In Drenthe helpt de ‘seniorenmakelaar’ ouderen aan een huis

Grady Kottrik (65) woont al 36 jaar in een rijtjeswoning in Assen met een mooie achtertuin. Nu wil ze weg. De buurt is veranderd en met de nieuwe, jonge bewoners heeft ze weinig contact. Bovendien wordt haar knie steeds slechter – een benedenwoning is dan een prettig vooruitzicht. Maar voor welke huurwoningen komt ze in aanmerking? En hoe werkt de website waarop je dat moet regelen? Het weerhoudt haar ervan om daadwerkelijk te verhuizen.

Daarom is Hennie Arends (62) vandaag op bezoek, met een trommel vol gevulde koeken, om „orde in de chaos te scheppen”. Vier dagen in de week bezoekt deze ‘seniorenmakelaar’ twee tot drie ouderen per dag. Ze helpt senioren die willen verhuizen naar een ‘levensloopbestendige’ huurwoning of die hun huis willen aanpassen, zodat ze er langer kunnen blijven wonen.

Met behulp van een brochure laat Arends de mogelijkheden zien en helpt ze de mensen hun weg te vinden op de website met het aanbod van woningcorporaties. Altijd laat ze haar telefoonnummer achter, voor als er vragen zijn. Dat persoonlijke contact vinden mensen fijn, merkt Arends. Geen formulier invullen of een mail sturen, maar iemand die thuis met je komt praten.


Lees ook

Wonen in Nederland: eenheidsworst. Dat het anders kan, zie je hier

Voor de Bouwexpo in Almere werden huizen van maximaal 50 vierkante meter ontworpen.

Ooststellingwerf

Sinds februari 2022 is Arends seniorenmakelaar bij woningcorporatie Actium in Assen, waar ze eerder als verhuurmedewerker werkte. De functie begon als een pilot van de gemeente, de woningcorporaties en de welzijnsorganisaties in de Drentse stad. Inmiddels is Arends seniorenmakelaar in een groter gebied, waaronder ook de Friese gemeente Ooststellingwerf. In tweeënhalf jaar tijd heeft ze zo’n vijfhonderd gesprekken gevoerd. Er zijn grofweg drie redenen waarom mensen op leeftijd willen verhuizen, weet ze inmiddels. „Ze krijgen fysieke klachten en kunnen niet meer in het huis blijven wonen, de partner overlijdt of de buurt verandert.”

Het is niet makkelijk om een geschikte woning te vinden. Door de vergrijzing neemt de behoefte aan seniorenwoningen toe, maar het lukt nog niet om die voldoende bij te bouwen. Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting, CDA) kondigde in 2022 aan dat tot 2030 jaarlijks gemiddeld 36.000 nieuwe seniorenwoningen beschikbaar moeten worden. Dit jaar komen er slechts zo’n 2.800 bij, berekende ABN Amro in mei.

Het is niet alleen voor ouderen vervelend dat ze geen geschikte woning kunnen vinden. Doordat ze in het huis blijven wonen waar ze vaak met hun gezin woonden, stokt de doorstroming op de woningmarkt. Arends hoort vaak dat ouderen hun grote woning vasthouden. „Maar er is best een grote groep die wil verhuizen. Alleen, waar moet die naar toe?”

Foto Kees van de Veen



Lees ook

Huizen bouwen wordt steeds moeilijker, zeggen economen van ABN Amro

Woningbouw in het centrum van Dordrecht.

Nieuwbouw

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) liet onderzoeksbureau Kien in februari dit jaar onderzoek doen naar 1.043 Nederlanders tussen de 60 en 75 jaar. Daaruit blijkt dat hun woonsituatie ze bezighoudt: 76 procent van de ondervraagden praat er met anderen over, 19 procent wil de komende tien jaar verhuizen naar een levensloopbestendige woning, 21 procent past liever de huidige woning aan om daar langer te kunnen wonen.

In Assen bouwt de woningcorporatie flink bij. „Binnen vijf jaar komen er vijfhonderd levensloopbestendige woningen bij”, zegt Arends. Die nieuwe woningen hebben volgens haar nog een voordeel. „Bij nieuwbouw heb je meer connectie. Je krijgt allemaal tegelijkertijd de sleutel. Heb jij de vloer al? Dat soort dingen bespreek je dan met elkaar.”

Meer contact met buren is ook waar Kottrik op hoopt. Na het overlijden van haar partner, drie jaar geleden, is ze klaar voor een nieuwe start op een nieuwe plek. „Ik vind dit huisje heel mooi. Het heeft veel ruimte. Maar ik wil opnieuw beginnen. Ik ben me al aan het voorbereiden op een verhuizing, ben begonnen met opruimen.”

Tot opluchting van Arends staat Kottrik al 23 jaar ingeschreven bij de woningcorporatie. Daardoor zal het voor haar niet moeilijk worden om te verhuizen naar een nieuwe sociale huurwoning. Door de lange inschrijftijd staat ze bijna altijd bovenaan de lijst voor een huis. Dat is lang niet altijd zo, vertelt Arends. „Ik kom vaak bij mensen thuis die nog niet ingeschreven staan. Dan wordt het lastig. De gemiddelde wachttijd voor een sociale huurwoning in Assen is een jaar of zes.”

Toen Arends begon als seniorenmakelaar hielp ze vooral veel ‘oudere ouderen’, mensen van tachtig jaar of ouder. De laatste maanden komt ze vaak bij ‘jongere ouderen’ thuis, de 65-plussers. „Jonge senioren zijn steeds meer bezig met hun woonsituatie. Dat is ook goed. Je moet er niet pas mee beginnen als het eigenlijk al te laat is.”