Illegale alcohol veroorzaakt vergiftigingsschandaal in Zuid-India, 36 doden

Minstens 36 mensen zijn in India overleden door illegaal gebrouwen alcohol, melden internationale persbureaus donderdag. In de drank zou methanol zitten, een giftige alcohol die ontstaat door een fout in het brouwproces. Sinds woensdag zijn ruim honderd mensen opgenomen in verschillende ziekenhuizen in het Zuid-Indiase district Kallakurichi met klachten als buikpijn, braken en diarree.

„Het had niet mogen gebeuren,” schreef de lokale districtsminister, M.K. Stalin, donderdag op X. „Actie is ondernomen tegen ambtenaren die gefaald hebben dit te voorkomen”. Het bestuur van de deelstaat Tamil Nadu, waarin Kallakurichi ligt. schorste tien ambtenaren vanwege het incident, waaronder de politiechef van het district en een toezichthouder. Ook heeft de politie een man gearresteerd die illegale drank verkocht, en 200 liter methanol-bevattende sterke drank in beslag genomen. In sommige Indiase deelstaten zijn alcoholische dranken verboden, elders verkopen overheidswinkels officiële merken. Niet iedereen kan zich dat veroorloven. Daarom verkopen smokkelaars op de zwarte markt goedkope drank van onzuivere kwaliteit.

Methanol is een soort alcohol die gebruikt wordt in huishoudproducten, in de industrie en als brandstof. Het kan ook ontstaan in het brouwproces van alcoholische dranken wanneer het brouwen niet juist gebeurt, waardoor methanol in giftige hoeveelheden in de drank terechtkomt. India kent meerdere van dit soort drankschandalen: in 2022 stierven er minstens 72 mensen door vergiftigde sterke drank bij twee verschillende incidenten in andere Indiase deelstaten.