Hulporganisaties: junta frustreert hulp voor Myanmar

De hulpverlening na de aardbeving in Myanmar wordt bemoeilijkt door de junta. Dat zegt hulporganisatie Human Rights Watch. Het militaire bewind is volgens de hulporganisatie en de VN niet gestopt met bombarderen van gebieden die in handen zijn van de oppositie, nadat het land vrijdag werd getroffen door een zware aardbeving. Ook is een avondklok in stand gebleven en blijft toegang tot internet geblokkeerd.

„De junta zaait nog steeds angst, zelfs na een verschrikkelijke natuurramp die duizenden het leven kostte of verwondde”, schreef Bryony Lau, adjunct-directeur Azië bij Human Rights Watch dinsdagochtend in een verklaring. Hij riep regeringen van andere landen op om druk uit te oefenen op de junta om ervoor te zorgen dat „humanitaire hulp snel de mensen bereikt wier levens op het spel staan”.


Lees ook

In Mandalay graven burgers met blote handen naar slachtoffers

Een monnik tussen beschadigde huizen in Mandalay, de tweede stad van Myanmar, die bij de aardbeving van vrijdag zwaar is getroffen.

Tegen The Guardian zei de VN-gezant voor Myanmar, Tom Andrews, dat hem maandag verschillende „consistente” berichten bereikten over door de junta geblokkeerde hulpzendingen. Ook zou hulpmedewerkers de toegang tot getroffen gebieden worden ontzegd, vooral tot de gebieden waar niet de junta maar gewapende verzetsgroepen feitelijk de dienst uit maken.

Zij vechten sinds februari 2021 tegen het leger, dat toen de macht naar zich toe trok en verzet sindsdien met veel geweld probeert te onderdrukken. Voorafgaand aan de aardbeving waren volgens de VN al ruim 3,5 miljoen mensen ontheemd. Een derde van de bevolking van 55 miljoen had al voedselhulp nodig, al is die niet voor iedereen voorhanden.

Restricties voor hulpverleners

Vooral centraal Myanmar is getroffen door de aardbeving waarbij gebouwen instortten en wegen en bruggen beschadigd raakten. Het epicentrum lag in de regio Sagaing, dicht bij de tweede stad van Myanmar, Mandalay.

Het Myanmarese leger meldde dinsdagochtend dat het dodental op 2.700 slachtoffers lag, maar verwachtte dat dit snel meer dan drieduizend zou worden. Schattingen van de US Geological Survey wijzen op een mogelijk dodental van tienduizend of meer.


Lees ook

Komen hulporganisaties Myanmar wel in? En nog drie vragen over de aardbeving

Reddingswerkers zoeken zaterdag naar overlevenden van de zware aardbeving die Myanmar vrijdagochtend trof in het puin van ingestorte gebouwen in de stad Naypyitaw,

Human Rights Watch raadt landen die worden toegelaten aan „manieren te zoeken om hulp via onafhankelijke lokale groepen te kanaliseren in plaats van uitsluitend via de junta-autoriteiten.” HRW wijst erop dat het Myanmarese leger ook bij eerdere natuurrampen, zoals cycloon Mocha in 2023, heeft geweigerd om reisvergunningen- en visa voor hulpverleners te verlenen, en restricties op te heffen die de hulpverlening frustreerden.

In Naypyitaw zijn veel gebouwen door de aardbeving beschadigd.
Foto AP

Onder meer China, Rusland, de VS, Thailand en Vietnam hebben hulp gezonden aan Myanmar. Taiwan had een groep van 120 reddingswerkers aangeboden, maar heeft dat team inmiddels weer ontbonden. Volgens Channel News Asia zei de Taiwanese minister van Binnenlandse Zaken dat hun veiligheid in Myanmar „niet gegarandeerd kon worden”. Op initiatief van de junta werd dinsdag een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers die onderdeel is van een nationale week van rouw. Alle vlaggen op overheidsgebouwen hangen halfstok.