In 2024 grootste stijging cao-lonen in ruim veertig jaar tijd

De gemiddelde cao-loonstijging in 2024 was de hoogste in meer dan veertig jaar tijd. De cao-lonen lagen gemiddeld 6,6 procent hoger dan in 2023. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag. De laatste keer met een hogere toename van de gemiddelde cao-lonen was in 1982.

In 2023 stegen de lonen ook al hard: gemiddeld 6,1 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Toen waren de hoogste loonstijgingen nog te zien bij de overheid, waar werknemers er 7,2 procent op vooruit gingen.

Dit jaar gingen juist particuliere bedrijven en gesubsidieerde instellingen aan kop: bij allebei kwam er 6,7 procent bij, terwijl de cao-lonen bij de overheid 6,2 procent omhoog gingen.

Inflatie

Het is niet gek dat juist in 2023 en 2024 zulke hoge loonstijgingen plaatsvonden. Vanaf 2022 kreeg Nederland op diverse momenten te maken met torenhoge inflatiecijfers, waardoor burgers hun koopkracht zagen afnemen en veel mensen betalingsproblemen kregen.

De grootste stijger was dit jaar de onroerendgoedsector. Daar schoten de cao-lonen met maar liefst 12,4 procent omhoog. Ook horeca, kappers, uitvaartondernemingen en vakbonden zagen de cao-lonen harder toenemen dan andere bedrijfstakken.

Opvallend detail: de loonstijging was het geringst in de sector vervoer en opslag (4,7 procent), terwijl die in 2023 met 8,5 procent nog de grootste stijger was.

De reële cao-loonstijging, waarbij het loon gecorrigeerd wordt voor inflatie, lag in het vierde kwartaal van dit jaar rond de 2,6 procent. „Een exact cijfer is nog niet te geven, omdat het inflatiecijfer voor het vierde kwartaal in januari bekend wordt”, aldus het CBS. Het bureau baseert zich voor de voorlopige cijfers over 2024 op 98 procent van de cao’s. Driekwart van de werknemers in Nederland valt onder een cao.