‘Ik las dit boek eerst totaal verkeerd’

‘Vier jaar geleden las ik voor het eerst De alchemist van Paula Coelho, maar het boek maakte totaal geen indruk op me. Dat lag niet aan het boek, maar aan de manier waarop ik het las. Ik vloog erdoorheen, puur omdat ik een klassieker wilde lezen om erover te kunnen meepraten met anderen. Het ging me niet om het verhaal, maar om het idee dat ik een belangrijk boek zou kunnen afvinken. Natuurlijk werkte dat niet.

Als kind las ik heel graag, maar op de middelbare school kakte mijn plezier in het lezen helemaal in. Ik focuste me op voetbal, dat was alles voor me. Maar toen mijn carrière als professioneel voetballer anders verliep dan ik wilde, voelde ik op mijn 23ste de behoefte om mezelf verder te ontwikkelen. Ik had het idee dat ik iets in te halen had. Dat leidde er uiteindelijk toe dat ik Cultuurwetenschappen ging studeren.

Toch was het nog steeds lastig om het lezen weer op te pakken. Ik benaderde lezen alsof het huiswerk was, net als vroeger op school. Maar dit keer was het huiswerk dat ik mezelf had opgelegd. Dat is geen goede manier van lezen.

Het verhaal van De alchemist is eigenlijk heel simpel. Hoofdpersoon Santiago is een herdersjongen. Hij heeft zijn schapen en doet lekker rustig zijn ding. Totdat er een koning langskomt die hem vertelt dat hij een schat moet gaan zoeken in Egypte.

Met bevriende voetballers zat ik destijds al in een leesclub waarin we De alchemist bespraken. De andere spelers kwamen met allerlei slimme observaties. Ik dacht: hoe hebben zij dat eruit gehaald? Wat heb ik gemist? Ik las later De geschiedenis van mijn seksualiteit (2021) van Tobi Lakmaker. Hij beschreef ook dat je bepaalde boeken soms alleen leest omdat je ze gelezen wilt hebben. Dat had ik met dit boek ook gedaan. Ik besloot De alchemist opnieuw op te pakken en er nu meer tijd voor te nemen.

Dit keer las ik de roman in delen, legde het regelmatig weg en maakte aantekeningen. Dat klinkt misschien heel intensief, al die aantekeningen, maar voor mij voelde dat juist ontspannend.

Voor mij is een goed boek een boek dat veel bij me losmaakt. Ik vind het fijn om er helemaal op los te associëren. De alchemist kwam voor mij bij die tweede keer echt tot leven. Tijdens het lezen moest ik bijvoorbeeld vaak denken aan het nummer Vandaag ben ik gaan lopen van Acda en de Munnik. Dat heeft ook dat gevoel van ergens naartoe onderweg zijn.

Bij de eerste lezing richtte ik me vooral op het verhaal: Santiago moet een schat vinden, dat is wat ik eruit haalde. Maar bij herlezing merkte ik hoe filosofisch het boek eigenlijk is. Ik lette ook veel meer op de taal. Het zit vol mooie zinnen die je zo op een tegeltje zou kunnen zetten. Het cliché: de reis ernaartoe is belangrijker dan de bestemming, gaat in dit boek helemaal op. Santiago leert veel over zichzelf op die reis.

Door De alchemist opnieuw te lezen kwam ik erachter dat een boek veel meer kan betekenen als je het op het juiste moment leest, en als je er echt de tijd voor neemt. Het is nu een van mijn favoriete boeken.”