Human Rights Watch: sprake van genocide in Soedan

In de westelijke regio van Darfur in Soedan is er sprake van genocide, waarbij de etnische minderheid Masalit en andere niet-Arabische gemeenschappen worden uitgeroeid. Dat staat in een donderdag gepubliceerd rapport van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW). De mensenrechtenorganisatie heeft meer dan 220 ooggetuigen gesproken en 120 foto’s en video’s van de gebeurtenissen onderzocht om de genocide aan te tonen.

Sinds het conflict tussen het Soedanese leger en de paramilitaire groep Rapid Support Forces (RSF) in het land — dat in april 2023 begon — zijn er duizenden mensen gedood en raakten ruim een half miljoen mensen ontheemd. „Regeringen, de Afrikaanse Unie en de Verenigde Naties moeten nu in actie komen om de burgers te beschermen”, aldus de directeur van HRW.

Volgens HRW is het overduidelijk dat RSF en andere geallieerde milities het Masalit-volk en de andere niet-Arabische gemeenschappen permanent willen wegjagen uit de regio. Zo zegt HRW dat er op de video’s te zien is hoe kinderen worden doodgeschoten en mensen rennen voor hun leven. Dit zou onder andere bewijs betekenen voor een etnische zuivering. Het Soedanese leger zou eveneens schuldig zijn aan moord op Arabische burgers en het onnodig vernielen van burgerobjecten, stelt HRW.


Lees ook
Zonder olie kan Zuid-Soedan niets en ligt geweld op de loer

Een Zuid-Soedanees meisje staat op een boot vol bezittingen van families die op 14 februari de oorlog zijn ontvlucht. De boten nemen dagelijks honderden vluchtelingen mee op een reis die dagen duurt.

Systematisch geweld

De daders van RSF pleegden ernstige misdrijven, zoals moord, martelingen, mishandelingen en plunderingen. Zo werden scholen, infrastructuur en huizen met de grond gelijk gemaakt. Ook werden vrouwen en meisjes verkracht en onderworpen aan andere vormen van seksueel geweld.

HRW eist een dringend reactie van de internationale gemeenschap om verdere toename van systematisch geweld te voorkomen. Ook vindt HRW dat de Verenigde Naties en de Afrikaanse Unie zo snel mogelijk moeten samenwerken om onder andere het wapenembargo tegen Darfur naar heel Soedan uit te breiden. Het Internationaal Strafhof onderzoekt momenteel de genocide in Soedan.