In Nieuw-Weerdinge (bij Ter Apel) houden de buurtbewoners ‘hun ogen erop’

Hier is het gebeurd, op de oprit van een steigerbouwbedrijf aan het Weerdingerkanaal. Zaterdagmiddag meenden buurtgenoten er een asielzoeker aan een bestelbus te zien morrelen. Van alle kanten van het Weerdingerkanaal kwamen ze aangestoven. Samen wisten ze de man te overmeesteren, in een worsteling waarbij misschien een klap is gevallen. De precieze toedracht is nog niet duidelijk. In ieder geval moest het slachtoffer door ambulancepersoneel worden behandeld. Een bij het incident betrokken inwoner van Nieuw-Weerdinge werd door de politie gearresteerd.

Wim Katoen, voorzitter van Plaatselijk Belang Nieuw-Weerdinge.
Foto Eric Brinkhorst

De bewoonster van de woning bij het bedrijf heeft het zien gebeuren, zegt ze in de deuropening, terwijl een straaljager laag overvliegt. Haar man komt zo thuis, zegt ze. „Maar ik denk niet dat hij hier belang bij heeft.” De steigerbouwer is niet de enige inwoner van Nieuw-Weerdinge – een kilometers lang lintdorp in Drenthe tussen Ter Apel en Emmen – die het allemaal spuugzat is: de overlast van tijdelijke bewoners van het aanmeldcentrum in Ter Apel én de publiciteit eromheen, over burgers die voor eigen rechter spelen.

In dorpshuis De Badde gaat Wim Katoen met een diepe zucht zitten. De voorzitter van Plaatselijk Belang Nieuw-Weerdinge, een overlegpartner van de gemeente, is hondsmoe. Ze moeten hem doorlopend hebben, journalisten, die vragen naar de ‘burgerwacht’ van Nieuw-Weerdinge, en de Nieuw-Weerdingers zelf, die Katoen benaderen met een uitputtende stroom meldingen van uit het asielcomplex afkomstige criminaliteit.

Deze week nog heeft een asielzoeker zijn piemel laten zien aan een vrouw, vertelt hij. Er zijn auto-inbraken, insluipingen, en ga zo maar door. Katoen laat een filmpje op zijn telefoon zien, waarin een jongen in een witte hoody ’s nachts door een tuin loopt en aan sloten voelt.


Lees ook
Om overlast tegen te gaan is in Budel een burgerwacht opgezet: ‘Tot hier en niet verder’

De <strong>burgerwacht in Maarheeze</strong> heeft tot nu toe vooral te maken met diefstal, intimidatie van vrouwen, wildplassen en openbare dronkenschap. ” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2023/11/in-nieuw-weerdinge-bij-ter-apel-houden-de-buurtbewoners-ac280c298hun-ogen-eropac280c299.jpg”><br />
</a> </p>
<h2 class=Klopjacht

Nieuw-Weerdinge heeft géén burgerwacht, zegt Katoen. Uit vrees voor die associatie willen burgers die hij heeft benaderd niet met de krant praten. Ze willen niet vergeleken worden met de regelmatig in het nieuws komende burgerwacht van Ter Apel. Die hield begin oktober een klopjacht op een asielzoeker na een veronderstelde diefstal van een portemonnee. Ze omsingelden met veertig man een maïsveld en gebruikten een drone met een warmtesensor. Ook Nieuw-Weerdingers deden eraan mee.

Volgens Katoen brak zaterdag iemand in in een busje op het erf van de steigerbouwer. Een buurtbewoner belde Veiligheidszorg Drenthe, dat de regio beveiligt, maar de wagens van de dienst waren in Emmen. Het duurde volgens hem lang voor de politie kwam. „Dan sta je daar met een agressieve azc’er. Het kan zijn dat hij naar de grond is gewerkt. Maar ik hoor ook dat hij pas ging liggen toen hij de sirenes hoorde.”

Een buurtwacht is het dus niet, zegt Katoen, maar bijna alle Nieuw-Weerdingers zitten bij de WhatsApp Buurtpreventie van het dorp. „Dan komt er een melding: jongens, wat er nou aankomt is niet veel goeds. Een groep bewoners begeleidt de azc’ers als ze door het dorp lopen. Ze rijden er achteraan en houden hun ogen erop.” Als zij het niet doen, doet niemand het. Katoen heeft gehoord dat er ’s nachts in Zuidoost-Drenthe maar twee politieauto’s rijden.

Er rijdt een bus tussen het asielzoekerscentrum in ter Apel en Emmen, maar juist de asielzoekers die op die buslijn overlast hebben veroorzaakt, mogen daar niet meer in. Zíj lopen door Nieuw-Weerdinge, denken de inwoners. Zij zijn er ook van overtuigd dat de meeste overlast wordt veroorzaakt door veiligelanders, asielzoekers die weinig kans maken om te mogen blijven.

Burgemeester Eric van Oosterhout (PvdA) gelooft niet dat „meer capaciteit” de problemen in Nieuw-Weerdinge op zal lossen. „We hebben al straatcoaches, Veiligheidszorg, boa’s. Er is al enorm opgeschaald.” Dat Nieuw-Weerdinge zich desondanks aan zijn lot overgelaten voelt, weet hij. „Je hoeft mij niets te vertellen over de stemming in het dorp.”

Wat vindt de burgemeester ervan dat de Nieuw-Weerdingers zelf achter vermeende wetsovertreders aan gaan? „Dat heb ik al zestien keer verteld. Ik snap dat bewoners niet voor eigen rechter mogen spelen. Maar je moet kijken waarom ze dat doen. Het komt doordat die veiligelanders het land binnenkomen. Het is dweilen met de kraan open.”

De bewoner op wiens erf het incident plaatsvond heeft er inderdaad geen belang bij om zijn verhaal te doen, zoals zijn vrouw al had voorspeld. Maar verderop langs het Weerdingerkanaal loopt een vrouw met haar hond. Ze liep hier zaterdag ook en heeft alles gezien, vertelt ze, op voorwaarde van anonimiteit. Volgens haar liep de jongen maar een paar passen het erf op. Er was niets aan de hand, zegt ze. Maar meteen kwamen buurtgenoten schreeuwend aanrennen en gingen hem te lijf. „Die jongen wist niet wat hem overkwam.”

Bij de bushalte in Nieuw-Weerdinge.
Ffoto Eric Brinkhorst

Tv van Marktplaats

Vlakbij staat een meisje bij de bushalte. Ze heeft donker haar en donkere ogen. Een paar weken geleden is ze met haar ouders verhuisd vanuit het westen van het land, zegt ze. Laatst liep ze met haar zusje over straat toen er een auto naast hen kwam rijden. Wat ze hier deden, vroegen ze in het Engels. „Toen ze hoorden dat we Nederlands waren, was het goed.”

Het gaat mis in Nieuw-Weerdinge, zegt Wim Katoen in De Badde. „In Emmer-Compascuüm liepen laatst twee Marokkaanse jongens over straat met een tv die ze hadden gekocht op Marktplaats. Die hebben een pak op hun donder gehad, dat wil je niet weten.” Niemand wil dat hier, zegt hij, maar het dorp is ten einde raad. Waar Katoen bang voor is: „Dat er doden vallen. Bij hen of bij ons.”