In Nijmegen demonstreren studenten met een ‘festivalprotest’

Op de campus van de Radboud Universiteit in Nijmegen kiezen de studenten niet voor barricades, maar voor een festivalprotest. Op een grasveldje tussen de universiteitsgebouwen brandt maandagmiddag de zon op zo’n vijftien tentjes. Twee- tot driehonderd studenten en medewerkers van de universiteit liggen op het gras met een boek, zitten op picknickdekens of roken een sigaret op meegebrachte campingstoeltjes. Sommigen dragen keffiyehs, er is veel watermeloensymboliek (een analogie voor de Palestijnse vlag met dezelfde kleuren) en overal hangen Palestijnse vlaggen. Naast het veld staat één campusbeveiliger. Hij trekt blaadjes van een struik, verscheurt ze met zijn handen en pakt dan maar zijn telefoon.

Het protest vandaag is duidelijk goed voorbereid. De studenten hebben naar de Amerikaanse protesten gekeken, én die in Amsterdam. „We kozen bewust niet voor een barricade, want we willen het hier veilig houden voor de studenten”, zegt student Kayleigh Hofstede (23), terwijl ze een sjekkie rookt in de ‘mediatent’ – een partytent waar journalisten informatie kunnen ophalen.

Knutselhoek en Gaza-bibliotheek
Naast de media-tent staat de EHBO-tent. Er is ook een knutselhoekje waar men met karton en verf protestbordjes kan maken. Een kleed met daarop boeken over Gaza dient als bibliotheek. Hofstede zit in de organisatie van het protest en is een van de aangewezen woordvoerders. „Dat verschrikkelijke geweld, met die bulldozers en zo, vonden we een beetje te lijp”, zegt ze.

Een medewerker van de rechtenfaculteit komt naar de partytent gelopen. Wat ze hier eigenlijk doen? En kunnen de studenten niet beter naar Den Haag met hun protest? Hofstede somt de eisen van de groep op: „De universiteit moet haar banden met Israëlische universiteiten openbaar maken, én verbreken.” En ze blijven hier totdat dat gebeurt, zegt ze. „Ah, ik was nieuwsgierig”, zegt de medewerker.

‘Moreel standpunt College van Bestuur’
„We demonstreren vandaag voor hetgeen waar wij hier invloed op hebben, een moreel standpunt van ons College van Bestuur”, zegt filosofiestudent Charlie Harden-Sweetnam (24). „Maar je kunt dit natuurlijk niet los zien van de genocide. We willen de spotlight op Gaza richten, want er is veel ruis.” Dat de diskwalificatie van Joost Klein op het songfestival volgens hem meer aandacht krijgt dan de oorlog, vindt hij bijvoorbeeld „immoreel”. Al maanden zijn er protesten, sit-ins en lezingen in Nijmegen en op het universiteitsterrein over de oorlog in Gaza, zegt Harden-Sweetnam. Ook hij is een van de woordvoerders van de demonstrerende studenten. Hij kiest zijn woorden zorgvuldig en leest af en toe wat op van zijn blaadje.

De universiteit heeft zondagavond, de avond voor het protest, nog een statement op haar website gezet. Het bestuur beschouwt „internationale samenwerkingscontacten tussen wetenschappers als een kans om, zelfs in tijden van conflict, een open lijn te behouden”, staat er. „Ze zagen het protest van vandaag wel aankomen”, zegt Harden-Sweetnam. „Maar dit statement is voor ons niet genoeg.”

Maya Wind
In een kring op het gras, tussen docenten, hoogleraren en andere medewerkers van de universiteit, is de van oorsprong Israëlische wetenschapper Maya Wind aan het woord – nu verbonden aan de universiteit van British Columbia. Vlak voor het protest gaf ze aan de Radboud Universiteit een lezing over haar boek Towers of Ivory and Steel: How Israeli Universities Deny Palestinian Freedom. Het is de eerste in een tour van lezingen aan Nederlandse universiteiten.

Tom (27), net afgestudeerd, leest haar boek in het gras. „Ik was net naar de lezing. Als je Wind hoort spreken denk je: verbréék nou die banden. Toen Rusland Oekraïne binnenviel, was het ook niet zo moeilijk om dat te doen.” In 2022 bevroor de Radboud Universiteit inderdaad de samenwerkingsverbanden met Rusland. „En nu is het ineens allemaal genuanceerd en moeilijk”, zegt Tom. Hij zat sinds de demonstraties in Amsterdam afgelopen week een beetje te wachten. “Wanneer gaat er hier wat gebeuren?” Hij lacht. „Ik had het toch eerder verwacht hier, Nijmegen is zo’n links bolwerk!”

Rond 17.30 uur klimt Ties (24) op een picknickbankje. „We hebben een record! Het kortste universiteitsprotest van de Nederlandse golf van protesten. Het bestuur wil dat we om zes uur gaan.” Anya Topolski, universitair hoofddocent ethiek en politieke filosofie, zou „geschokt” zijn, zegt ze, als de politie zou komen. Topolski was degene die Maya Wind uitnodigde voor de lezing. Ze draagt een keppeltje in de kleuren van de Palestijnse vlag. „Ik sta volledig achter de studenten.” En met haar zeker zo’n vijftig medewerkers, zegt ze. Topolski is Joods, en vindt het daarom „super belangrijk” haar gezicht te laten zien.

Bijdrage voor Gaza
Als het aan de universiteit en de veiligheidsdriehoek (burgemeester, politie en OM) lag, waren de demonstranten om 18.00 van het terrein vertrokken. Maar twee uur later zit iedereen er nog. Maya Wind heeft de studenten toegesproken en vragen beantwoord. Er is geen politieagent te bekennen. Muziek schalt door een grote speaker. De keuken van een activistisch eetcafé heeft tot diep in de nacht staan koken. Rijst, groenten en baklava staan netjes uitgestald in chafing dishes. Studenten vormen geduldig een rij in het gras. Een vrijwillige bijdrage is gewenst, de opbrengst gaat naar Gaza.

Om 21.00 uur laat de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls weten nog geen reden te zien om op te treden op de campus. Wel laat de universiteit rond datzelfde tijdstip weten de studenten nogmaals te verzoeken naar huis te gaan. Tot hun eisen door het universiteitsbestuur zijn ingewilligd, blijft hun tentenkamp overeind, heeft een groepje demonstranten al besloten.



Lees ook
Campussen UvA blijven dinsdag en woensdag dicht, universiteit kan ‘veiligheid niet garanderen’