In 2023 wereldwijd 45 journalisten gedood tijdens werk, daling ondanks oorlogen

In 2023 zijn er tot 1 december 45 journalisten gedood tijdens hun werk. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerd rapport van Reporters Without Borders (RSF). 521 journalisten zitten gevangen, 84 zijn vermist en 54 worden gegijzeld.

De meeste journalisten zijn in de Gazastrook om het leven gebracht tijdens hun werk: in totaal dertien. In totaal verloren 63 journalisten het leven door de Israël-Hamas oorlog, maar de meesten waren op dat moment niet aan het werk. De International Federation of Journalists sprak in een rapport afgelopen week over 68 journalisten. Behalve in de Gazastrook kwamen er ook journalisten in onder andere Oekraïne, Syrië, Afghanistan en Kameroen om het leven.

Ondanks de oorlog in Gaza zijn er in 2023 tot dusver minder journalisten omgekomen tijdens hun werk dan in de voorgaande jaren. Wat meespeelt volgens secretair-generaal van RSF, Christophe Deloire, is dat nieuwsorganisaties hun journalisten sinds de oorlogen in Syrië en Irak beter beveiligen. Een andere reden is onder meer dat deze oorlogen voorbij zijn en er in die landen veel minder journalisten komen. In de periode tussen 2003 en 2022 werden bijna 600 journalisten om het leven gebracht in het Midden-Oosten.

Meeste gevangenen in China

In China zitten in 2023 opnieuw de meeste journalisten in de gevangenis. Alleen al in Hong Kong en de regio Xinjiang – het gebied waar de Oeigoeren wonen – wordt een kwart van het totaal wereldwijd vastgehouden: 121 journalisten. Ook zitten in China de meeste vrouwelijke journalisten opgesloten: in totaal 14. Na China houdt Myanmar de meeste journalisten gevangen: 68 journalisten.

In Myanmar worden de journalisten onder meer opgepakt voor het ‘verspreiden van nepnieuws’, zonder dat de Myanmarese autoriteiten daarvoor bewijs hebben. Als derde volgt Wit-Rusland met 39 gevangen journalisten, onder wie 10 vrouwen. Dit heeft te maken met het groeiende repressieve beleid in dat land.

In het afgelopen jaar werden zeven journalisten ontvoerd, van wie er twee nog worden gegijzeld door hun ontvoerder. Sinds november zitten twee Malinese journalisten vast in het noorden van Mali. De andere 52 gegijzelde journalisten bevinden zich in Syrië (38), Irak (9), Jemen (4) en Mexico (1). Meer dan de helft van de 84 vermiste journalisten bevindt zich in Latijns-Amerika, waarbij Mexico opnieuw koploper is met een derde van de vermisten.


Lees ook
In Hongkong weet de pers niet hoe vrij de pers nog is

Ronson Chan van de HKJA bij de rechtbank, afgelopen dinsdag.


Leeslijst