In vakantieparken worden buitenlandse prostituees uitgebuit: ‘Alles wordt voor ze bepaald: wanneer ze seks hebben, met wie en hoe vaak’

De politieagent schrikt wanneer hij op een vroege novemberochtend inlogt via het digitale systeem. Al maanden zit zijn team een vermeende mensenhandelaar op de hielen, maar een paar uur voor ze hem willen arresteren, blijkt de man niet op zijn schuiladres in Den Haag te zijn. Via snelwegcamera’s traceert de politie zijn auto op de snelweg tussen Den Haag en Noordwijk.

Bij Noordwijk verlaat de auto de snelweg en lijkt hij een vakantiepark op te zijn gereden. Maar welk? Dicht bij elkaar bevinden zich vier parken met houten chaletjes. Via een truc achterhalen de rechercheurs de locatie van de vermeende uitbuiter. Een paar uur later wordt de man aangehouden – bij hem in het vakantiehuisje verblijven ook vier Colombiaanse vrouwen.

Politie en justitie hebben hun handen vol aan criminelen die vrouwenuit Latijns-Amerika naar Nederland halen voor illegale prostitutie. Afgelopen jaren werden verschillende van dit soort netwerken opgerold. Zo werd een Amsterdamse gepakt die vrouwen uit Colombia en Venezuela liet werken voor haar illegale prostitutiebedrijf en in 2021 werd een groot netwerk opgerold dat met name transgender vrouwen illegaal de prostitutie in hielp.

Vrijdag is het ‘wisseldag’ en worden de vrouwen door chauffeurs naar een ander park gereden

Met de arrestatie van de man eind november in het vakantiepark is, volgens het Openbaar Ministerie, een bende opgerold die het afgelopen halfjaar „ten minste tientallen” Colombiaanse vrouwen illegaal in de prostitutie heeft geholpen, en van wie een deel is uitgebuit.

Tussen 2022 en 2023 verdubbelde het aantal mensenhandelslachtoffers uit Latijns-Amerika, volgens een onderzoek van de nationaal rapporteur mensenhandel dat dinsdag is gepubliceerd: van 53 naar 124. Dit zijn slachtoffers die door onder meer de politie, marechaussee en de Arbeidsinspectie zijn aangemeld bij het Coördinatiecentrum tegen Mensenhandel (CoMensha). In 2019 waren dit er nog 27. De slachtoffers komen vooral uit Colombia, Brazilië en Venezuela.

De Zuid-Amerikaanse vrouwen en trans personen ontvluchten „slechte omstandigheden in hun geboorteland en het vele (bende)geweld”, volgens het onderzoek van de rapporteur. De vrouwen worden in Europa van land naar land gestuurd. Een deel van hen deed in het thuisland hetzelfde werk.

Advertenties

Het onderzoek naar de Colombiaanse vrouwen uit het vakantiepark begint met een sekswerker die zich meldt bij de politie. Een pooier heeft 10.000 euro van haar gestolen. De man blijkt een bekende van de politie en hij is vaker met prostituees gesignaleerd.

De Colombiaanse vrouwen komen vaak uit arme gezinnen en komen op een toeristenvisum via Spanje naar Nederland. De handlangers van de vermeende uitbuiter maken online advertenties voor de vrouwen. Om extra klanten te trekken, bieden ze online zoveel mogelijk diensten aan, zegt Menno, operationeel specialist bij de politie en betrokken bij het onderzoek. Om veiligheidsredenen wil hij alleen bij zijn voornaam worden genoemd. „Poep- en plasseks, zonder condoom. Dingen die je de reguliere prostituee niet snel ziet doen.”

Een chauffeur brengt de vrouwen naar de chalets in een vakantiepark, waar ze de klanten ontvangen. Vrijdag is het ‘wisseldag’ en worden de vrouwen door de chauffeurs naar een ander park gereden. In een paar maanden tijd verslijt de man wel veertig parken, volgens politieman Menno.

Zo hoopte hij onder de radar te blijven, zegt de in mensenhandel gespecialiseerde officier van justitie Anne de Leeuw, die het onderzoek naar de Colombiaanse vrouwen leidt. De vermeende uitbuiter heeft bovendien geen vast verblijfadres en belt amper; orders verstuurt hij vooral via korte berichtjes op socialemediakanaal Snapchat. De man kon worden opgepakt doordat teams uit verschillende eenheden samenwerkten.

De Colombiaanse vrouwen komen uit arme gezinnen, spreken geen Engels – laat staan Nederlands. „Ze hebben vaak geen flauw idee waar Nederland ligt”, zegt Menno. Van hun inkomsten – 150 tot 200 euro per klant – staan ze de helft af aan de man. Volgens officier De Leeuw en politieman Menno heeft hij het afgelopen half jaar ruim een ton verdiend aan de vrouwen – mogelijk veel meer.

Slachtoffers vrezen voor represailles tegen familie en naasten in hun geboorteland en durven daarom geen aangifte te doen, schrijft de nationaal rapporteur en beaamt De Leeuw.

Eén vrouw heeft toch aangifte tegen de man gedaan van mensenhandel en een andere vrouw overweegt dit te doen. De Leeuw en politieman Menno hopen dat veertig in beslag genomen telefoons verder bewijsmateriaal opleveren.


Lees ook

VN: Mensen wereldwijd vaker slachtoffer van mensenhandel, vooral vrouwen en kinderen

Ook uit West-Europa werden slachtoffers verhandeld, stelt een VN-rapport.

Misdrijf

Niet alle Zuid-Amerikaanse slachtoffers vinden zelf dat ze worden uitgebuit, schrijft de rapporteur. Omdat het werk in Nederland „veiliger is, klanten respectvoller” zijn en ze beter worden betaald, zien de Latijns-Amerikaanse sekswerkers zich zelf niet altijd als slachtoffers, aldus de rapporteur. Hier lopen Menno en De Leeuw ook tegen aan in hun onderzoek.

De Colombiaanse vrouwen zitten niet opgesloten in de chalets, maar kunnen zonder vervoer nergens naartoe, zegt De Leeuw. Ook zijn ze qua inkomen woonlocatie afhankelijk van de uitbuiter. De Leeuw: „Dit zijn geen mondige Nederlandse prostituees, alles wordt voor ze bepaald: wanneer ze seks hebben, met wie en hoe vaak.” Dat de vrouwen het geen probleem vinden om de helft van hun loon af te dragen, omdat zij nog steeds een veelvoud verdienen van wat ze in hun thuisland overhouden, doet er volgens de officier juridisch niet toe. „Dit is uitbuiting.”

De vermeende uitbuiter heeft geen vast verblijfadres, belt amper; orders verstuurt hij vooral via berichtjes op Snapchat

In de rechtszaal zwakken collega-officieren bij Zuid-Amerikaanse mensenhandelzaken de tenlastelegging na verloop van tijd vaak af: van mensenhandel (twaalf jaar cel, en dertig jaar als het de dood tot gevolg heeft) naar mensensmokkel – een minder zwaar misdrijf, schrijft de rapporteur in haar rapport. Een gemiste kans: „Bij veel Latijns-Amerikaanse sekswerkers” zijn „sterke indicaties voor mensenhandel aanwezig”. Zo wordt „geen recht” gedaan „aan de situatie waarin deze slachtoffers zich bevinden”.

Volgens officier van justitie De Leeuw kan voorlichting aan baliemedewerkers in vakantieparken ervoor zorgen dat misstanden eerder worden ontdekt. Ze hoopt bovendien dat het oprollen van uitbuitingsbendes een afschrikkend effect heeft en dat andere uitbuiters Nederland mijden. De arrestatie in het vakantiepark is, volgens politieman Menno, een „druppel op de gloeiende plaat” in de bestrijding van mensenhandelnetwerken die Latijns-Amerikaanse vrouwen en trans personen ronselen. Er komen zoveel vrouwen deze kant op, zegt hij. Toch heeft het zin. „We hebben een paar meiden geholpen.”


Lees ook

Ondernemers lopen binnen door uitbuiting van arbeidsmigranten op asielschepen

Asielboten van het Leger des Heils en het COA aan de Rijnkade in Arnhem.