‘Ik had mensen als Trump en Vance wel in hun gezicht kunnen spugen’

Pesten. Chantage. Een publieke vernedering. Krystyna Zjoek is fel en uitgesproken over de openlijke ruzie vrijdag tussen Volodymyr Zelensky aan de ene kant en Donald Trump en JD Vance aan de andere kant. „Als ik in Zelensky’s schoenen had gestaan”, laat ze weten vanuit de West-Oekraïense stad Liviv, „had ik me waarschijnlijk niet kunnen inhouden – ik had zulke zogenaamde diplomaten in het gezicht gespuugd.”

Zelensky was naar de Verenigde Staten gereisd om met Trump een grondstoffenakkoord te tekenen. Daarnaast wilde hij graag van de Amerikaanse president weten wat hij kan verwachten van Washington in de oorlog tegen Rusland. Welke militaire hulp kunnen de Verenigde Staten geven? En wat voor veiligheidsgaranties? Voor het oog van de wereld ontaardde de ontmoeting in een knallende ruzie.

Zjoek, die werkt als marketing manager bij een pizzabezorgbedrijf en geld inzamelt voor de Oekraïense krijgsmacht, voelde zich ongemakkelijk toen ze live op tv zag hoe „hoe mijn president werd gechanteerd en gepest, onder druk werd gezet om een ongunstige deal te tekenen die ons absoluut niets garandeert”.

Want tegenover het grondstoffenakkoord staan geen veiligheidsgaranties voor Oekraïne. „Maar op de een of andere manier wordt van ons verwacht dat we onze natuurlijke hulpbronnen opgeven. Rusland wil ons land innemen en nu grijpen de Verenigde Staten ook naar chantage.” Uiteindelijk werd er niets getekend.

‘Ondraaglijk’

„Het was ondraaglijk om de toon te zien die Vance en Trump gebruikten toen ze onze president spraken. Het leek op pure pesterij en dwang. Dit soort diplomatie is volkomen onacceptabel – het is een schande.”

Zjoek (31) staat volledig achter Zelensky. De gebeurtenissen motiveren haar. „Ik heb niet op hem gestemd, maar ik steun zijn besluit om Oekraïne niet op te geven volledig. Wat Trump doet, motiveert me juist nog meer om ons leger te steunen, meer geld te geven, onszelf te versterken en alleen op onszelf te vertrouwen.”

Inwoners lopen langs verwoeste huizen in Kramatorsk, dicht bij de frontlinie in het oosten van Oekraïne.
Foto Tetiana Dzhafarova/AFP

Maar de ontwikkelingen baren haar wel degelijk zorgen. Oekraïne kan Amerikaanse militaire steun goed gebruiken, beseft Zjoek. Ze las na de ontmoeting dat Washington mogelijk militaire hulp stopzet. „Als dit betekent dat de Amerikanen ons geen inlichtingen meer verstrekken over Russische raketbedreigingen, dan heeft dat direct gevolgen voor mij. Ik heb een paar minuten de tijd om naar een schuilplaats te gaan, om mezelf een kans te geven een raketaanval te overleven. Als de Verenigde Staten dit daadwerkelijk doen. Ik heb er geen woorden voor.”

Valstrik

Oekraïners zijn boos, ziet Volodymyr Doebovyk (55), universitair hoofddocent en directeur van het Centrum voor internationale studies aan de Metsjnykova-universiteit in Odesa. „Niet zozeer vanwege Trumps aanvallen op Zelensky. Ze zien het als een aanval op hun land.”

Hij beschrijft wat er vrijdag gebeurde als „gruwelijk, verschrikkelijk”. Zelensky was niet voorbereid op vijandigheden en vernedering, zag Doebovyk. „Dit was een valstrik. Dit was gepland, met zoveel media in die ruimte voor een lange tijd.”

Doebovyk is bezorgd én gemotiveerd. Bezorgd, omdat Oekraïne de Amerikaanse militaire, financiële en diplomatieke steun hard nodig heeft. „Zonder dat wordt het moeilijk vechten.” Vreest hij anders voor het voortbestaan van Oekraïne? „Dat niet, maar aan het front wordt het zwaarder.”

En gemotiveerd, omdat hij Trumps narratief dat Zelensky schuldig is aan de oorlog wil bestrijden. Doebovyk ziet dat de Amerikaanse president nooit iets slechts zegt over Vladimir Poetin. „Die explosie in de oval office ontstond toen Zelensky Poetin een moordenaar en terrorist noemde. Dat viel totaal niet goed bij Trump. Zelensky deed wat hij moest doen: hij legde het Oekraïense standpunt uit versus Trumps Russische narratief.”

Zelensky’s optreden heeft kwaad bloed gezet in Washington. De Republikeinse senator Lindsey Graham, die Oekraïne voorheen steunde, suggereerde dat de Oekraïense president moet opstappen. „Ik weet niet of we nog een keer zaken kunnen doen met Zelensky”, zei hij tegenover de pers nadat de ontmoeting tussen de Amerikaanse en Oekraïense leiders in een fiasco was geëindigd.

Militairen aan de frontlinie in Pokrosvk.
Foto Maria Senovilla/EPA

„Of Zelensky president moet blijven of niet, is een beslissing die alleen de Oekraïners kunnen nemen”, klinkt Zjoek stellig. Bij sommige Oekraïners klinkt volgens Doebovyk kritiek op de president dat hij niet had moeten reageren op wat Trump en Vance tegen hem zeiden, maar de meesten zijn boos op het duo.

Het is niet het juiste moment om een andere president te kiezen, vindt Jehor Brajljan vanuit Kyiv. De wetenschapper aan de Luchtvaartuniversiteit in Kyiv ziet geen alternatieve kandidaten. En Rusland kan verkiezingen misbruiken door met propaganda polarisatie en chaos te zaaien binnen de Oekraïense samenleving.

Zelensky, vindt Brajljan (33) juist, moet vasthouden aan zijn eis van veiligheidsgaranties voor zijn land. Dat bleef hij herhalen tegenover Trump. „Daar gaat het om. Geen enkele Oekraïense politicus moet iets anders willen. Een andere president die een deal sluit zonder veiligheidsgaranties – dat is politieke zelfmoord in Oekraïne.”

Wat moet Zelensky doen sinds zijn aanvaring met Trump? Terug naar het Witte Huis? „Als ik hem was”, meent Zjoek, „zou ik me meer richten op onze Europese partners.” Zondag heeft de Oekraïense president in het Verenigd Koninkrijk een ontmoeting met Europese leiders.

„We moeten proberen deze schade te repareren”, adviseert Doebovyk de Oekraïense president, „maar niet ten koste van de Oekraïense belangen. Zelensky hoeft zich nergens voor te verontschuldigen. Waarvoor? Hij komt op voor Oekraïne. Het gaat om wapens en veiligheidsgaranties. Als hij hierin geen vooruitgang boekt, is er geen reden om terug te gaan. Wat krijg je dan? Nog meer beschuldigingen?”