te bewerkstelligen. Daarom zou Washington bezig zijn nieuwe plannen te smeden om meer druk uit te oefenen op zowel Kyiv als Moskou.

Even opmerkelijk is een initiatief dinsdag in de Amerikaanse Senaat, waarbij Republikeinen en Democraten gezamenlijk optrekken om nieuwe economische sancties op te leggen aan Rusland als Moskou weigert met oprechte bedoelingen te onderhandelen over vrede in Oekraïne.

Dat de twee partijen samen optrekken is tegenwoordig al ongebruikelijk, maar in dit geval zijn de bij het initiatief betrokken senatoren het erover eens dat sancties tegen Rusland moeten bestaan uit „heffingen tegen landen die Russische olie, gas, uranium en andere producten” kopen. „De overheersende visie in de Amerikaanse Senaat is dat Rusland de agressor is, en dat deze afschuwelijke oorlog en Poetins agressie nu moeten stoppen, en in de toekomst moeten worden afgeschrikt”, aldus een verklaring van de initiatiefnemers, onder wie Trump-aanhanger Lindsey Graham.

President Trump is de afgelopen jaren altijd vaag geweest over de schuldvraag in de oorlog in Oekraïne, waarmee hij speculaties voedde dat hij eerder de zijde van Poetin kiest dan die van Zelensky. In februari zei Trump nog dat Oekraïne „de oorlog nooit had moeten beginnen”. De Amerikaanse Senaat neemt daar met de verklaring van dinsdag – en het vooruitzicht van zware sancties aan het adres van Moskou – volledig afstand van.

Vertragingstactieken

Het Amerikaanse besef dat Poetin mogelijk vooral bezig is echte vredesonderhandelingen uit te stellen, leeft al veel langer in Europa. Dinsdag waarschuwde de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock, op bezoek in Kyiv, de VS nog eens zich niet te laten leiden door Russische „vertragingstactieken”.

Onder Amerikaanse en Europese militaire analisten en in westerse inlichtingenkringen is de afgelopen maanden geregeld gewaarschuwd dat Poetin weinig redenen had om de oorlog in Oekraïne te beëindigen zolang hij het gevoel heeft dat hij op het slagveld aan de winnende hand is.

De Oekraïense strijdkrachten zijn al ruim anderhalf jaar in het defensief gedrukt, vooral in de Donbas. Omdat Trump niet van plan lijkt de Amerikaanse militaire steun aan Oekraïne voort te zetten, ziet Moskou mogelijk kansen de oorlog alsnog naar zijn hand te zetten. Oekraïne waarschuwt ondertussen voor nieuwe Russische voorjaarsoffensieven in Soemy, Charkiv en Zaporizja.

De eerste onderhandelingsronden tussen de VS en Rusland boden Poetin bovendien genoeg aanknopingspunten. Waar de Oekraïners kort na Trumps inauguratie nog het gevoel hadden dat de nieuwe Amerikaanse president niet zou weglopen voor een strenge aanpak van de agressor, Moskou, zette de ‘dealmaker’ in Washington juist het slachtoffer van de oorlog, Oekraïne, ongenadig onder druk. Dat bleek onder meer toen Trump begin maart plotseling de levering van militair materieel en inlichtingen aan Kyiv stopzette om concessies af te dwingen bij Zelensky.

Mede door die Amerikaanse aanpak leek Poetin gesterkt in het idee dat hij er in de gesprekken met Trump nog meer kan uithalen dan de Russische president al deed. Zo was Trump het op voorhand eens met Poetin dat Oekraïne geen lid kan worden van de NAVO, dat Kyiv geen Amerikaanse veiligheidsgaranties krijgt bij een bestand, en dat Oekraïne de door Rusland bezette gebieden als verloren moet beschouwen. Ook noemde Trump Zelensky al eens een „dictator”, volledig in lijn met de visie van Moskou.

Poetin wil sanctieverlichting

Poetin wil echter veel meer, zo bleek vorige week bij de gesprekken tussen Washington en Moskou over een staakt-het-vuren op de Zwarte Zee. Terwijl Oekraïne onvoorwaardelijk akkoord ging met zo’n maritieme gevechtspauze – zoals geëist door de Amerikanen – voegden de Russen in hún onderhandelingen met Washington enkele dagen later een hele reeks voorwaarden toe, die vooral neerkwamen op verlichting van economische sancties.


Lees ook

‘Als Trump nu een deal sluit met Poetin, krijgt Rusland de vrije hand’

Gabrielius Landsbergis als Litouws minister van Buitenlandse Zaken in 2024. „Ik vind het nogal triest dat Europa vraagt om een plek aan de onderhandelingstafel. Alsof we een aan de deur kloppende bedelaar zijn. Foto Linus Sundahl-Djerf

Bij een eerder Amerikaans voorstel tot een bestand eiste Moskou dat Oekraïne geen militairen mocht trainen of mobiliseren, en dat er geen buitenlandse troepen op Oekraïense bodem mogen worden gestationeerd. Verder wil Poetin dat de internationale gemeenschap de Russische annexatie van het Oekraïense schiereiland de Krim en de regio’s Cherson, Zaporizja, Donetsk en Loehansk erkent.

Deze week liet de Russische onderminister voor Buitenlandse Zaken, Sergej Rjabkov, merken dat Moskou nog steeds maximale eisen stelt. Hij zei dinsdag dat Moskou de Amerikaanse voorstellen voor een staakt-het-vuren „niet kan accepteren” omdat de „grondoorzaken” van het „conflict” in zijn ogen „volledig ontbreken”. Rusland ageert al jaren tegen wat het noemt ‘NAVO-expansie naar het oosten’. Ook acht Poetin de (democratisch gekozen) regering van president Zelensky niet legitiem. Bij de invasie van 2022 zei Poetin dat hij onder meer uit was op de „de-nazificering” en „demilitarisatie” van Oekraïne.