In de slotfase van de campagne domineert het strategisch kiezen

Al snel na het begin van het EenVandaag-debat van maandag wordt duidelijk hoe graag de lijsttrekkers in de laatste campagnedagen willen waarschuwen voor elkaar. PVV-leider Geert Wilders begint bij het onderwerp migratie over GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans, die op dat moment niet eens op het podium staat. Dilan Yesilgöz (VVD) en Pieter Omtzigt (NSC) staan er wel, en omdat zij volgens Wilders onduidelijk zijn over een kabinet met de PVV, richt hij zich expliciet tot hun kiezers. „Een stem op NSC of de VVD kan betekenen dat GroenLinks-PvdA het voor het zeggen krijgt, er is maar één manier om dat te voorkomen: de PVV zo groot mogelijk maken.”

De slotfase van de verkiezingscampagne is de laatste dagen veranderd in een strategisch steekspel. In plaats van op de inhoudelijke thema’s leggen de lijsttrekkers van de grote partijen de nadruk op de mogelijke coalitievorming, en proberen zo de kiezer te bewegen tot een strategische stem. Frans Timmermans en Rob Jetten waarschuwden de afgelopen dagen voor een „ extreem-rechts kabinet” nu de PVV in de peilingen stijgt. Deze dynamiek van rechts versus links is ongunstig voor het NSC van Pieter Omtzigt, die zichzelf deze campagne als middenpoliticus presenteerde die zowel met rechts als links kan samenwerken.

Doordat wel vier partijen kans lijken te maken om de grootste te worden, zijn er behoorlijk veel kiezers die woensdag een strategische stem overwegen, bleek maandag uit nieuwe onderzoeken van EenVandaag en I&O. Bij de kiezers die GroenLinks-PvdA willen stemmen, speelt dit een grote rol: ruim de helft doet dit mede uit strategisch oogpunt, anders zouden ze bijvoorbeeld op D66, SP of Volt stemmen. Deze kiezers geven aan dat zij inderdaad „het risico op een rechts kabinet” kleiner willen maken.


Lees ook
Als je niet luistert maar kijkt naar lijsttrekkers: wat zie je dan? Drie experts over wat politici laten zien – en of dat werkt

Van links naar rechts: Frans Timmermans, Caroline van der Plas, Pieter Omtzigt en Dilan Yesilgöz.

Voortrekkersrol

Met strategisch stemmen heb je geen garantie op succes, zegt politicoloog Tom van der Meer (Universiteit van Amsterdam). „In de campagne- en mediadynamiek gaat het al weken over de vraag: wie wordt de grootste? Maar daar gaat het bij Tweede Kamerverkiezingen niet om. De grootste partij wordt in Nederland getalsmatig steeds kleiner, het heeft vooral symbolische waarde.” Van der Meer erkent wel dat de grootste partij in Nederland traditiegetrouw „de voortrekkersrol” krijgt in de formatie, maar dat geeft volgens hem niet de zekerheid dat zij ook een kabinet kan leiden.

Zeker bij een overwinning van de PVV of GroenLinks-PvdA is het maar de vraag of andere partijen een kabinet met premier Wilders of Timmermans mogelijk willen maken, zegt Van der Meer. In het geval van de PVV omdat veel andere partijen moeite hebben met de anti-rechtsstatelijke voorstellen van Wilders, bij Timmermans omdat getalsmatig een coalitie met links-progressieve bondgenoten onmogelijk lijkt. „Het is volkomen legitiem om strategisch te stemmen, maar een strategische stem heeft een onzekere uitkomst. Je streeft een doel na dat je niet met je eigen, ene stem kunt behalen.”

Met veel nog zwevende en strategisch denkende kiezers is er bij de slotdebatten op tv nog veel te winnen. Bij EenVandaag reageerde D66-leider Rob Jetten fel op zijn concurrent Timmermans toen deze hem verweet in Rutte IV het stikstofprobleem niet te hebben opgelost. Jetten herinnerde Timmermans er direct aan dat juist de GroenLinks-PvdA-leider de doelstelling van halvering van de uitstoot in 2030 deze campagne al heeft losgelaten. „We gaan het klimaat niet redden als progressieve politici geen ruggengraat tonen”, beet Jetten hem toe.

politicoloogTom van der Meer Strategisch stemmen geeft geen garantie op succes

Wilders richtte zijn pijlen bij het thema migratie ook op Yesilgöz, die hij verweet wel ferme campagnetaal over migratie te spreken, maar het in de praktijk niet waar te maken. „De VVD heeft tien jaar het tegenovergestelde gedaan, asielrecord na -record gebroken.” Yesilgöz herhaalde haar mantra dat Wilders met zijn ‘grenzen dicht’-beleid Nederland „kapot wil maken”, maar sluit samenwerking met de PVV niet uit.

Die strategie, door Yesilgöz in augustus ingezet toen ze lijsttrekker werd, pakt voor de VVD niet erg lekker uit. Hoewel de partij al redelijk lang stabiel staat in de peilingen, lijkt vooral de PVV garen te spinnen bij de opening die Yesilgöz bood. De PVV zat in de peilingen tot in augustus in het slop, maar bleef gestaag stijgen sinds de VVD de partij van Wilders niet meer uitsluit.

Uit het EenVandaag-onderzoek van maandag blijkt dat 43 procent van de kiezers die woensdag de PVV overweegt dat ook om strategische redenen doet. Deze kiezers, die anders naar eigen zeggen voor partijen als FVD, JA21 of BVNL zouden gaan, denken dat alleen de PVV serieuze kans heeft om in een rechts kabinet mee te regeren.


Lees ook
NRC Stemhulp: dit staat in de verkiezingsprogramma’s 2023

NRC Stemhulp: dit staat in de verkiezingsprogramma’s 2023