In deze wijken in Amsterdam begint vaccineren met samen eten en wantrouwen overwinnen

Op deze vrijdagmiddag eind april staat er een half uur voor officiële aanvang al een rij voor het GGD-inloopspreekuur in de Amsterdamse Bijlmer. Kinderen vanaf vier jaar kunnen er direct, met of zonder afspraak, een gemiste prik uit het Rijksvaccinatieprogramma halen. Een vrouw is met haar zevenjarige kleindochter langs gekomen – het tijdstip, overdag, is voor veel werkende ouders ingewikkeld, zegt ze. „Daarom ga ik mee.”

De redenen waarom mensen zich niet meteen laten vaccineren wanneer ze daartoe worden opgeroepen, lopen uiteen, zegt jeugdarts Kirsten Lindeman. „Het is zelden onwil”, benadrukt ze. Mensen kunnen bijvoorbeeld negatieve ervaringen met een eerdere prik hebben, vertellen de collega’s van Lindeman, jeugdverpleegkundigen van de GGD in de Amsterdamse Bijlmer. Of er zijn praktische obstakels, zoals het gebrek aan vervoersmiddelen of tijd: voor vaccinaties kunnen ouders met kinderen alleen tijdens kantooruren terecht. „Ook worden de uitnodigingsbrieven door wijkbewoners niet gelezen, niet begrepen of vergeten”, vertelt jeugdverpleegkundige Rosa Wessel.

Het is een zaak van de lange adem. Iedere buurt vraagt een eigen aanpak

Rosa Wessel
jeugdverpleegkundige

Een Nederlandssprekende vader die met zijn veertienjarige dochter op het inloopspreekuur komt, herkent de onduidelijkheid over de RIVM-brief, die alleen per post en in het Nederlands wordt verstuurd. „En dat terwijl ik de taal nog goed spreek en lees.” Volgens de vader zou het bereik veel groter worden als de brief ook in het Engels wordt verstuurd. De mensen in Zuidoost hebben verschillende culturele achtergronden waardoor er regelmatig Engels op het inloopspreekuur wordt gesproken.

In dit stadsdeel is een persoonlijke band met de verschillende gemeenschappen heel belangrijk, legt Lindeman uit. „In deze wijk gaat het eerst over je familie, hoe het met iedereen gaat, en daarna vaak over eten”, zegt ze. De gemeente organiseert daarom gezamenlijke maaltijden, waar ouders elkaar ontmoeten en ervaringen delen. Vaccineren is dan geen losstaand doel, maar onderdeel van een breder gesprek over wat leeft bij buurtbewoners.


Lees ook

Vaccinatiegraad daalt niet verder, maar heel zeker weet het RIVM dat niet

Kinderen worden gevaccineerd door een medewerker van GGD regio Utrecht.

Wantrouwen

Aan de andere kant van Amsterdam, in stadsdeel Nieuw-West, ervaren veel inwoners wantrouwen tegenover de overheid in het algemeen, en vaccinaties in het bijzonder, weet GGD-jeugdverpleegkundige Aicha Karimi. „Mensen dachten eerst dat ik een soort overheidsbonus kreeg om ze te overtuigen een vaccinatie te nemen”, vertelt ze. Ook hoort ze regelmatig de misvatting dat vaccinaties, zoals de prik tegen bof, mazelen en rodehond (BMR), autisme zou veroorzaken.

Dat is niet zonder gevolgen: mazelenbesmettingen zijn de afgelopen jaren toegenomen in Nederland. Afgelopen april waren er landelijk al 347 gevallen van mazelen gemeld, een flinke stijging ten opzichte van 204 gevallen in 2024 en slechts 7 besmettingen in 2023, blijkt uit cijfers van het RIVM. De meldingen komen vooral uit de stedelijke gebieden in de Randstad en in de GGD-regio’s van Groningen, Zuidoost-Brabant, Gelderland, Flevoland, Hollands-Midden en Kennemerland.

Deze meivakantie zag jeugdverpleegkundige Karimi veel bewoners afreizen naar Marokko of Roemenië – landen waar recent grote mazelenuitbraken zijn geweest. Dit jaar zijn in Nederland 25 mensen besmet geraakt na een verblijf in Marokko. Drie mensen raakten besmet na een reis naar Roemenië. Eind maart was er een piek in Nieuw-West, toen er tien gevallen in één week bijkwamen.

Als de vlekjes op de huid verschijnen, gaat vaak pas een belletje rinkelen, maar dan is de besmettelijke periode al begonnen

Kirsten Lindeman
jeugdarts

Nieuw-West is dan ook een van de ‘focusgebieden’ in Amsterdam – wijken met een lage vaccinatiegraad: 63 procent tegenover landelijk 81 procent. Maar Nieuw-West is óók het stadsdeel waar Amsterdam in coronatijd (2021) begon met een succesvolle ‘wijkgerichte vaccinatieaanpak’, die nu landelijk navolging krijgt. De kern daarvan: persoonlijke gezondheidszorg dicht bij huis, bijvoorbeeld met een laagdrempelig inloopspreekuur, voorlichting door ‘sleutelfiguren’ in de wijk, en prikken geven in scholen en in buurthuizen. Ook al blijft Nieuw-West nog achter, mede dankzij die aanpak steeg de opkomst voor een prik tegen de mazelen daar vorig jaar met 7 procentpunten. In heel Amsterdam steeg de opkomst voor deze BMR-vaccinatie naar 79,5 procent.

Het Rijk trekt nu 7 miljoen euro uit voor het intensiveren van zo’n wijkgerichte vaccinatieaanpak, om nieuwe besmettingen tegen te gaan en de vaccinatiegraad te verhogen. Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht ontvangen naar verwachting samen 5 miljoen euro, al zeggen de steden structureel meer geld nodig te hebben. Dit bedrag is onderdeel van de Volksgezondheidsbegroting en kwam begin april door de Eerste Kamer. De overige 2 miljoen gaat naar het RIVM. Dat kan het geld landelijk inzetten om, bijvoorbeeld, de duidelijkheid van vaccinatie-uitnodigingen te verbeteren.

Een locatie waar kinderen gevaccineerd kunnen worden in Bijlmer -Oost.

Foto Joris van Gennip / ANP

Zichtbaarheid

In Nieuw-West verzorgen jeugd- en wijkverpleegkundigen voorlichtingen met maaltijden, vertelt jeugdverpleegkundige Karimi. Toen ze merkte hoeveel wantrouwen er richting de overheid en vaccineren is, nam ze bijvoorbeeld het initiatief om via stichting Moederskracht (een vrouwenorganisatie tegen armoede) ontbijtjes te organiseren. „In het begin ging het helemaal niet over vaccineren”, zegt ze. „Dat vertrouwen moest ik eerst opbouwen.”

Voor het winnen van vertrouwen zijn sleutelfiguren uit de wijk heel belangrijk, zegt Karimi. Zoals Nadia Sbai, die al twintig jaar vrijwilligerswerk doet in Nieuw-West. Ze verzorgt al jaren ‘high teas’ in verzorgingstehuizen om bewoners te verbinden, maakt pakketjes met ingezamelde spullen uit de buurt voor Kerstmis en Suikerfeest, of bereidt smakelijke hapjes voor mensen die alleen zijn. Een bekende vrijwilliger als Nadia Sbai kan jeugdverpleegkundige Aicha Karimi dan weer introduceren bij andere buurtbewoners: „Als ik dan zeg dat Aicha hen alleen iets komt vertellen, zonder verplichtingen, dan is dat ook zo”, vertelt Nadia Sbai.

Ook moet je de juiste plekken in de wijk kennen om als GGD zichtbaar te worden, vertellen de jeugdverpleegkundigen. In Nieuw-West is een groot deel van de Marokkaanse gemeenschap via buurthuizen in de wijk of op ouderbijeenkomsten op school te bereiken, zegt Karimi. In Zuidoost bieden de kerken van de Caribische, Eritrese en Ghanese gemeenschappen een ingang.

Met een dekkingsgraad van 83,2 zit Amsterdam nog lang niet op de door de Wereldgezondheidsorganisatie geadviseerde 95 procent voor BMR. Maar de stijgende lijn van de opkomst is „hoopvol”, zegt jeugdverpleegkundige Wessel. „Het is een zaak van de lange adem. Iedere buurt vraagt een eigen aanpak. Als het makkelijk was, was de vaccinatiegraad al lang hoger geweest.”


Lees ook

In Den Haag wordt de lage vaccinatiegraad bestreden met een AI-hologram dat vragen over inentingen beantwoordt

Een vaccinatie in een niervormig bakje.