In een slapeloze nacht maakte hij een lesbrief over de aardbeving

Reportage

Na de ramp Docent Karim Amghar vroeg zich af wat hij kon doen, in de nasleep van de aardbeving in Marokko. Zijn lesbrief blijkt in een behoefte te voorzien. „Het was echt een nederige taak, hoor!”

Docent Kevin Reuter geeft les aan de hand van de lesbrief van Karim Amghar.
Docent Kevin Reuter geeft les aan de hand van de lesbrief van Karim Amghar. Foto Merlin Daleman

De tweede nacht na de aardbeving werd hij wakker voor het fadjr, het nachtgebed. „Ik voelde me enorm machteloos, omdat ik niet in Marokko ben”, vertelt Karim Amghar. „Hoe zullen kinderen en jongeren in Nederland reageren op de heftige beelden in het nieuws? Hoe gaan leraren deze afschuwelijke gebeurtenis bespreken in de klas?” waren vragen die in zijn hoofd rondspookten. Hij besloot nog diezelfde nacht een lesbrief te maken over de aardbeving.

De ochtend erop plaatste hij de lesbrief op LinkedIn en X. „De brief is kosteloos en rechtenvrij te gebruiken!”, schreef hij erbij.

Amghar, zelf docent, wist dat de leraren het „honderd procent” zwaar zouden krijgen om de ramp bespreekbaar te maken. „Misschien zitten sommige leraren nog hoog in de emotie en kan de lesbrief hen helpen.” Ook wil hij scholieren een zekere mate van urgentie laten voelen.

Uit de honderden online reacties van docenten blijkt dat de lesbrief dankbaar wordt ontvangen. Ze schrijven die zelf te gebruiken of door te sturen naar anderen. „Het was echt een nederige taak, hoor!”, zegt Amghar meerdere keren.

De lesbrief is voor het basisonderwijs, jongeren in het voortgezet onderwijs en studenten. De geschiedenis van aardbevingen in Marokko staat erin, uitleg over de schade, en inspiratie voor inzamelingsacties. „De vragen zorgen ervoor dat de scholieren op een ontspannen en respectvolle manier met elkaar de diepte in kunnen gaan”, vertelt Amghar. Ook staan er „optimistische” voorbeelden in van steunbetuigingen en hulpverlening: het Marokkaanse voetbalelftal dat bloed heeft gedoneerd, Nederlandse gemeenten die steunbetuigingen hebben gestuurd of de Marokkaanse vlag halfstok hebben gehangen. De lesbrief doet suggesties voor manieren om stil te staan bij de aardbeving. Door bijvoorbeeld een dua, een islamitisch gebed, uit te spreken, een sfeerbord te maken of een minuut stilte te houden.

Scrollen op tablets

Op het Dr. Knippenbergcollege in Helmond wordt de lesbrief gebruikt tijdens het keuzevak over de islam. „Het verdriet is heel vers, en daarom vind ik het lastig om direct aan de leerlingen te vragen hoe ze zich erbij voelen”, vertelt Kevin Reuter, docent levensbeschouwing. Met de lesbrief heeft Reuter de sfeer in de klas kunnen aftasten. „Wat zien jullie hier?”, vraagt de docent, terwijl hij naar het bord wijst. „Een verdrietige, uitgeputte vrouw die naast een ingestort huis staat”, zegt een leerling met een zwarte capuchon op. „En hulpverleners tussen afgebrokkelde stenen!”, roept een meisje met een zwarte hoofddoek. De havo 3-leerlingen scrollen verder op hun tablets en zien beelden van mensen die op straat slapen. „Ik vind het zielig voor mijn Marokkaanse vrienden”, zegt de jongen met de capuchon. Het meisje dat naast hem zit, antwoordt: „De vrienden van mijn vader zijn een inzamelingsactie gestart.” De jongen kijkt op. „Wauw, echt goed! Misschien dat wij ook zoiets kunnen doen?”