Voor het eerst sinds zijn kankerdiagnose is de Britse koning Charles op een grote buitenlandse reis. Vrijdag komt hij voor een zesdaags bezoek aan in Australië, waarna hij verder reist naar de eilandstaat Samoa. Volgens kenners heeft Charles niet voor niets zijn geliefde Australië uitgekozen als eerste bestemming. Hij is hier vaak geweest en studeerde als jonge prins een half jaar in Geelong, in de buurt van Melbourne. Voor het bezoek pauzeert hij zelfs zijn kankerbehandeling.
Maar Charles wordt niet door iedereen met open armen ontvangen. Zijn bezoek heeft de discussie over de afschaffing van de monarchie nieuw leven ingeblazen. Na de dood van koningin Elizabeth II in 2022 vond de Australische premier Anthony Albanese het „niet het moment” om het over een republiek te hebben. De Australische Republikeinse Beweging (ARM) gaf daar gehoor aan. Maar inmiddels draait de campagne weer op volle toeren.
Lees ook
In het rijk van koning Charles III gaat de zon straks misschien tóch onder
De organisatie, in 1991 mede opgericht door de latere Australische premier Malcolm Turnbull, kondigt het bezoek van Charles aan alsof het de afscheidstournee van een oude rockband betreft. Begeleid door gitaarsolo’s klinkt een ronkende voice-over als een Australische Ron Brandsteder: „De koninklijke Oz-afscheidstour! Aangeboden door u, de Australische belastingbetaler. Mis uw kans niet om afscheid te nemen van het koningshuis.” Op posters en T-shirts staan Charles, Camilla en William afgebeeld als zonnebril-dragende rocksterren.
Referendum
De discussie over de Australische monarchie is niet nieuw. In 1999 organiseerde de regering van de toenmalige liberale premier John Howard een referendum over een grondwetswijziging om het land in een republiek te veranderen. Tegen de verwachting in stemde toen een kleine meerderheid van 55 procent tegen het plan.
Maar dat is inmiddels vijfentwintig jaar geleden, en de Australische demografie is sindsdien behoorlijk veranderd. „Meer dan de helft van Australiërs is in het buitenland geboren, of heeft ouders die in het buitenland zijn geboren. Een Britse vorst past niet meer bij ons”, zei Esther Anatolitis, vice-voorzitter van de Australische Republikeinse Beweging, tegen de publieke omroep ABC.
Toch zijn opiniepeilingen niet eenduidig. Uit een recente peiling van Rupert Murdochs Australische mediabedrijf News Corp blijkt dat 45 procent van de Australiërs de monarchie steunt. 33 procent is voor een republiek, de rest is onbeslist.
Of Australië een republiek moet worden, is aan het Australische volk om te bepalen
Maar volgens een andere peiling, uitgevoerd door de ARM, heeft 60 procent van de bevolking liever een Australisch staatshoofd dan koning Charles, en staat 92 procent open voor een toekomstige Australische republiek. „Er zijn veel verschillende peilingen geweest door verschillende organisaties, die ook andere vragen stellen. Je kan die uitslagen niet vergelijken of aannemen dat het precies weergeeft wat Australiërs vinden van de monarchie”, zei Anatolitis.
In aanloop naar Charles’ bezoek hadden de republikeinen de koning verzocht om vrijwillig het koningschap van Australië op te geven. „De koning heeft een diepe liefde en genegenheid voor Australië”, schreef zijn secretaris in een reactie die afgelopen week openbaar werd gemaakt. „Hij handelt op advies van zijn ministers. Of Australië een republiek moet worden, is aan het Australische volk om te bepalen.”
Minister voor de republiek
Politiek gezien ligt het onderwerp gevoelig. De Australische premier Anthony Albanese is al jaren een groot voorstander van een Australische republiek. Bij aanvang van zijn termijn in 2022 stelde hij zelfs een minister voor de republiek aan en stuurde hij aan op een nieuw referendum over de monarchie. „Australië verdient een Australisch staatshoofd”, zei hij in 2023 rond de kroning van Charles.
Maar nadat een referendum over de erkenning van de Australische inheemse bevolking vorig jaar mislukte, is een nieuwe stemming over de toekomst van de monarchie voorlopig van de baan. Een paar maanden geleden werd de rol van minister voor de republiek stilletjes uit het kabinet geschrapt.
Lees ook
Overleeft de Britse monarchie na koningin Elizabeth II?
Toch blijven veel republikeinen zoals Anatolitis geloven in een toekomstige Australische republiek. „In het moderne Australië past een monarchie niet meer. Wij kijken uit naar een toekomst met een Australisch staatshoofd, democratisch gekozen, en die alleen aan ons verantwoording schuldig is”, zei ze tegen ABC. De komende dagen worden ludieke acties verwacht tijdens het bezoek van de koning aan Sydney en Canberra.