Impasse compleet: Thaise verkiezingswinnaar Limjaroenrat kan geen premier meer worden na beslissing Hooggerechtshof

Thaise politiek Door doelbewuste sabotage door de junta komt het Thaise politieke speelveld piepend tot stilstand, ondanks een overtuigende overwinning van Limjaroenrat en zijn coalitie met nummer twee Thavisin.
Pita Limjaroenrat is een progressieve jonge politicus, die de macht van de junta wil doorbreken.
Pita Limjaroenrat is een progressieve jonge politicus, die de macht van de junta wil doorbreken. Foto Athit Perawongmetha/Reuters

In Thailand lijkt de weg naar het premierschap voor de progressieve Pita Limjaroenrat (42) definitief afgesloten, ondanks een indrukwekkende verkiezingsoverwinning eerder dit jaar. Afgelopen maand besloot het parlement dat Limjaroenrat na een eerdere mislukte nominatie niet opnieuw kon worden voorgedragen als premierskandidaat. Zijn partij, Move Forward, probeerde via het Hooggerechtshof alsnog een nieuwe stemming mogelijk te maken, maar het Hof wees het verzoek van de partij woensdag af.

Lees ook Sabotage en verraad blokkeren Thaise democratische hervormingen

Daarmee lijkt de impasse in de Thaise politiek compleet. Allleen de leider van de tweede partij van het land, de populistische Srettha Thavisin (60), maakt nog een kans om premier te worden in de volgende stemronde. Hij was een coalitie aangegaan met Move Forward, maar die heeft hij inmiddels verbroken. Om premier te worden moet hij zich langs twee politieke obstakels wurmen: het democratisch verkozen parlement en de senaat, waarvan de leden door de militaire junta zijn benoemd. De senaatsstemming heeft Limjaroenrat de kop gekost, maar Tavishin lijkt meer bereid samen te werken met de junta. Naar verwachting wordt binnen enkele dagen gestemd over het premierschap van Thavisin.

Dat het Thaise politieke speelveld piepend tot stilstand komt, ondanks een overtuigende overwinning van Limjaroenrat en zijn coalitie met Thavisin, is het resultaat van doelbewuste sabotage door het leger en de rijke koningsgezinde elite. De junta maakte het in 2019 onmogelijk voor een premierskandidaat om benoemd te worden zonder instemming van de door henzelf benoemde senaat. Limjaroenrat wil de stevige grip op de macht die het leger heeft doorbreken, en daarom werd hij uitgesloten van het premierschap deze verkiezingen.