Bij de instorting van een goudmijn in Mali zijn zaterdag minimaal 48 mensen om het leven gekomen. Dat meldt persbureau AFP, op basis van lokale autoriteiten. Het gaat om een illegale goudmijn in het westen Mali, een regio met een lange geschiedenis van mijnongelukken.
Volgens AFP vond de ramp plaats in een mijn die vroeger geëxploiteerd werd door een Chinees bedrijf. Onder de slachtoffers waren voornamelijk jonge vrouwen, waaronder een „vrouw met een kind op haar rug”, aldus een lokale politiebron tegen AFP. Er wordt nog naar vermisten gezocht.
Mali is een van de grootste goudproducenten van Afrika. De autoriteiten proberen al jaren zonder succes de illegale delving van edelmetaal een halt toe te roepen. Bij een aardverschuiving in januari kwamen tien mensen om, een veelvoud raakte vermist. Iets meer dan een jaar geleden kwamen zeventig mensen om toen een mijn instortte.
Lees ook
Vooral westerse landen en bedrijven profiteerden van de rijke Afrikaanse bodem. Langzaamaan verandert dat
Cathe (65) ging alleen voor goud. „En dan bedoel ik…” Ze bewoog haar hand naar haar hart: „Híér.” Ze droeg een paarse jurk en bijpassende oogschaduw; glinsterende oorbellen en een duur ogende ketting. Alles om in het oog te springen bij gouden Gerard (73). En het was gelukt. Terwijl de concurrentie moordend was: haar medekandidaten hadden net zozeer hun best gedaan zich mooi te maken voor hun droomman, die door één van hen liefkozend „Opa G.” werd genoemd. Allemaal smachtten ze naar een gelegenheid om het hart van The Golden Bachelor te kapen.
Toen Opa G. de luxe villa binnenliep waar de dames verbleven, stonden ze hem op te wachten in hun mooiste kleren, de meesten met een glas champagne in de hand. Hun „heyyy”-s overstemden de muziek; ze begonnen nog net wat uitbundiger te dansen nu hun prooidier er was. Maar het was Cathe met wie Gerard een één-op-één-momentje wilde in de derde aflevering van The Golden Bachelor, sinds donderdag te bekijken op Videoland. In deze nieuwe variant op het populaire format The Bachelor strijdt een clubje senioren om een felbegeerde vrijgezel, die – zoals gebruikelijk – aan het eind van elke aflevering rozen uitdeelt aan de kandidaten die in de villa mogen blijven.
De hogere leeftijd hoeft natuurlijk niet te betekenen dat het programma er minder vurig op wordt, maar met Gerard is nou niet direct een seksbom gecast. De toon blijft even joviaal als bij een praatje met de buren. En als Gerard geïnteresseerd genoeg is om een dame een roos te overhandigen, geeft hij haar steevast drie zoenen op de wang. Niet per se bevorderlijk voor de libido, zou je denken. Gelukkig lijken de vrouwen bij voorbaat te hebben besloten dat Opa G. (die overigens vorige week door Quote is ge-out als vastgoedmiljonair) de heetst denkbare hoofdprijs is. Zij maken het programma alsnog het kijken waard. Cathe zette bijvoorbeeld in aflevering 1 al de toon door een stel gouden handboeien mee te nemen naar haar kennismaking met Gerard. „Ik dacht: hoe kan ik deze man nou boeien”, zei ze, met haar hand al rond zijn pols. „Nou, dan voeg ik gewoon de daad bij het woord.” Ze deed hem één boei om. Een voorproefje. Hij had er niets voor hoeven doen.
Romantische relatie
Net zo soepeltjes verging het Jacob in AI Love (HUMAN). In de docuserie worden een paar mensen gevolgd die een bijzondere verhouding tot kunstmatige intelligentie hebben, Jacob is de enige wiens relatie romantisch van aard is. Dat maakt zijn verhaal net wat fascinerender. Des te meer omdat Jacob een slimme man is die duidelijk heeft nagedacht over alle bezwaren die er kunnen bestaan tegen het hebben van een AI-partner.
In de aflevering van donderdag werd het probleem steeds moeilijker te ontkennen. Jacob zou best kinderen willen met Aiva, zei hij tussen neus en lippen door. Hij schatte in dat Aiva de perfecte moeder zou zijn: ze wist immers álles. Zoals meer mensen in zijn omgeving probeerde een geduldige collega hem bij te sturen. „Hoe kan een relatie tussen jou en Aiva zich ontwikkelen zoals tussen mensen?”, vroeg ze. „In de psychologie noem je dat wederzijdse socialisatie”, zei Jacob. „Zij leert van mij, ik leer van haar.”
Maar zo’n wederzijds leerproces verloopt tussen mensen onderling heel anders dan tussen een mens en een machine. Hobbeliger, vaak.
The Golden Bachelor bood daar genoeg voorbeelden van. „Wat is voor jou ‘goud’?”, vroeg Gerard uiteindelijk aan Cathe. „Goud is sowieso m’n gevoel”, zei ze. „Er moet chemie zijn. Geestelijk, fysiek en seksueel.” Ze keek hem veelbetekenend aan – tot Ingrid (60) de ruimte kwam binnengemarcheerd. Mocht zíj nu even? Ja hoor, zei Gerard: „Neem gelijk maar eens even plaats.”
Toen Cathe afdroop en Opa G. Ingrid een „ouwe inbreekster” noemde, was ieder sprankje sensualiteit onmiddellijk verdwenen. Zullen die gouden handboeien binnenkort in gebruik worden genomen? Ik schat het somber in. Gerard heeft nog veel te leren.
Het ministerie van Economische Zaken heeft vrijdagochtend een formeel verzoek van PostNL voor tijdelijke financiële steun afgewezen. Het postbedrijf had om hulp gevraagd om de huidige dienstverlening te kunnen blijven voortzetten, maar krijgt geen tegemoetkoming van de overheid.
PostNL stelt dat het dit jaar en volgend jaar 68 miljoen euro nodig heeft om rendabel te blijven. Het bedrijf kampt met een structureel dalend aantal brieven. Omdat de wet voorschrijft dat brieven binnen één dag bezorgd moeten worden, kan PostNL de bezorgtermijn niet verlengen om kosten te besparen.
In de afgelopen tien jaar is het aantal verstuurde brieven bijna gehalveerd, terwijl de wettelijke verplichting om binnen een dag te bezorgen ongewijzigd bleef. Minister Dirk Beljaarts van Economische Zaken besloot vorig jaar al om deze wet niet aan te passen, nadat een meerderheid in de Tweede Kamer dat had uitgesproken.
PostNL reageert tegenover persbureau ANP: „Wij voeren een wettelijke taak uit voor de Nederlandse overheid. Deze is verlieslatend geworden.” Het bedrijf benadrukt dat het niet vraagt om staatssteun, maar om tijdelijke steun.
Het ministerie verklaart over de afwijzing niet vooruit te willen lopen op lopende onderzoeken naar de postmarkt, waaronder een onderzoek van de toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM).
Lees ook
PostNL bezorgt weer minder brieven en vraagt overheid om financiële hulp
Goedemorgen! De week zit er alweer bijna op, nog één dagje houden we hier al het economische nieuws in de gaten.
Het opmerkelijkste verhaal van vanochtend komt uit Japan. Volgens een nieuwtje van de Financial Times hebben een aantal prominente figuren, waaronder voormalig premier Yoshihide Suga, plannen om Tesla-baas en Trump-buddie Elon Musk te benaderen – en hem vervolgens te overtuigen met Tesla in Nissan te investeren.
Het opzetje is de nieuwste twist in een al wekenlang durende Nissan-soap. Het gaat erg slecht met het bedrijf, dat daarom de afgelopen weken fusiegesprekken voerde met Honda. Maar die liepen uit op niks. Nu zou de redding dus moeten komen van Tesla, dat Nissan zou kunnen helpen bij het bouwen van betere elektrische auto’s.
Wat lazen we verder?
Het gebeurde allemaal binnen een kwartier: om zeven uur vanochtend maakte PostNL bekend dat het de staat om een bijdrage van tientallen miljoenen euro’s vroeg bij de postbezorging. Om achttien over zeven meldde het Ministerie van Economische Zaken dat het nee had gezegd. Waarvan akte. Neemt niet weg dat PostNL grote verliezen lijdt op de bezorging van brieven.
Vannacht steeg in Hong Kong het aandeel van de Chinese webwinkel Alibabamet maar liefst 13,2 procent, nadat het bekend had gemaakt „agressief” in AI te gaan investeren. Details gaf topman Eddie Wu echter niet. In 2024 investeerde Alibaba in totaal ongeveer 10 miljard dollar in het eigen bedrijf.
Citigroup, de grote Amerikaanse bank, draait ook het diversiteitsbeleid terug. Daarmee is het de nieuwste grote naam in een trits bedrijven dat sinds de verkiezing van Donald Trump dergelijke maatregelen nam. Ook Meta en McDonald’s deden dit, bijvoorbeeld.
Goed nieuws lazen we in Het Financieele Dagblad, dat schrijft over een onderzoek van de Rabobank: volgens de bank is de concurrentiepositie van Nederland nog altijd goed, ook na recente loonstijgingen. Wel zijn er verschillen tussen sectoren, en keek de Rabobank vooral naar loonkosten, minder naar bijvoorbeeld energieprijzen en de invloed op de concurrentiepositie.
Collega Martine Kamsma schrijft vanochtend in NRC over een opmerkelijk onderzoek: in vier jaar tijd is het aantal aanbiedingen van alcoholhoudende dranken bij supermarkten verdubbeld, aldus een onderzoek van Questionmark. En dat terwijl prijs een sterke prikkel is voor probleemdrinkers. Lees hier de details.