In Michigan zie je het échte nep-Nederland

Denkend aan Holland, Michigan zie ik een molen, De Zwaan, die in onderdelen uit Nederland is overgebracht en weer in elkaar is gezet. Het bouwsel is al zestig jaar een blikvanger in het Amerikaanse landschap.

Het stadje in West-Michigan, in 1847 door Nederlandse immigranten gesticht, heeft twee pretparken met ‘Holland’ als thema. Naast De Zwaan als onderdeel van Windmill Island Gardens is er Nelis’ Dutch Village. Ook zijn er de Veldheer Tulip Farm en in het voorjaar tulpenfestival Tulip Time. Evenementen en parken trekken elk jaar in lente en zomer miljoenen bezoekers. Die vergapen zich behalve aan de molen aan de imitatiehuisjes met trapgevels, het draaiorgel, klompendansen, stroopwafels, poffertjes, klederdrachten en het schrobben van stoepjes met bezems.

De foto’s die Angeniet Berkers (1985) maakte in Nelis’ Dutch Village en rondom De Zwaan laten dat allemaal zien, maar ook de varianten op het thema. Zij ging er op zoek naar Nederlandse roots; 28 procent van de inwoners zegt van ‘Dutch descent’ te zijn. Berkers legde onder anderen scholieren en studenten in klederdracht vast. De boerenkiel is traditioneel effen van kleur, maar in Holland kan daarvan worden afgeweken met bijvoorbeeld een ruit. Dat geldt ook voor de kraplap of beuk die het decolleté bedekt: in Michigan zijn daar wat uitbundiger kledingstukken van gemaakt. De omgeving waarin dit wordt getoond, kenmerkt zich door namaakgevels, bruggetjes en een behoorlijk percentage molens, molentjes en klompen. Soms voel je „dat er iets niet helemaal klopt”, zegt Berkers, maar „één ding is zeker: het beleven van de Nederlandse geschiedenis in een pretpark is daarmee misschien wel het toppunt van veramerikanisering.”

Jacquin haalt de Amerikaanse vlag omlaag van ‘de Zwaan’, een Nederlandse molen in Holland Michigan,
Een nagebouwd straatje in Nelis Dutch Village.
Windmill Gardens
Een nagebouwd klaslokaaltje in Nelis Dutch Village.

Foto’s: Angeniet Berkers

Het westen van Michigan kent een grote gemeenschap nazaten van Nederlandse immigranten. Holland is als min of meer authentiek Nederlands stadje een bestemming voor toeristen en het nabijgelegen Grand Rapids is een behoorlijke stad (200.000 inwoners) die ook etnisch ‘Dutch’ is, al is dat minder zichtbaar. Daarnaast is er om Holland heen een mix van Nederlands klinkende plaatsjes als Zeeland, Overisel, Drenthe, Noordeloos en Borculo. Holland is het regionale centrum voor de zoekers naar ‘typisch Nederlands’ vertier en nostalgie.

In Holland kom je nog namen tegen als Steketee, Laarman, Nyhuis, Ver Planke en Bruins, al moet je in het straatbeeld naar Nederlandse namen zoeken. De Nederlandse erfenis heeft zich grotendeels verplaatst naar de pretparken, maar is nog wel aanwezig in de kerken. Die religiositeit blijft een factor van belang. De eerste immigranten uit Nederland waren Afgescheidenen die hun dominee, Albertus van Raalte, volgden naar een nieuw ‘beloofd land’ vol mogelijkheden. Zij vormden de Reformed Church of America, die tot op de dag van vandaag bestaat. Maar zoals dat gaat met kerkelijke gereformeerden, overtuigd als ze zijn van hun eigen gelijk, ontstond al gauw een afscheiding. Ook onder de emigranten. Ze brengen het zelf het best onder woorden: waar twee bij elkaar zijn, ontstaat een kerk, waar drie bij elkaar zijn, ontstaat een afsplitsing. Zo ging het ook in Holland, waar in 1857, tien jaar na het begin van de nederzetting, de Christian Reformed Church werd gevormd. Ook die bestaat nog.

Ambassadeur

Holland is ook de plaats waar oud-ambassadeur Pete Hoekstra opgroeide en zijn loopbaan in de politiek begon. Als driejarige emigreerde hij met zijn ouders van Groningen naar Holland, Michigan. Hoekstra doorliep daar school en universiteit – Hope College – en kwam na een korte zakelijke loopbaan in de politiek terecht. Uiteindelijk werd hij door president Trump benoemd tot Amerikaans ambassadeur in Nederland, waar hij vanwege kleine leugentjes en zijn affiniteit met Trump niet louter lof kreeg toegezwaaid.

Siobhan (16) heeft een Mexicaanse moeder en een Nederlandse overgrootvader.
Janelle heeft Aziatische voorouders.
Ariel (14) heeft een Nederlandse moeder en een Schotse vader.
Rachel (21) haar moeder is Duits/Nederlands.

Foto’s: Angeniet Berkers

Holland heeft andere zorgen, vooral commercieel van aard. Tot pakweg dertig jaar geleden waren Holland in Michigan en Pella in de staat Iowa bij uitstek de plaatsen met een immigrantenverleden, waar de Nederlandse erfenis werd benut. Inmiddels zijn er meer plaatsen in het middenwesten die zich de afgelopen decennia hebben gericht op hun Nederlandse wortels. Ze hebben molens neergezet, planten tulpenbollen en organiseren net als Holland en Pella tulpenfestivals met verklede kinderen, klompendansen en andere vaste onderdelen. Vooral plaatsen in de staten Illinois en Wisconsin buiten dit uit. Onder meer Fulton (Illinois) en Little Chute (Winconsin) hebben echte molens laten bouwen.

Toch regeert Holland, Michigan soeverein. Het heeft in de directe nabijheid geen concurrentie, het heeft een lange traditie en het heeft de naam, letterlijk en figuurlijk.

Foto Angeniet Berkers