Ik ga op vakantie en neem mee… inpaktips van fervente globetrotters

Een bekend begin van de vakantie: zittend op een uitpuilende koffer terwijl je de tegenstribbelende tanden van de rits forceert om in elkaar te grijpen. Hoe kan dat beter? 

Het internet staat vol tips. Stop je schoenen vol met sokken. Prop je strohoed vol ondergoed zodat hij zijn vorm houdt. En hou de kraag van een blouse stijf door er een opgerolde riem in te leggen.  

Op sociale media delen reizigers tips hoe ze zo compact mogelijk reizen, het liefst met één tas. Voor deze one-baggers – zoals de 840 duizend volgers van deze subreddit zichzelf noemen – maakt het niet uit of het gaat om een stedentrip van een drie dagen of een Balkantocht van zeven weken: meer dan één tas mag niet mee. 

Minimalistisch leren pakken is ook handig voor het inladen van de achterbak of wat meer bewegingsvrijheid tijdens het overstappen met de trein. En het wordt binnenkort wellicht nog relevanter als de Europese wens uitkomt om een rolkoffer als handbagage verplicht gratis te maken. Het voorgestelde model moet namelijk wel een stuk kleiner en lichter zijn dan de rolkoffers die nu in de cabine mee mogen. Daarnaast is minder bagage meenemen ook nog eens duurzamer: een lichtere auto of minder kilo’s op de vlucht betekent dat het voertuig minder brandstof verbruikt.  

Genoeg redenen om compact in te pakken dus. Een ervaren treinreiziger, stewardess en outdoorspecialist geven tips.  

1Stel het inpakken niet uit tot het allerlaatste moment

Sander Groen is al 24 jaar reisjournalist, maar inpakken blijft voor hem „een rotklusje”. Hij stelde het altijd uit tot de avond voor vertrek, om vervolgens tot diep in de nacht in te pakken, en daarna in bed te piekeren over wat hij was vergeten, terwijl de wekker alweer bijna afging. „Dan slaap je niet lekker en begin je je reis niet goed. Dus nu heb ik er een gewoonte van gemaakt om het de dag vóór vertrek te doen.”

2Plan je outfits en rol ze op

„Ik rol alles op, want dan kreukt het het minst”, zegt Marloes Felix, die al 33 jaar voor KLM vliegt, eerst als stewardess en nu als leidinggevende aan boord. Inmiddels heeft ze „binnen een halfuurtje” haar koffer ingepakt, ongeacht de bestemming. Ze plant al haar outfits per dag en activiteit, en rolt ze als één pakket op, met de bijpassende sieraden in het midden.

Verder organiseert ze haar bagage in lichtgewicht zakken, zogenoemde packing cubes. „Voor alles heb ik een tasje – sporten, slapen, oplaadkabels – die ik makkelijk in en uit mijn koffer kan gooien.” Verder verzamelt ze badmutsen uit hotels, die ze om rond zolen van haar schoenen spant zodat ze niet de rest vies maken. „En al mijn favoriete toiletspullen heb ik dubbel zodat mijn toilettas altijd is ingepakt.”

3Niet je hele koffer vullen met fantasie

In het boek How to pack maakt schrijver Hitha Palepu een streng onderscheid tussen ‘power pieces’ en ‘fantasy pieces’. De vertrouwde katoenen blouse die al jaren meegaat is een power piece, de knalroze kaftan van polyester die je in je verbeelding draagt tijdens een strandwandeling, is een fantasy piece. Natuurlijk is er plek voor een beetje fantasie op vakantie, maar Palepu is streng: houd een 80/20-verhouding aan. 80 procent van je koffer moet gevuld zijn met items waarvan je weet dat je ze gaat dragen. En, schrijft ze: „Nooit meer dan drie fantasie-items voor welke reis ook.”

Vooraf een inpaklijst maken lost volgens Palepu „90 procent van alle inpakproblemen op”, zo laat ze per mail weten. Minimalistisch inpakken kent wel uitzonderingen: voor onderbroeken vermenigvuldigt ze het aantal vakantiedagen met 1,5. „Van te veel onderbroeken krijg je geen spijt, van te weinig wel.”

4Snacks en stretchkleding: voor tijdens de vlucht 

Hou een klein tasje dichtbij tijdens de vlucht met spullen waar je snel bij wilt, zegt Felix, zoals een slaapmasker, oordopjes, noise-cancelling koptelefoon en snacks. In haar handbagage mist nooit een klein flesje tabasco. „Héérlijk”, lacht ze. „En in het zijvak stop ik mini’s: een crème voor je gezicht, omdat het droog is in het vliegtuig, oogdruppels, een kleine tandpasta.”

Vaak ziet ze passagiers die te koud gekleed zijn tijdens de vlucht. „Neem dus altijd een trui mee, ook als je naar een warm land gaat, want door de airconditioning in het vliegtuig kan je het flink koud krijgen.” En zorg ook dat je niet te strakke kleding aanhebt, zegt Felix, die baalt dat de broekband van haar KLM-uniform geen stretch heeft. „Je lichaam en je buik zwellen op tijdens de vlucht.”

Animatie Pepijn Barnard

5Plan een wasdag

Als je langer dan zo’n twee weken op pad gaat, hoef je niet voor elke dag een schoon shirt mee te slepen, tipt reisjournalist Groen. Het is slimmer om een wasmoment te plannen. „Stel ik ga drie weken op reis, dan pak ik in voor 12 dagen, en plan daarna een rustdag, ook om mijn was te doen. Zo’n dag is sowieso fijn om je even te herpakken, want reizen is intensief.”

6Hoe belangrijker het is, hoe dichter het op je lijf moet zitten  

Het item dat mensen het vaakst vergeten na hun vlucht? Hun paspoort in de stoelzak, zegt stewardess Felix. „Stop het daar nóóit in.” Berg ook niet je portemonnee, medicatie of andere waardevolle spullen op in je grote koffer: niet alleen kan je ruimbagage kwijtraken tijdens een vlucht, in treinen worden koffers vaak gestolen, ziet Groen. „Vooral op internationale trajecten waar de tussenstops elkaar snel opvolgen, zoals in de ICE tussen Amsterdam en Hilversum of tussen Duisburg en Düsseldorf. Daar kunnen dieven snel hun slag slaan.” 

Berg je grote bagage liever boven je hoofd op in de trein, in plaats van de bagagerekken aan het begin van de coupé. Groen: „Hoe belangrijker het is, hoe dichter het op je lijf moet zitten.” 

7Voor backpacks en fietstassen: verdeel het gewicht zorgvuldig  

Tijdens een trektocht is het belangrijk zo licht mogelijk bepakt te zijn en het gewicht zo goed mogelijk te verdelen, niet alleen voor het draaggemak maar ook voor je eigen veiligheid. „Stop zware spullen – zoals een tent, je toiletspullen, een grote camera – centraal tegen je rug aan”, zegt Gijs Loning, die outdoorspullen recenseert en tips deelt voor zijn website Outdoorguru. „Als je zware spullen onderin stopt, dan duwen ze in je onderrug, waardoor je bekken naar voren gaan om te compenseren, en dat loopt heel vervelend.”  

Je wilt ook niet dat de bovenkant van je backpack te zwaar is, omdat je daardoor gaat wiebelen. „Het gewicht werkt door bij elke beweging. Op smalle paadjes of in de bergen wordt dat met een beetje wind al gevaarlijk, omdat je niet stabiel bent.”  

Voor fietstassen geldt trouwens hetzelfde principe, zegt Loning. „Zorg dat het zware gewicht goed is verdeeld en achterop je fiets zit, niet bij je voorvork. Het liefst zo dicht mogelijk bij je trappers.” 

8Lange treinreis? Pak een wc-rol in

Toen reisjournalist Groen zes jaar geleden naar Guyana, Suriname en Bangladesh ging, werd hij „met zijn neus op de pijnen van klimaatverandering gedrukt”, sindsdien vliegt hij niet meer, maar reist hij per fiets, bus, of, zijn favoriet: de trein. Voor zijn boek Tussen de rails verzamelde hij de 35 mooiste treinreizen van Europa. Wat hij nooit vergeet? Een wc-rol. „Misschien ordinair, maar in een nachttrein wil je niet zonder komen te zitten.”

9Wat laatste reistips voor een bon voyage

Zet bij een ferry op internationale wateren je vliegtuigstand aan, anders maakt je telefoon contact met het maritieme netwerk. „Die fout heb ik een keer gemaakt op de veerboot naar Corsica”, zegt Groen. „En dat is peperduur.” 

Bij vliegreizen langer dan vier uur is het risico op trombose groter. Loop daarom tijdens de vlucht even rond, of draai soms met je enkels, tipt Felix, „om het bloed even rond te pompen”.

Alles zo goed mogelijk vooraf regelen is fijn, zegt outdoorspecialist Loning, maar uiteindelijk draait het reizen ook om loslaten. „Je kan nooit op alles voorbereid zijn. Ga op reis en laat het gebeuren.”



Delen