In hotel Albergen is nog altijd geen asielzoeker te bekennen

Reportage

asielzoekers De asielzoekers zouden er „binnen twee maanden” in trekken, maar een jaar later staat het hotel in Albergen nog altijd leeg. „We gaan het heel ordentelijk doen.” 

Een jaar nadat het COA een hotel in Albergen kocht om er een azc te vestigen, staan er nog protestborden in het dorp.
Een jaar nadat het COA een hotel in Albergen kocht om er een azc te vestigen, staan er nog protestborden in het dorp. Foto Eric Brinkhorst

Uit de openstaande deur van het voormalige hotel in Albergen klinkt gezaag. Twee mannen werken aan het kapotte kastje van de airco. „Ik weet niet of dat ook door mensen van hier is gedaan”, zegt een van hen. Het raam naast hem is nog niet zo lang geleden ingegooid. Dat heeft een reden. Iedereen hier wéét dat de bestemming van dit gebouw, een paar kilometer van de dorpskern van Albergen, omstreden is. Ruim een jaar geleden werd het, in het geheim, gekocht door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Het zou een azc moeten worden voor, in potentie, driehonderd mensen.

De gemeente Tubbergen, waartoe Albergen hoort, zag dát aantal niet zitten. Maar Nederland verkeerde in een opvangcrisis. In Ter Apel sliepen mensen op het gras, en zonder maatregelen zou er een tekort van „duizenden opvangplekken” ontstaan, aldus staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel, VVD). Van der Burg besloot de gemeente Tubbergen – als eerste Nederlandse gemeente – tot de vestiging van een azc te dwingen. Niet de gemeente, maar het ministerie zou het COA een vergunning verlenen.

De plaatselijke bevolking reageerde explosief. Er kwam een ‘stille tocht’, met omgekeerde Nederlandse vlaggen, en er werd gepoogd het hotel in brand te steken. De eigenaar van het hotel spande een rechtszaak aan tegen het COA; ze wilde onder de verkoop uit. Maar het COA hield het hotel en het azc zou er komen. Voor 150 mensen, zo werd afgesproken, voor maximaal tien jaar.

Hotel ’t Elshuijs is een jaar na aankoop door het COA nog geen azc.
Foto Eric Brinkhorst

Overvallen

Al zo’n twee maanden na ingrijpen van de staatssecretaris hadden de eerste asielzoekers moeten arriveren. Nu, iets meer dan een jaar later, wonen er nog steeds geen mensen aan de Gravendijk. Op de vraag waarom het zo lang duurt, geeft iedere partij een ander antwoord. En iedereen wijst naar elkaar.

„De vertraging komt voor een groot deel door de overvaltactiek van de staatssecretaris”, zegt Wout Dekker, woordvoerder van de gemeente Tubbergen. „Daardoor is veel tijd verloren gegaan met overleggen.” Het Tubbergse college voelde zich compleet overvallen, lieten burgemeester en wethouders vorig jaar meteen na de dwangmaatregel weten. Zij probeerden te kijken of de gemeente er juridisch gezien onderuit kon.

Of dat terecht is, is de vraag. Tubbergen kon weten van mogelijke dwang, omdat er in mails van het COA en in regionale overleggen al maandenlang voor werd gewaarschuwd. Dat ontkent de gemeente nog altijd. Dekker geeft wel toe dat het handelen van alle partijen „niet de schoonheidsprijs verdiende”.

In september vorig jaar sloot de gemeente een overeenkomst met het Rijk waarin werd afgesproken dat er maximaal 150 vluchtelingen zullen worden opgevangen. De gemeente neemt bovendien de vergunningverlening weer over en moet tot een bestuursovereenkomst komen met het COA. „De gemeente wil een rol spelen in het opvangen van asielzoekers”, zegt Dekker. „Maar dan gaan we het wél heel ordentelijk doen.” Dus kwam er een veiligheids- en een begeleidingscommissie waarin omwonenden en inwoners hun zegje kunnen doen.

Pas in februari heeft het COA de omgevingsvergunning aangevraagd. „We wilden het namelijk heel zorgvuldig voorbereiden en alle mogelijke vragen beantwoorden,” zegt Bob van ’t Klooster, woordvoerder van het COA. Na drie maanden concludeert de gemeente dat de aanvraag onvolledig is. „De gemeente moest de vergunning toetsen bij experts als de brandweer, veiligheidsregio en bouwinspectie”, zegt Dekker. De vergunning ligt op het moment ter inzage, en ook de bestuursovereenkomst is nog niet getekend.

Van ’t Klooster had gehoopt dat die processen korter zouden duren. Hij noemt het „jammer” dat er nog steeds geen asielzoekers wonen.

Lees ook: ‘De mensen zijn bang’, horen de Syrische vluchtelingen in het Tubbergse hotel

Vergrootglas

Ook met de verbouwing zelf schiet het niet op. Tot drie keer toe is ze stilgelegd, omdat het COA aan het werk was gegaan voordat de vergunning rond was. „Daar zijn door ons fouten gemaakt”, zegt Van ’t Klooster. Bij de buurt ligt het hotel onder een vergrootglas, en dat vindt hij begrijpelijk.

„Je ziet het, dit is bijna mijn achtertuin”, zegt John de Vries. Hij is fel tegenstander van de komst van 150 asielzoekers. Hij vreest overlast en is bang voor de veiligheid van zijn vrouw en dochters.

De Vries werd vorig jaar het gezicht van de protesten. Dit jaar is zijn woede „alleen maar groter geworden.” Inmiddels „haat” hij de gemeente, vooral nadat hij in de krant las dat de gemeente wel van mogelijke dwang wist. „Laatst zag iemand dat er een fietsenschuurtje werd afgebroken op het terrein, dan gooien we in de buurt-app: mag dit zonder vergunning?” En dan belt er altijd wel iemand de gemeente. Het COA kon zo al rekenen op een boete van 15.000 euro. Gaat het nogmaals in overtreding, dan wordt dat bedrag 30.000 euro.

De Vries zat zelf jaren bij de politie en zag, naar eigen zeggen, een hoop incidenten bij azc’s. „Ik weet dat de politie niet alles noteert vanwege de administratiedruk.” Op Facebook deelt hij veel incidenten met asielzoekers in andere dorpen. Op de protestpagina van het dorp tegen het azc wordt aangeraden om incidenten zelf te registreren, „anders komt het onbetrouwbare COA met opgepoetste lijstjes, zeer veel niet geregistreerde feiten en de politie heeft waarschijnlijk geen tijd”.

Bij de dorpsbakker in Albergen, zo’n twee kilometer verderop, wordt de soep minder heet gegeten. „Het gaat hier ook weer veel over het weer”, zegt Lian Nijhof (54) achter de toonbank. „Maar de mensen die dicht bij het hotel wonen weten natuurlijk veel meer.” Ze protesteert zelf wel eens tegen de komst van het azc.

Het COA en de gemeente gaan er op dit moment van uit dat de eerste asielzoekers in maart 2024 komen. „Ik denk niet dat die datum gehaald wordt”, zegt John de Vries. „Het past hier gewoon niet. Ik geloof nog steeds dat het er helemaal niet komt.”